Milanović: Moramo pomoći Hrvatima u BiH, oni Sarajevo ne zanimaju

Plenković je "popio tabletu za hrabrost", pa primetio kako žive Hrvati u BiH, rekao je Milanović

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio jeda on i hrvatski premijer Andrej Plenković moraju da se dogovore kako da pomognu Hrvatima u BiH da im se vrate elementarna prava jer političko Sarajevo i njegove sponzore, Kancelariju visokog predstavnika i SAD, to ne zanima.

Milanović je na "ZeGeVege festivalu održivog življenja" komentarisao dvodnevnu posetu Plenkovića i ustanovio da je "konačno popio tabletu za hrabrost" pa je, čim je progovorio o neravnopravnosti Hrvata, dobio istu reakciju kao i on, prenela je Hina.

"Plenković je sad bio dva dana u Bosni i Hercegovini. Konačno popio tabletu za hrabrost i nešto je pričao o onim presudama Sejdić-Finci, o tome kako Hrvati ne mogu da biraju svog člana Predsedništva i članicu, što im, naravno, opstruira političko Sarajevo i svi mi to jako dobro znamo", rekao je Milanović.

Podsetio je da on o tome priča što tiše, što glasnije već šest godina.

"Moramo da se dogovorimo šta da učinimo za te ljude. Političko Sarajevo i njegovi sponzori, to je Kancelarija visokog predstavnika i američka ambasada, ne zanimaju bosanskohercegovački Hrvati već ko je šef tajne službe i kako sarađuje sa Amerikancima u suzbijanju militantnog islama. To je jedino što ih zanima", istakao je Milanović

Uz zaključak da Plenković, nakon što je konstatovao problem, "sad pet godina može da bude miran", Milanović tvrdi da je odnos "ekipe" iz SDA i političkog Sarajeva prema Plenkoviću isti kao prema njemu.

Upozorio je da "ako mi ne pomognemo Hrvatima u BiH da im se vrate elementarna prava, neće niko".

Plenković je u sredu i četvrtak boravio u BiH.

Tokom posete BiH, sastao se sa čelnikom Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH i predsednikom Doma naroda Parlamenta BiH Draganom Čovićem.