EU izaslanik ili šefica diplomatije "Kosova": Misterija Ohridskog sporazuma i pisma Ane Brnabić

Srbija ostala dosledna na temu nepriznavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta "Kosova", tvrdi Gervala

Iako je izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak danas u Prištini izjavio da je Srbija povukla pismo iz decembra 2023. godine, u kome je navela da neće primeniti delove Ohridskog sporazuma koji ugrožavaju njene nacionalne interese – to jest da je sporazum prihvatljiv samo u kontekstu koji se ne odnosi na de fakto i de jure priznanje Kosova – prištinska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala je tu vest donekle demantovala.

Naime, Gervala je rekla da Srbija nije u potpunosti povukla pomenuto pismo, to jest da je ostala dosledna na temu nepriznavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta "Kosova", a što je okarakterisala kao "neprihvatljivo", te dodala da se nada da će se stvari promeniti s novim ljudima koji će u Briselu voditi dijalog.

"Verujem da (Lajčak) govori o delimičnom povlačenju njenog (tadašnje premijerke Srbije Ane Brnabić) pisma, pošto se ne odustaje od nepriznavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova – što je neprihvatljiv pristup. Utisak koji se stvara u ovom takozvanom procesu normalizacije EU u odnosu na Kosovo i Srbiju je to da što se položaj kosovskih Srba više normalizuje to se Srbija više udaljava od te tzv. normalizacije koja je cilj Brisela", rekla je Gervala a prenela "Koha".

Istakla je da će se dijalog teško nastaviti uz neprijateljski pristup Srbije.

"Imamo dogovor da se sve strane pridržavaju svojih obaveza, ali Srbija je za sada veoma daleko. Imajući u vidu ovaj neprijateljski pristup i jezik koji podstiče mržnju i sukobe, biće teško nastaviti proces u Briselu", dodala je Gervala.

Pomenuto pismo Brnabićeva je poslala Evropskoj uniji u decembru 2023. godine i u njemu izrazila rezerve koje se odnose na obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa sa tzv. Kosovom, uključujući i Aneks primene.

"Sporazum o putu ka normalizaciji i Aneks za njegovu implementaciju smatra se prihvatljivim isključivo u kontekstu koji se ne odnosi na de fakto i de jure priznanje Kosova", navedeno je u pismu za koje Lajčak tvrdi da je povučeno, te da je Ohridski sporazum pravno obavezujući za obe strane.

RT Balkan je pisao Vladi Srbije za komentar o pismu, ali nam je odgovoreno izjavom premijera Miloša Vučevića iz Pirota da predstoji velika politička i diplomatska borba za KiM, odnosno da bez Srbije nema rešenja pitanja Kosova i Metohije.