Srbija i Balkan

Vučević: Bez Srbije nema rešenja pitanja Kosova i Metohije

Srbi treba da veruju da Kosovo nije izgubljeno, poručio je srpski premijer
Vučević: Bez Srbije nema rešenja pitanja Kosova i Metohije© FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR ĆIRIĆ/bs

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nema drugu političku agendu pred izbore osim da napada Srbe i dodao da bez Srbije nema rešenja pitanja Kosova.

"Teški mesec je pred nama jer Kurti ide u izbore, Albanci imaju izbore. Mislite da on ima šta da ponudi? Da on može da otvori ovako neki kulturni centar u Đakovici ili Peći? Mislite da Kurti može da priča o Ekspu ili da govori o Bio4 kampusu? Osim da napada Srbe i to mu je cela politička agenda. On živi za to. On je učenik Adema Demaćija, to su ljudi koji su bili spremni da budu u zatvoru ceo život da bi postigli svoj cilj, san a to je Velika Albanija. On živi za to", rekao je Vučević na konferenciji za medije posle otvaranja multifunkcionalnog kulturnog centra u Pirotu.

Dodao je da Srbi treba da veruju da Kosovo nije izgubljeno, te da živimo za to da Kosovo i Metohija bude deo Srbije i da o tome učimo svoju decu.

"Niko nikad ne sme da kaže da je nešto izgubljeno. Nikad nije izgubljeno ono što nije predato. A ta priča da je to dole rešeno, ako je tako, pa što pritiskate Srbiju svaki dan? Ako je to sve rešeno, šta će vama Srbija? Ako je Kosovo rešeno, šta će vama Srbija? Nema rešenja bez Srbije. Moramo da pričamo o Kosovu i Metohiji, da naša deca uče šta je Prizren, da uče šta su Dečani, šta su Gračanica i Pećka patrijaršija. Da uče da tamo živi i naš narod, da nam je tamo kolevka. Ne da bi se spremali za ratove, ne da bi nekog mrzeli nego da bi sebe poštovali", naglasio je Vučević.

Premijer je rekao i da isti odnos treba da postoji i prema ćirilici - da se uči i čuva.

"Sad da izađemo u centar Pirota ovde, usred Srbije da kažem, pa ćete videti koliko ima latiničnih reklama, tabli i svega. Sami sebi moramo dati odgovor na ta pitanja, a posle gledati ko je kriv. Pitanje Kosova i Metohije i o pitanju položaja Srba na Kosovu i Metohiji nije moguće odgovoriti u dve rečenice", zaključio je Vučević.

image