Srbija i Balkan

RT Balkan analiza: Da li će i kako suđenje Dodiku uticati na ishod lokalnih izbora u BiH?

Politički analitičar Anđelko Kozomara ukazuje da SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom u ovom trenutku ima ogromnu većinu glasova u oko 46 opština u Srpskoj i da tu niko, ni opozicija ni njegovi koalicioni partneri ne mogu ni da mu priđu
RT Balkan analiza: Da li će i kako suđenje Dodiku uticati na ishod lokalnih izbora u BiH?Getty © Samir Yordamovic/Anadolu Agency

Proces koji se u Sudu BiH vodi protiv Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita kojeg u Srpskoj ne priznaju doneo mu je samo dodatnu podršku građana koji smatraju da je na delu pokušaj progona predsednika Republike Srpske, pa suđenje ni na koji način ne može da utiče na lokalne izbore koji su danas raspisani u BiH, za RT Balkan ocenjuje analitičar Anđelko Kozomara. 

Simboličnim lepljenjem prvih predizbornih plakata širom Republike Srpske, uz učešće čelnih ljudi najvažnijih stranaka i njihovih kandidata, zvanično je počela izborna kampanja za lokalne izbore, koji će biti održani 6. oktobra.

"Danas je saopšteno i da je ročište Miloradu Dodiku zakazano za 11. na zahtev odbrane odloženo za 18. septembar, to znači da presuda neće biti doneta do 6. oktobra, kada se održavaju lokalni izbori u BiH. Presuda neće uticati na rezultate izbora ni za vlast ni za opoziciju, ali je činjenica da ovo suđenje koje sve više prerasta u pravni nonsens i sve više liči na cirkus, ide u korist Miloradu Dodiku", ukazuje analitičar.

Prema njegovim rečima, građani smatraju da je to progon predsednika Republike i to isključivo iz namere da se izrekne zaštitna mera.

"Kakva god bila osnovna, presuda -  manje je bitna, glavna zaštitna mera koja bi se tom prilikom izrekla, a koju nisu krili ni američki ambasador ni mnogi političari u Sarajevu je mera zabrane obavljanja političke delatnosti Miloradu Dodiku. Njima je cilj skloniti Dodika sa vlasti, a u zatvor i ne mora da ide", navodi Kozomara, ističući:

"Dodik je potpisao zakon za koji mu se sudi tri dana pre nego što je Kristijan Šmit nametnuo izmene krivičnog zakona i kao krivično delo predstavlja neizvršavanje njegovih odluka. Međutim, sud ovakav kakav je, ne barata činjenicama niti ih one zanimaju, rade po nalogu iz američke ambasade i još nekih zapadnih centara moći, da Dodik mora da bude uklonjen jer ne mogu da ga uklone izborima."

Politički analitičar ukazuje da SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom u ovom trenutku ima ogromnu većinu glasova u oko 46 opština u Srpskoj i da tu niko, ni opozicija ni njegovi koalicioni partneri ne mogu ni da mu priđu.

"Nema sumnje da mu je ovo suđenje donekle išlo u prilog, ali i druge okolnosti, kao što je patriotski stav o Republici Srpskoj, ali i Srbima ne samo u BiH već i u čitavom regionu, njegov blizak odnos sa Aleksandrom Vučićem koji je veoma cenjen i poštovan u Republici Srpskoj, zatim snažna podrška Rusije Dodikovoj politici, redovni kontakti sa ruskim ambasadorom, i ono što je najvažnije za sve, pored svih sankcija koje je Amerika uvela ne samo pojedincima nego i Republici Srpskoj u celini, Vlada RS izvršava sve svoje finansijske obaveze na vreme, isplaćuju se sva socijalna davanja i sve to govori o stabilnosti RS u ovom trenutku", objašnjava Kozomara.

Sve je potpuno jasno i otvoreno i svi su sveni toga da ne mogu da se uhvate u koštac sa Dodikom i da ga na ovim izborima skinu sa vlasti.

image