Kinesko-afrički samit u Pekingu: Više od 50 milijardi dolara ulaganja u naredne tri godine

Kina planira da u Africi u narednom periodu stvori milion radnih mesta

U Pekingu je u toku samit šefova država i vlada u okviru Foruma kinesko-afričke saradnje, koji je u kineskoj prestonici predstavljen kao najvažniji međunarodni skup poslednjih godina.

Predsednik Si Đinping sastao se sa brojnim  afričkim liderima, među kojim je bio i predsednik Komisije Afričke unije Musu Fakija Mahamata.

Razloga za optimizam na obe strane ima na pretek, zato što, kako je na svečanoj ceremoniji otvaranja pomenutog foruma rekao kineski predsednik Si Đinping, jedna trećina svetske populacije živi u Kini i Africi, a globalne modernizacije neće biti bez modernizacije Kine i Afrike.

Ovome u prilog govore najave i impresivni dosadašnji statistički podaci.

Prema najavama koje su se čule tokom samita, kineski lider Si Đinping obećao je dok se obraćao na najvećem samitu u Pekingu od pandemije više od 50 milijardi dolara za finansiranje Afrike u naredne tri godine, obećavajući da će produbiti saradnju u infrastrukturi i trgovini sa kontinentom.

Osim toga, Kina bi u Africi u doglednoj budućnosti mogla da obezbedi otvaranje oko milion radnih mesta, uz pomenuto novčano ulaganje, naročito u 30 glavnih infrastrukturnih projekata koji treba da obezbede bolju unutrašnju povezanost afričkog kontinenta.

"Kina je spremna da produbi saradnju sa afričkim zemljama u industriji, poljoprivredi, infrastrukturi, trgovini i investicijama", poručio je kineski predsednik.

Na sastanku je govorio i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, koji je rekao afričkim liderima da bi sve veće veze između Kine i afričkog kontinenta mogle da "pokrenu revoluciju obnovljive energije".

"Izvanredan razvoj Kine, uključujući iskorenjivanje siromaštva, pruža bogato iskustvo i stručnost", kazao je Gutereš.

Od početka ovog veka do danas, vrednost spoljnotrgovinske razmene Kine i Afrike uvećana je sa manje od 100 milijardi juana (oko 14 milijardi dolara) na 1,98 biliona juana. Prema podacima koje je objavila Kineska medijska grupa, pozivajući se na kinesku Generalnu upravu carina, prosečna godišnja stopa rasta spoljnotrgovinske ratzmene Kine i Afrike u ovom stoleću iznosila je od 17,2 odsto.

Od januara do jula ove godine, vrednost spoljnotrgovinske razmene Kine i Afrike uvećana je za 5,5 odsto, na 1,19 biliona juana, dostigavši istorijski maksimum.

"Kineski izvoz brodova, automobila i vetroturbina u Afriku porastao je za 44,8, 35,8, odnosno 253,1 odsto na godišnjem nivou. U međuvremenu, kineski uvoz susama, sušenog duvana i makadamije iz Afrike porastao je za 38,8 odsto, 32,7 odsto i 106,2 odsto, respektivno, u poređenju sa prethodnom godinom", navodi Kineska medijska grupa.

Na samitu upriličenom u okviru Foruma kinesko-afričke saradnje danas je usvojena Deklaracija o zajedničkoj izgradnji kinesko-afričke zajednice sa zajedničkom budućnošću u novoj eri i Akcioni plan pomenutog foruma za naredne tri godine.

U okviru akcionog plana predviđeno je deset "partnerskih akcionih planova" koji će biti ostvareni u naredne tri godine u oblastima "uzajamnog učenja među civilizacijama", trgovine, saradnje u razvoju industrijskih lanaca, povezanosti, razvojne saradnje, zdravstva i drugim oblastima.

Na Forumu kinesko-afričke saradnje učestvuje više od 3.200 ljudi, uključujući šefove država i vlada, šefove delegacija i šefove međunarodnih i regionalnih organizacija afričkih država članica pomenutog foruma u međunarodnoj javnosti poznatog po skraćenici FOCAC (Forum on China-Africa Cooperation).