Vulin: Vučić nije odbio Putinov poziv za samit BRIKS-a

Potpredsednik Vlade Srbije je rekao da je Vučić, misleći "na gužvu u šestnaestercu" i veliki broj sastanaka tokom Generalne skupštine SB, zapravo učinio suprotno

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin kaže da je predsednik Aleksandar Vučić nije odbio poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da učestvuje na zasedanju BRIKS-a i da će o tome njih dvojica razgovarati u unapred dogovorenom telefonskom razgovoru.

Vučić je u četvrtak rekao da je pre desetak dana dobio poziv Vladimira Putina da se pridruži samitu BRIKS-a koji se održava od 22. do 24. oktobra u Kazanju, ali je naveo da će tada imati važne goste iz inostranstva.

"Imamo mnogo važnih poseta, kako to klinci kažu – gužva u šesnaestercu. Hvala ljudima iz BRIKS-a na pozivu, kao i predsedniku Putinu. Imamo i Njujork, i već sada znam da ću imati razgovore sa najmanje šest predsednika i sedam ili osam premijera na marginama sednice Generalne skupštine UN", rekao je Vučić novinarima.

Vulin kaže za RTS da Vučić nije odbio poziv Putina, misleći "na gužvu u šestnaestercu" i veliki broj sastanaka tokom Generalne skupštine SB, već da je zapravo učinio suprotno. "Da li će i otići to će odlučiti u već dogovorenom telefonskom razgovoru sa Putinom", dodao je Vulin.

Naglasio je da Rusija i Srbija ostaju saveznici i da nema nijednog razloga da preispitujemo sopstvenu politiku prema Rusiji.

"Mi Srbi nismo brojan narod, ali smo veliki narod i nikada ne izdajemo svoje prijatelje. Rusija nikada nije uradila ništa što je nama naškodilo, nikada nije uradila ništa zbog čega bi Srbija trebalo da preispituje svoju politiku prema Rusiji. Mi ostajemo strateški partneri, ostajemo saveznici i nema nijednog razloga da preispitujemo sopstvenu politiku prema Rusiji. Predsednik Vučić je pokazao da je jedini slobodan lider u Evropi i da nije podlegao antiruskoj histeriji", naveo je i dodao: "Nismo uveli sankcije Ruskoj Federaciji, nećemo ih ni uvesti, nećemo promeniti svoju politiku kada je reč o vojnoj neutralnosti, nećemo postati članica NATO i nećemo dozvoliti da se teritorija Srbije koristi za napade na Rusiju".

Upitan o Putinovim navodima da je zabeležen pad ekonomske razmene i da je vreme da se sastane Međuvladina komisija, Vulin je rekao da će ministar Nenad Popović uskoro imati sastanak sa svojim ruskim kolegama.

Vulin je dodao da to pokazuje da Putin misli o Srbiji, jer je izvoz za Rusiju za njih statistička greška, a Srbiji mnogo znači.

"Je li mislite da ćemo preživeti ovu zimu bez ruskog gasa. Mislim da će o tome razgovarati dva predsednika", naveo je Vulin.

Vulin je rekao da je ruske partnere zamolio da pregovori o novom gasnom aranžmanu počnu odmah, da se ne čeka mart 2025. godine kada ugovor ističe, ali da veruje da će odluku na kraju doneti predsednici Rusije i Srbije, jer to nije samo ekonomska, već i politička odluka.

Podsetimo, savetnik predsednika Rusije Anton Kobjakov po završetku razgovora sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom, rekao je da dogovor sa Srbijom o isporuci ruskog gasa mogao bi da bude produžen do kraja septembra.