Srbija i Balkan

Ristić: Jasenovac prostor najveće Golgote srpskog naroda u čitavoj njegovoj istoriji

Molitveno proslavljanje Svetih novomučenika jasenovačkih organizovala je srpska pravoslavna Eparhija pakračko-slavonska
Ristić: Jasenovac prostor najveće Golgote srpskog naroda u čitavoj njegovoj istoriji© TANJUG/ SRNA/ BOJAN REČEVIĆ

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić izjavio je danas, na obeležavanju sećanja na Svete novomučenike jasenovačke, da je Jasenovac prostor najveće Golgote srpskog naroda u čitavoj njegovoj istoriji.

"Istovremeno, Jasenovac je i mesto pobede života nad smrću i ljubavi nad mržnjom jer je srpski narod, uprkos bezmernom stradanju u kontekstu genocida koji je nad njim tokom Drugog svetskog rata izvršila hrvatska država, iz tog oružanog sukoba izašao kao pobednik", rekao je Ristić, a saopštilo je Ministarstvo informisanja.

On je kazao da je Jasenovac i mesto koje nadilazi svaki ljudsku logiku budući da je, sledeći Hristovu žrtvu, srpski narod na tom mestu strašno postradao, ali nakon 22. aprila 1945. godine i vaskrsao u svoj svojoj plemenitosti, dobroti i snazi.

Nakon svete arhijerejske liturgije, Ristić je rekao da je Jasenovac mesto nepojmljivog stradanja pripadnika srpskog naroda na kome trajno vlada atmosfera Velike Subote.

Molitvenoj proslavi prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik predsednika Vlade Srbije Sava Stambolić, ministar bez portfelja u Vladi Srbije Đorđe Milićević, državni sekretari u ministarstvima Srbije, ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić, v.d. direktora Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina, princ Filip Karađorđević i brojne druge ličnosti.

"Okuplja se sve veći i veći broj Srba i ne samo Srba, već i pripadnika romskog i jevrejskog naroda i svih onih potomaka jasenovačkih žrtava, kako bismo ih molitveno proslavili, kako bismo još jednom dali zavet da ih nikada nećemo zaboraviti. I ne samo jasenovačke žrtve, već sve žrtve pripadnike srpskog naroda koji su stradali usled posledica genocida koja je nad njima izvršila Hrvatska država u Drugom svjetskom ratu. A Jasenovac jeste bio i stvarni i simbolički epicentar tog genocida", rekao je Ristić, prenosi RTRS.

Marko Gojković, koji je preživeo logor Jasenovac, rekao je da je u logoru bio od jula 1942. do februara 1943. godine.

Kako prenosi RTRS, on je rekao da je 11 članova njegove porodice bilo u logoru, a preživelo je svega njih četvoro.

Gojković je naveo da su se deca u logoru razboljevala od hrane, kao i da nije bilo dozvoljeno da se žrtve sahranjuju u groblju, već pored njega.

image