Vulin odgovorio portparolu EU: Vaše licemerje izaziva i podsmeh i gađenje

Ponosan sam što sam imao priliku da upoznam predsednika Vladimira Putina i radujem se svakoj prilici da sretnem prijatelja Srbije i lidera takve mudrosti i integriteta, poručio je potpredsednik srpske vlade

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin reagovao je na izjavu portparola EU Petera Stana da je njegov susret sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom "u suprotnosti sa ciljem Srbije da se priključi EU", poručivši da "ne zna u čije ime govori gospodin Stano, budući da je predsedavajući EU Viktor Orban takođe imao sastanak sa ruskim predsednikom".

"Posebno molim portparola EU da ne upotrebljava termine agresija, međunarodno pravo ili povelja UN. Posle 1999. i agresije NATO-a na Srbiju, posle gaženja Rezolucije 1244 i priznanja tzv. Kosova izgubili ste svako pravo da govorite o moralu ili međunarodnom pravu. Vaše licemerje izaziva i podsmeh i gađenje", poručio je Vulin.

Potpredsednik srpske vlade je naglasio da je ponosan što je imao priliku da upozna predsednika Vladimira Putina i da se "raduje svakoj prilici da se su sretne sa prijateljem Srbije i liderom takve mudrosti i integriteta".

"Slobodno me pozovite u Brisel doći ću, a istina koju ću vam reći možda vam neće prijati ali će biti lekovita", naglasio je potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Podsetimo, portparol Evropske komisije Peter Stano rekao je povodom sastanka Vulina i Putina da "EU poziva Srbiju da odbaci jačanje odnosa sa Rusijom, jer je to u suprotnosti sa njenim obavezama kao kandidata za ulazak u Uniju".

"Evropska unija računa na sve zemlje kandidate kao na pouzdane evropske partnere koji dele iste principe, vrednosti, bezbednosne garancije i napredak. Evropska unija je bila jasna sa svojim partnerima: odnosi sa Rusijom ne mogu biti normalni zbog ruskog neopravdanog rata protiv Ukrajine", rekao je on za N1.