Evropo, vidiš li? Dok se Srbi bore za goli opstanak, Kurti na sever šalje ROSU sa prstom na obaraču

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković pitao je po kojoj tački bilo kog sporazuma Kurtijevi specijalci borave na severu Kosova i Metohije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upitao je Evropu da li vidi duge cevi specijalaca Aljbina Kurtija na severu.

"Evropo, da li vidiš duge cevi na severu?! Da li, Evropo, vidiš specijalce iznad bolnice? Dok se Srbi na barikadama bore za goli opstanak, Kurti na sever šalje ROSU sa prstom na obaraču", napisao je Petković na Tviteru.

Direktor kancelarije za KiM takođe je upitao "po kojoj tački bilo kog sporazuma Kurtijevi specijalci borave na severu Kosova i Metohije".

"Oni tamo nemaju šta da traže i svako njihovo prisustvo je direktno kršenje sporazuma", dodao je Petković.

"Kosovski" specijalci na severu KiM uz blagoslov Kfora?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da su pripadnici ROSU naoružani "dugim cevima" proteklih dana bili na severu tzv. Kosova, iako "na to nemaju pravo bez odobrenja gradonačelnika opština na severu", dok je predsednik Skupštine tzv. Kosova Gljauk Konjufca poručio da pripadnici tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) mogu da deluju na celom "Kosovu", uključujući i sever. Srbija je reagovala tako što je uputila zahtev Kforu da omogući, u skladu sa potpisanim sporazumima, povratak određenog broja srpske policije i vojske na KiM, dok je Priština ocenila da bi takav postupak bio nelegalan. 

Takve i slične izjave, u atmosferi pojačanih tenzija na Kosovu i Metohiji pokrenule su pitanje da li pripadnici policije tzv. Kosova i bezbednosnih snaga mogu da budu na severu KiM i pod kojim uslovima.