Političari i mediji u FBiH optužili Plenkovića da ne poštuje institucije BiH

Kampanja protiv Plenkovića je započeta drugog dana njegove posete dok je boravio u Mostaru, a povod su bile konstatacije koje je izneo dan ranije u intervjuu za BHRT

Deo političara i medija u BiH kritikovao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji danas završava dvodnevnu posetu Sarajevu i Mostaru, tvrdnjom da "ponižava institucije i meša se u poslove" druge države.

Kampanja protiv Plenkovića je započeta drugog dana njegove posete dok je boravio u Mostaru, a povod su bile konstatacije koje je izneo dan ranije u intervjuu za BHRT.

Naime, Plenković je optužen da ponižava institucije BiH i da se meša u unutarnja pitanja druge države zbog načina na koji zagovara ravnopravnost Hrvata kroz izmene Izbornog zakona.

On je uz ostalo komentarisao i sadržaj presude Evropskog suda za ljudska prava kojima je utvrđena diskriminacija građana BiH u izbornom procesu po osnovu njihove etničke pripadnosti ili mesta prebivališta.

Najpoznatiju i prvu od njih po tužbi Jakoba Fincija i Derve Sejdića, Evropski je sud doneo još 2009. godine, a poslednju u slučaju tužbe, koju je podneo Slaven Kovačević, savetnik Željka Komšića, u avgustu ove godine.

Nijedna od tih presuda još nije sprovedena a hrvatski premijer je odgovarajući na pitanje BHRT-a kazao kako ih vidi kao pokušaj promene političkog ustrojstva BiH.

"Ja mislim da su i presude Sejdić-Finci i sve ostale donete na tom sudu jedan pravni put ostvarivanja političkih ciljeva", kazao je Plenković.

Hrvatska pokušava da uređuje odnose u BiH

Na ove Plenkovićeve poruke oglasila se opoziciona Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića iz koje je hrvatski premijer optužen da "pokušava da uređuje odnose u BiH".

Potpredsednik te stranke Šefik Džaferović je saopštio da Evropski sud za ljudska prava nije donosio nikakve politički fabrikovane odluke, nego je utvrdio ozbiljnu diskriminaciju u BiH i naložio joj da to ispravi.

"Siguran sam da ovde nije reč o neznanju, već o pokušajima Hrvatske da uređuje odnose u BiH", rekao je Džaferović.

Slično je reagovao i potpredsednik Federacije BiH Refik Lendo, takođe član SDA, izjavom da je Plenković komentarima na račun presuda suda u Strazburu doveo u pitanje lični i kredibilitet šefa hrvatske Vade.

"Neprihvatljivo je i neumesno da premijer države članice Evropske unije preispituje i osporava pravnu valjanost presuda Evropskog suda za ljudska prava jer time ne samo da unosi pravnu nesigurnost u Bosnu i Hercegovinu već derogira principe na kojima počiva Evropska unija", izjavio je Lendo.

Podsetio je da je temelj današnje BiH politički dogovor ključnih svetskih državnika i političara koji su predstavljali narode u BiH kojim je okončan rat i donet Dejtonski mirovni sporazum, a nakon toga su, kazao je, usledili pokušaji da se to promeni presudama Evropskog suda za ljudska prava.