Srbija i Balkan

Škole bez klima-uređaja na plus 35 stepeni: Roditeljima predloženo da ih sami finansiraju

Situaciju dodatno usložnjava to što su pojedine škole donele pravilnik o oblačenju, pa su deca primorana da nose farmerke, a za one koje su rešenje videle u skraćenju nastave na 30 minuta - usledilo je negodovanje Školske uprave Beograda
Škole bez klima-uređaja na plus 35 stepeni: Roditeljima predloženo da ih sami finansiraju© TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Za razliku od đaka iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u kojima je početak školske godine pomeren za nedelju dana zbog nesnosnih vrućina, srpski učenici od 2. septembra uredno odlaze u školske klupe, a pojedini zvaničnici su čak uputili poziv roditeljima da se samoorganizuju kako bi školama kupili rashladne uređaje.

Uprkos neobično visokim temperaturama od 35 stepeni i više za početak ovog meseca, deca uredno pohađaju nastavu u ustanovama bez klima-uređaja.

Mnogi roditelji ogorčeni su i jer su pojedine obrazovne institucije donele poseban pravilnik kojim se propisuje adekvatan dres-kod, koji najčešće podrazumeva zabranu šortseva i kratkih pantalona.

Takođe, neke škole skratile su časove zbog neuslovnih učionica u kojima deca kolabiraju od vrućine, ali su direktori u toku dana dobili dopis Školske uprave Beograda u kome se navodi "da nemaju odluku od nadležnih institucija na nacionalnom nivou za takvo postupanje, te da mogu da se obratite Štabu za vanredne situacije na nivou lokalne samouprave".

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je čak otišla i korak dalje pa je predložila da roditelji nabavljaju klima uređaje.

"Ne mislim da je to sistemski način rešavanja problema, ali je u redu ako treba i mi da učestvujemo", rekla je ona, dodajući da bi u najvrelijim danima u školama trebalo biti fleksibilniji kada je reč o oblačenju, kako ne bi deca u pantalonama bila ceo dan.

Da je njen predlog naišao na odobrenje roditelja školaraca, pokazalo se u OŠ "Jovan Ristić" u Borči gde deca čak nemaju ni vodu za piće, ali i u Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji.

"Tim povodom smo juče bili na roditeljskom sastanku, jer deca u našoj osnovnoj školi nemaju klima-uređaje u većini učionica, a tamo gde ih ima one nisu servisirane i punjene freonom godinama. Iz škole su nam poručili da nemaju para i uputili nas na opštinu. Zato smo rešili da se samoorganizujemo - prvo za servis, a potom i kupovinu novih uređaja", navodi ogorčena majka jednog prvaka koja više ne može da gleda kako su deca znojava, nervozna i dekoncentrisana.

Ona za RT Balkan kaže da joj nije jasno zašto ta ustanova nije na vreme obnovila i cevi za vodu.

"Na ove temperature još danima nemaju vode u školi. U dvorištu je postavljena jedna cisterna i mališani pune flašice vodom, bukvalno piju vodu da se rashlade...", rekla je ona.

Na sličan korak su se odlučili i roditelji gimnazijalaca, jer kako kažu, učenike koji dođu u kratkim pantalonama, dežurni nastavnici vraćaju kući.

"Pravila oblačenja u školi moraju da postoje, ali to da baš moraju striktno da se poštuju kada je napolju pakao i temperatura dostiže 40 stepeni, stvarno nije u redu. Deca sede šest ili sedam časova u farmerkama. Prihvatili smo i da učestvujemo u kupovini klima-uređaja, iako ne razumem zašto to finansiramo mi, roditelji. Kupovali smo je u vrtiću, u osnovnoj školi, evo sad ćemo i u gimnaziji, verovatno ćemo i na fakultetu", rekla je revoltirana majka za beogradske medije.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija za RT Balkan kaže da je trebalo da nadležni za kreiranje obrazovnih politika u zemlji blagovremeno rade na sistemskom rešenju.

"Umesto odgovornog upravljanja situacijom, dobili smo rigidne mere i upozorenja u vidu pretnji inspekcijom za škole koje su skratile časove. Ulaganje u obrazovanje ne ide preko noći, ali ne treba ni da počiva na volji nastavnika i roditelja", zaključio je Markov.

image