Srbija i Balkan

Nemačka komentariše susret Putina i Vulina: Pregovori o ulasku u EU postaju besmisleni

Portparol Evropske komisije Peter Stano kaže da održavanje veza Beograda i Moskve za vreme sukoba u Ukrajini nije u skladu sa vrednostima EU i procesom pridruživanja Evropskoj uniji
Nemačka komentariše susret Putina i Vulina: Pregovori o ulasku u EU postaju besmisleniGetty © Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot osvrnuo se na izjave Aleksandra Vulina koji se juče sastao sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Rot je, naime, na društvenoj mreži Iks poručio predsedniku Aleksandru Vučiću da ako su Vulinove izjave zvaničan stav Vlade Srbije, "prijateljstvo sa kriminalcima može da ga odvede u Kremlj, ali ne i u EU".

"Gospodine predsedniče Aleksandre Vučiću, ako je ovo zvaničan stav Vlade Srbije, razgovori o članstvu u EU postaju sve besmisleniji", napisao je Rot i dodao da ga "prijateljstvo sa ratnim zločincima koje demontira demokratiju može dovesti do Kremlja, ali definitivno ne do EU".

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin je, na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Vladivostoku istakao da Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem nikada neće postati članica NATO i da nikada neće uvesti sankcije Ruskoj Federaciji.

Na sastanak Vulina i Putina reagovala je i Evropska unija.

Portparol Evropske komisije Peter Stano takođe se osvrnuo na posetu Aleksandra Vulina Rusiji, tvrdeći da održavanje veza Beograda i Moskve za vreme sukoba u Ukrajini nije u skladu sa vrednostima EU i procesom pridruživanja Evropskoj uniji.

"Evropska unija računa na sve zemlje kandidate kao na pouzdane evropske partnere koji dele iste principe, vrednosti, bezbednosne garancije i napredak. Evropska unija je bila jasna sa svojim partnerima: odnosi sa Rusijom ne mogu biti normalni zbog ruskog neopravdanog rata protiv Ukrajine", rekao je on za N1.

image