Srbija i Balkan

Ambasador Kine: Modernizacija Kine i šansa za razvoj sveta i Srbije

Peking i Beograd su čelični prijatelji, a dva naroda su bliska braća, poručuje ambasador Li Ming
Ambasador Kine: Modernizacija Kine i šansa za razvoj sveta i Srbije© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming u autorskom tekstu za "Politiku " je napisao da je modernizacija vekovna težnja kineske nacije i prvobitna aspiracija i misija Komunističke partije Kine za unapređenje izgradnje socijalizma sa kineskim karakteristikama.

Navodi da se pre više od 40 godina Kina otisnula na veliko putovanje reforme i otvaranja i socijalističke modernizacije, postepeno postajući najvažniji pokretač i motor svetskog ekonomskog razvoja i da je dokazano da kineska modernizacija donosi svetu razvoj i šanse, kao i međusobne koristi i zajedničke pobede.

"Uveren sam da srpski prijatelji to mogu dobro da razumeju. Naročito u poslednjih 10 godina, naše dve države su svedočile iskoraku napred u kinesko-srpskim odnosima i podizanju nivoa ekonomskog i društvenog razvoja dve zemlje, fokusirajući se na visokokvalitetnu zajedničku izgradnju 'Pojas i put'. Niz značajnih projekata 'Pojasa i puta', kao što su pruga Budimpešta-Beograd, HBIS 'Železara Smederevo', 'Ziđin', 'Linglong'... dali su važan doprinos ekonomskom i društvenom razvoju Srbije, pokazujući visoku stratešku viziju i političku mudrost srpske strane da aktivno sarađuje s Kinom", istakao je Li Ming.

Navodi da će kineska modernizacija doprineti ne samo dobrobiti sveta, već će stvoriti nove strateške šanse za razvoj kinesko-srpskih odnosa. 

Srbija se priprema za Ekspo 2027

Trenutno, Srbija se punom parom priprema za Ekspo 2027. godine, primećuje.

"Ove godine Srbija je objavila plan 'Skok u budućnost-Srbija Ekspo 2027', koji naglašava razvoj visoke tehnologije kao što su ICT, veštačka inteligencija, biotehnologija... kako bi se poboljšao životni standard ljudi. Razvojni ciljevi i koncepti naše dve strane su veoma slični, potpuno pokazujući zajedničku težnju dva naroda za razvojem, prosperitetom i podmlađivanjem. Verujem da će, kako naše dve zemlje dele razvojne šanse, nastaviti da se pojavljuje više kvalitetnih projekata saradnje od koristi za dva naroda", kaže Li Ming.

On se osvrnuo i na posetu predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji u maju ove godine, kada je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem objavio izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, otvarajući novo poglavlje u razvoju kinesko-srpskih odnosa.

Kaže da je kineska strana spremna da zajedno sa Srbijom realizuje važne konsenzuse postignute između dvojice šefova država, da nastavi da promoviše visokokvalitetnu zajedničku izgradnju "Pojasa i puta" i visokokvalitetan razvoj, da sarađuje sa Srbijom na izgradnji zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri u procesu ka modernizaciji i da zajedno skočimo ka lepšoj budućnosti. 

"Kina i Srbija su čelični prijatelji, a dva naroda su bliska kao braća. Uvek čvrsto podržavamo međusobni suverenitet i teritorijalni integritet, kao i izbore dve zemlje za razvojni put, uvek međusobno poštujemo i jednako tretiramo i postižemo uzajamno korisne rezultate. Zajedno stojimo na novoj istorijskoj polaznoj tački", poručuje ambasador.

image