Srbija i Balkan

Milivojević: Napad na ambasadorku Srbije odraz prištinske politike na Kosmetu

"Prištinska strana smatra da je legitimno ovo što rade, pokušavaju da potvrde kosovska državnost po svaku cenu", ističe bivši diplomata
Milivojević: Napad na ambasadorku Srbije odraz prištinske politike na KosmetuGetty © Santiago Urquijo

Komentarišući napad na ambasadarku Srbije u Španiji nekadašnji diplomata Zoran Milivojević kaže da ako se ispostavi da je reč o napadaču albanske nacionalnosti iz dijaspore, to je onda rezultat politike koju Priština sprovodi na Kosovu i Metohiji.

"Ovo što se događa sad na KiM, pogrom srpskog naroda, proizvodi dve reakcije, prvo međunacionalnu mržnju prema Srbima, i ovo što se desilo u Madridu. Ako ste Srbin, ako imate bilo kakve veze sa Srbijom,posebno ako ste njen predstavnik, onda se vidi da ste predmet mržnje. S druge strane proizvodi ponovo upotrebu jednog mehanizma, borbe za političke ciljeve uz upotrebu sile, metoda koje čak idu do terorizma", rekao je Milivojević za RTS.

Bivši diplomata kaže da je ovo ozbiljna opomena, posebno ako se setimo i pretnji od pre mesec dana upućenih ambasadama u Švajcarskoj, u Nemačkoj i Austriji.

"U Evropi je vrlo široko rasprostranjena albanska dijaspora. Vidimo sada u predizbornoj kampanji da se aktuelna vlast u Prištini privremenih institucija i Aljbin Kurti upravo obraćaju dijaspori, podiže se ta tenzija koja je u vezi s politikom ostvarivanja političkih ciljeva i silom na Kosovu i Metohiji, ali i promocija te velikoalbanske politike koja je pre svega uperena protiv Srba", istakao je Milivojević.

Konstatovao je i da je tanka linija između radikalne politike i upotrebe svih sredstava, uključujući i terorističkih metoda, za ostvarivanje te politike, a kako bi se proizveli i strah, i pritisak ne bi li se ti politički ciljevi isposlovali na kraći rok, na jedan brži način, na jedan direktni način.

Zoran Milivojević je rekao i da Španija verovatno nije slučajno izabrana ako se ima u vidu njen čvrst i dosledan stav na temu nepriznavanja tzv. Kosova, odnosno da treba povećati bezbednost u diplomatskim predstavništvima pogotovo zemalja gde je već bilo pretnji.

Nekadašnji ambasador je, gostujući na RTS-u, rekao i da ukoliko se dozvoli eskalacija na Kosovu i Metohiji, sve će se raširiti dalje - iluzija je da da to neće imati koncentrične krugove, da će se zaustaviti samo na tom prostoru.

Verbalne osude, kao i dijalog nemaju smisla ako nema mera

"To ide jako široko, pogotovo ako su simboli takve politike, upravo, organizacije kao što je OVK koja je svoj politički kredo imala u oružju, dakle, u nasilju, u terorizmu, u separatizmu, a ne u klasičnim političkim mehanizmima", rekao je Milivojević.

Osvrnuo se i na posetu specijalnog pregovarača EU Miroslava Lajčaka Prištini.

"Ništa novo nismo videli iz njegove posete Prištini. Ključna stvar su mere. Čuli smo verbalne osude, videli smo da ova politika, bar tako izgleda, baš ne odgovara nekim interesima zapadnih sila. Govorimo o njima jer one su ključne u tome. Međutim, ako nema mera, teško da možemo imati neki napredak. Prištinska strana očigledno ne menja stav. Oni smatraju da je legitimno ovo što rade. Pokušavaju da se potvrdi kosovska državnost po svaku cenu. Ponavljam, ukoliko nema mera prema toj politici, nećemo imati rezultat, bez obzira na sastanke. Kad je reč o Srbiji, Srbija nikad neće odustati od dijaloga", istakao je Milivojević.

Nekadašnji diplomata dodaje da ako se ne zaustavi eskalacija, verbalne osude nemaju smisla ako nema mera.

"A mere mogu da se provedu upravo oni. Dakle, mi imamo tamo Kfor, imamo Euleks, imamo institucije iza kojih stoji Zapad. Dakle, oni imaju mehanizme i mere kojima mogu da deluju i kojima mogu da reaguju. To je suština cele priče. Ukoliko zaista žele mir i nekakav dijalog, suštinski dijalog, ne sastajanje radi sastajanja, radi forme, onda su neophodne mere", zaključio je Zoran Milivojević.

image