Predostrožnost ili pretnja: Šta se krije iza upozorenja MSP Velike Britanije o severu KiM?

Iskusni kontraobaveštajac za RT Balkan naglašava da nema dilemu, te da veruje da nam Britanci pripremaju nerede i sukobe na KiM

Upozorenje Ministarstva spoljnih poslova građanima Velike Britanije da ne putuju na sever Kosova i Metohije, naročito u četiri opštine sa srpskom većinom na severu, "zbog brojnih bezbednosnih pretnji", ukazuje da oni znaju da će se na KiM dogoditi neki incident, a veoma je moguće i da njihove službe učestvuju u pripremi toga, poručuje za RT Balkan nekadašnji oficir KOS-a Ljuban Karan.

MSP Velike Britanije upozorava građane da je to "zbog nasilnih incidenata i pojačanih tenzija u ovim oblastima", a poziv je usledio posle najavljene blokade na administrativnim prelazima zakazane za petak, 6. septembar.

Naš sagovornik navodi da Britanci i njihova obaveštajna služba MI6 uvek znaju unapred neka dešavanja, "pogotovo na neuralgičnim područjima kao što je KiM".

"Kada oni upozoravaju – tačno znaju šta će se dogoditi, zato što u nekim od tih neuralgičnih područja u svetu oni direktno upravljaju događajima. Oni su inicijatori i podstrekači sukoba. Tako nešto se dešava i na KiM. Jasno je da iza Kurtija, koga formalno osuđuju i Evropa i SAD, ambasade, Kfor, Euleks, stoji bar jedna velika sila koja  upravlja njegovim drskostima i napadima na Srbe", objašnjava iskusni oficir KOS-a.

Karan ističe da sa sigurnošću može da kaže da upravo Velika Britanija tajno pravi kojekakve podmetačine i radi na destabilizaciji regiona i aktivaciji sukoba, ne samo na KiM, već i u BiH.

"Tu su prisutne njihove prljave ruke, oni to uspešno kriju, teško je to dokazati, ali onima koji se bave tom problematikom odavno je jasno da upravo Britanci i njihove obaveštajne službe podstiču sukob na Balkanu", ukazuje Karan.

Nedavno je predsednica Odbora za spoljne poslove u Parlamentu Velike Britanije Ališa Kerns uporedila je posetu predsednika Francuske Emanula Makrona Srbiji sa ranijom posetom šefa britanske diplomatije Dejvida Kamerona tzv. Kosovu koji je ispred centrale Kfora poručio da će "pomoći Kosovu na sve načine", i rekla da Britanci pomažu Prištini dok Francuska Srbiji prodaje "rafale".

Kernsova je, u više navrata, nakon incidenta u Banjskoj, pozivala da se Srbija oštro kazni i optuživala SPC za učešće u nasilju.

Prema rečima našeg sagovornika, Ališa Kerns je pripadnica britanske obaveštajne službe i bila je "stručnjak za te prljave akcije po svetu, a onda se odjednom našla u britanskom parlamentu kao albanski i bošnjački lobista".

"Ona po zadatku obaveštajne službe MI6 i britanske vlade radi na tome da britansku javnost  pripremi  za prljave akcije koje planiraju da izvedu. Kad ona upućuje, objašnjava i daje podršku – budite sigurni da se neka velika akcija priprema, naravno, protiv Srba i Srbije", ukazuje Karan, dodajući:

"Ona odavno govori da treba da se pojačaju britanske trupe na KiM i u BiH, dakle odavno vrše pripremu za destabilizaciju Balkana. Nije slučajno da je njihov predstavnik za Balkan vojno lice Stjuart Pič koji je učestvovao u prethodnoj agresiji na SRJ. Oni odavno planiraju vojno rešenje dok postavljaju takve ličnosti da rade diplomatske poslove na Balkanu."

Iskusni kontraobaveštajac za RT Balkan naglašava da nema dilemu, te da veruje da nam Britanci pripremaju nerede i sukobe.