Vučić ragovarao sa Šolcom: O litijumskom projektu u Saksoniji, ekonomiji i regionu

Predsednik Srbije je rekao da je sa Šolcom razmenio mišljenja o regionalnim pitanjima i nastavku razgovora u okviru Berlinskog procesa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o litijumskom projektu u Saksoniji, kao i o ekonomskoj saradnji, regionalnim pitanjima i nastavku razgovora u okviru Berlinskog procesa.

"Odličan i vrlo produktivan razgovor sa kancelarom Šolcom o ključnim pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući ekonomsku saradnju, regionalnu stabilnost i značaj jačanja veza Srbije i Nemačke", napisao je Vučić na Instagramu.

Dodao je da je sa Šolcom razmenio mišljenja o regionalnim pitanjima i nastavku razgovora u okviru Berlinskog procesa.

"Razgovarali smo i o sve većoj potrebi za intenziviranjem diplomatskih napora u regionu u cilju rešavanja brojnih pitanja od značaja za očuvanje mira i stabilnosti, a posebno o promociji ekonomskog povezivanja i evrointegracija Zapadnog Balkana", naveo je Vučić.

Dodao je da su razgovarali i o sve većim izazovima u pogledu energenata i budućnosti energetske diversifikacije.

"Izrazio sam veliko interesovanje za litijumski projekat u Saksoniji, koji ima za cilj da promoviše odgovorne rudarske prakse i podrži prelazak na zelenu energiju. Naglasio sam da bi razmena iskustava i znanja mogla da otvori put za inovativne pristupe ekstrakciji litijuma koji daju prioritet zaštiti životne sredine i angažovanju zajednice", zaključio je Vučić.

Podsećamo, Vučić je danas izjavio danas da bi dovođenje Rio Tinta rešilo problem plata i standarda građana Loznice, ali da je njemu najvažnije da Jadar ne bude zagađen i da će zato on biti, kako je rekao, zaštitnik istine i interesa naroda.

Tokom obilaska radova na brzoj saobraćajnici Šabac - Loznica, Vučić je rekao da je za njega prioritet čista voda.

"Kada kažem čista vode, ne smeju da nam budu zagađene ne samo Drina, Sava i Dunav, nego ne sme ni Jadar da bude zagađen. Zato što je voda izvor života, voda je najvažniji resurs i zato ćemo imati veoma, veoma teške razgovore sa investitorima o tom pitanju. I to u najkraćem mogućem periodu. Videćemo takođe i oko tih folija, što su pričali, hoće tanke folije. Sve vreme su lagali da nije čvrst otpad. Mi moramo da budemo zaštitnici istine i zaštitnici interesa naroda", rekao je Vučić.