Srbija i Balkan

Nenad Popović o sankcijama ruskim medijima: Skandalozno, jak napad na slobodu govora

Za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, u Srbiji zvanično rade najrazličitiji mediji čiji se rad ne ograničava, istakao je srpski ministar bez portfelja za ruske medije, navodeći da na teritoriji Srbije, svidelo se to nekome ili ne, rade i ruski mediji tako da građani mogu sami da biraju izvor informacija
Nenad Popović o sankcijama ruskim medijima: Skandalozno, jak napad na slobodu govora© Amir Hamzagic/ATAImages

Američke sankcije protiv medijske kuće "Rusija sevodnja" predstavljaju globalni udar na slobodu govora i medija, ocenio je danas za "RIA Novosti" Nenad Popović, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije, koji se, podsetimo, takođe, nalazi pod američkim sankcijama. 

"To je apsolutno skandalozna i politički pristrasna odluka. Sjedinjene Američke Države mnogo govore o demokratskim vrednostima, a jedan od njihovih temelja su sloboda govora i mogućnost da predstavnici medija, uključujući i opozicione, slobodno obavljaju svoje aktivnosti. Ali u stvarnosti je, kao što vidimo, situacija potpuno drugačija", rekao je Popović.

Kako je objasnio, Amerikanci ne samo da ne žele da čuju drugačije mišljenje, već njihov egocentrizam prevazilazi sve granice.

"Najgore je što svojim građanima uskraćuju pristup alternativnim izvorima informacija i time krše njihova prava. Kao što znate, u Srbiji, za razliku od SAD, zvanično rade različiti mediji i za njihovo delovanje nema ograničenja. Ruski mediji iznose svoje gledište, poziciju Rusije o najvažnijim događajima koji se dešavaju u svetu, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne. Dakle, naši građani sami biraju iz kojih izvora dobijaju informacije", poručio je Popović.

 

image