Rektorski kolegijum Univerziteta u Prištini: Univerzitet ostaje na KiM sa svojim narodom

"Univerzitet ostaje u Kosovskoj Mitrovici na dobrobit svojih studenata i svih građana Kosovske Mitrovice", kaže prorektor Vladimir Boranijašević

Povodom, kako je navedeno, sve učestalijih glasina i dezinformacija o navodnom izmeštanju Univerziteta, rektorski kolegijum Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, saopštio je danas da ova obrazovna ustanova ostaje sa svojim narodom na prostoru Kosova.

"Obaveštavamo akademsku i širu javnost da Univerzitet ostaje sa svojim narodom na prostoru Kosova i Metohije, čvrsto rešen da još istrajnije obavlja svoju misiju obrazovanja mladih ljudi, u okviru obrazovnog sistema Republike Srbije, u čemu ima nepodeljenu podršku svih državnih organa", saopštio je Rektorski kolegijum Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je navedeno u saopštenju, na Univerzitetu u Prištini i fakultetima u njegovom sastavu traje drugi upisni rok za prijem studenata u školsku 2024/2025. godinu i sve aktivnosti se odvijaju prema unapred utvrđenom rasporedu.

"Na fakultetima u sastavu Univerziteta u Prištini održavaju se ispitni rokovi, odlaganja termina nema, poštuju se rasporedi ispitnih rokova koji su unapred utvrđeni i dostupni na internet prezentacijama fakulteta", navedeno je u saopštenju.

Nastavnici, saradnici i adminstrativno osoblje fakulteta u sastavu Univerziteta i Rektorata Univerziteta u Prištini, dodaje se u saopštenju, na svojim su radnim mestima i posvećeni su pripremama za početak nove školske godine.

"Mole se studenti, roditelji, građanstvo da ne pridaju značaj zlonamernim dezinformacijama i da se, ukoliko su one izazvale bilo kakvu nedoumicu ili dilemu, za sve informacije obrate upravi Univerziteta ili fakultetima u njegovom sastavu", zaključuje se u saopštenju.

"Ovo saopštenje je izdato sa ciljem da se umiri akademska javnost, da se umiri opšta javnosti i studenti našeg Univerziteta. Univerzitet ostaje u Kosovskoj Mitrovici na dobrobit svojih studenata i svih građana Kosovske Mitrovice. U prilog tome je i činjenica da se na svim fakultetima održavaju prijemni ispiti, drugi ispitni rok je u toku i na svim fakultetima u toku su pripreme za početak nove školske godine", izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici prorektor ovog univerziteta Vladimir Boranijašević.

Univerzitet u Prištini  sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, uz srednje i osnovne škole, kao i zdravstvene ustanove, jedine su preostale institucije na KiM koje još rade po srpskom sistemu.