Srbija i Balkan

Vučić: Danas najverovatnije odluka o vojnom roku, trajaće dva i po meseca

Predsednik je rekao da je to minimalno što neko može da pruži za svoju državu
Vučić: Danas najverovatnije odluka o vojnom roku, trajaće dva i po meseca© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će danas verovatno biti doneta odluka o vraćanju vojnog roka u Srbiji.

"Najverovatnije rok bi bio dva meseca plus 15 dana vežbe, što će reći 75 dana", rekao je Vučić prilikom taktičko vojne vežbe u Gučevu i dodao da bi za žene bio dobrovoljan, kao i da bi mogao da bude uveden za oko godinu dana.

"Mi smo sada razgovarali oko vojnog roka i verovatno ćemo doneti tu odluku. Procene u ovom trenutku još nisu završene i razgovori", rekao je Vučić tokom obilaska taktičko-tehničkog zbora opreme i naoružanja koje koriste pripadnici specijalnih jedinica Vojske Srbije.

Dodao je da je to minimalno što neko može da pruži za svoju državu.

"Odredili bismo ne tako beznačajnu novčanu nagradu za vreme provedeno u kasarnama, ovu odluku moramo brzo da donesemo", rekao je Vučić i dodao da se radi na čuvanju mladih ljudi i onih u IT sektoru, kojima mora da se obezbede posebni uslovi, ali to "moramo da se dogovorimo kako da izvedemo sa Vojnotehničkim institutom, sa našim jedinicama veze, da mogu svojim znanjima da doprinesu, a da ne moraju da prolaze pešadijsku obuku kroz koju je svako od nas prolazio i kroz sve drugo". 

Govoreći o stanju u Vojsci Srbije Vučić je rekao da je dogovoreno da se obnovi veliki broj kasarni širom Srbije, od Sombora, Kladova, Pirota, preko Surdulice, Priboja, Kraljeva...

"Kad krenemo od Valjeva do Prijepolja nemate više četu vojske. Sad ćemo to da polako menjamo i obezbeđujemo tu dubinu rezerve koja u slučaju bilo kojeg agresorskog napada može da nam omogući pomoć. Obaveza se svodi na svega 75 dana, dakle pet puta manje nego što sam ja služio. Tako da to nije baš neki veliki problem, ali za našu armiju je od izuzetnog značaja. I za našu ukupnu osposobljenu zemlju. To je nama novih 100 miliona evra u budžetu, ali mislimo da će se na različite načine vratiti ljudima", rekao je Vučić.

Fabrike gradova

Kaže da kad, na primer, u Somboru imate 600-700 vojnika, onda morate računati puta tri jajeta dnevno, najmanje, mleka, hleba i svega drugog.

"To su fabrike za gradove u kojima će da bude. To je novi život u tim gradovima, više potrošnje u restoranima, kafanama, u svemu drugom", naveo je Vučić.

Pored predsednika, vežbi prisustvuju i ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Vučiću je danas pokazano i naoružanje koje koriste 63. padobranska i 72. brigada za specijalne operacije: pištolji, automati, automatske puške, pumparice, bacači granata, puškomitraljezi, snajperske puške kao i dodatna snajperska oprema domaće i inostrane proizvodnje.

Predsedniku su posebno pokazane snajperske puške američkog proizvođača Baret i Zastave.
Kako su vojnici rekli predsedniku Vučiću, snajperska puška "baret" pokazala se izuzetno dobrom i pogađala je ciljeve na 2.000 metara, ali se i snajperska puška M12 "Zastavine" proizvodnje pokazala izuzetno uspešnom jer je pogađala na ciljeve 1.550 metara.

"Napravili su zaista dobru pušku", prokomentarisao je Vučić.

Predsedniku su zatim pokazani bespilotni vazduhoplovi i padobrani, među kojima su i oni najsavremeniji borbeni padobrani koji postoje, a koje koriste te dve brigade.

Vučić je zatim razgledao i odela za ronioce, gde mu je rečeno da najviše ronilaca ima upravo u 72. brigadi za specijalne operacije.

Prikazana su suva i mokra odela, a vojnici su rekli da im nedostaju samo čamci.

"To nije skupo. Treba da nabavimo brze čamce i to ne samo za Savu i Dunav, već i da imamo brze čamce za manje vodotokove kao što su Tisa, Tamiš i Drina", rekao je Vučić.

Predsednik je prethodno položio venac na Spomen obeležje kosturnice na Gučevu koja je podignuta u znak sećanja na borbe vođene u bici na Drini 1914. godine, tokom Prvog svetskog rata. U njoj su zajednički sahranjeni posmrtni ostaci oko 4.000 srpskih i austrougarskih vojnika. Gučevska bitka bila je prva rovovska bitka u Prvom svetskom ratu i trajala je 55 dana, a u narodu je poznata kao "Bitka iznad oblaka".

image