Ponižavanje naroda: Hiljade Srba na KiM, neki i mesecima već, ne mogu na svoja radna mesta

Član predsedništva Srpske liste Igor Simić u je u Severnoj Mitrovici izjavio da "niko od radnika iz institucija koje su blokirane neće ostati bez svojih prinadležnosti, kao i da se ulažu maksimalni napori da se omogući rad tih institucija"

Hiljade Srba sa severa, ali i iz južnog dela Kosova i Metohije onemogućeni su od strane tzv. kosovske policije, od vlasti nazovi države, da fizički dođu do svojih radnih mesta.

Neki od pre desetak dana kada su zauzete zgrade privremenih organa na Severu, drugi od zimus kada su zapečaćene kancelarije srpskih institucija na jugu Kosova. Trećima su radna mesta uzurpirana pre skoro godinu i po, od kraja maja 2023. godine kada su kosovski specijalci zauzeli zgrade opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću i od tada ih drže pod kontrolom.

Do svojih radnih mesta u ovom trenutku ne mogu radnici privremenih organa u srpskom sistemu u četiri opštine na severu, ali i u više opština južno od Ibra.

Radna mesta nisu dostupna ni radnicima filijale Fonda PIO u Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici, radnicima Centra za socijalni rad, Kancelarije za KiM i Kosovsko-mitrovičkog okruga u istoj zgradi, radnici Rajske banje u Banjskoj kod Zvečana.

U Leposaviću je tzv. kosovska policija par dana po zauzimanje zgrade u centru grada, uz legitimaciju na radna mesta puštala radnike Akademije strukovnih studija kao i Instituta za srpsku kulturu Priština sa sedištem u Leposaviću, ali u zgradu nisu mogli da uđu radnici Privremenog organa opštine Leposavić.
Radnici srpskih institucija i južno i severno od Ibra kojima nije dozvoljeno da fizički dođu do svojih radnih mesta, ostali su zaposleni u ovim institucijama i redovno primaju plate.

"I muž i ja zaposleni smo u srpskim institucijama, nije nam dozvoljeno da dođemo do svojih radnih mesta, ali se nikakva promena u našem statusu nije dogodila. Redovno primamo plate, i od tog novca, ustvari živimo. Imamo i nešto imanja, okućnice, ali, da nije novca koji primamo od strane Republike Srbije, jednostavno, ovde ne bismo mogli da opstanemo. Tako je i sa mnogo naših komšija, poznanika i zbog toga smo zahvalni našoj državi", kaže za RT Balkan radnica jedne od srpskih institucija na severu KiM.

Ista situacija je i u Kosovskoj Mitrovici gde od prošlog petka traju protesti radnika privremenog organa ove opštine, Kancelarije za KiM, Fonda PIO a kojima policija ne dozvoljava da se vrate na svoja radna mesta. Proteklih dana, na ovim protestima bilo je po više stotina radnika.

Protesti radnika zaposlenih u opštini Zvečan, koji su počeli odmah posle upada policije u prostorije ove opštine maja 2023, trajali su više meseci tokom prošle godine, i završeni su bez ikakvih rezultata. Policija je i dalje u toj zgradi i ne dozvoljava zaposlenima povratak, niti da ostvare svoje pravo na rad.
Krajem maja, u junu, julu prošle godine, načelnici pojedinih opštinskih uprava, prozivku zaposlenih obavljali su na ulici, ispred blokirane zgrade SO Zvečan, ispred bodljikave žice koja je bila postavljena ispred zgrade.

Mediji na severu KiM javili su početkom ove sedmice da je na vratima kancelarija Privremenog organa u Leposaviću razvučena žuta traka i da ispred dežura više policajaca.

U međuvremenu, na ulazima zgrada koje je zauzela policija skinute su table sa oznakama Republike Srbije a postavljene druge, sa oznakama tzv. "republike Kosovo" i organa lažne države koji se u objekte useljavaju. Srpske oznake sistematski se ovih dana uklanjaju i na drugim mestima na severu KiM.

Iz Srpske liste svojevremeno je saopšteno i da je država preuzela brigu o srpskim pripadnicima tzv. kosovske policije koji su novembra 2022. godine napustili službu.

Do radnih mesta još od septembra prošle godine ne mogu ni radnici "Rajske banje" u Banjskoj kod Zvečana.

"Jasno želimo da poručimo da o svim radnicima Rajske banje brine država Srbija čekajući pravdu i dan kada će se vratiti na svoja radna mesta odakle su silom izbačeni. Isto takva je situacija sa radnicima Trezora, Poštanske štedionice i drugih institucija koje su deo Republike Srbije. Najveći deo radnika Komercijalne banke iako ona nije državna institucija su takođe zbrinuti", saopšteno je iz Srpske liste uz naznaku da "država čini sve da sačuva mir i svoj narod, obezbedi finansijsku podršku i podrži srpski narod.

Odlazak u centralnu Srbiju da osete slobodu

Član predsedništva Srpske liste Igor Simić u četvrtak je u Severnoj Mitrovici izjavio da „niko od radnika iz institucija koje su blokirane neće ostati bez svojih prinadležnosti, kao i da se ulažu maksimalni napori da se omogući rad tih institucija".

Još jedan, ogroman problem za sve ove ljude jeste zabrana dinara, prekid platnog prometa sa Srbijom.

"Po svoje plate moramo do Raške, Kuršumlije, Vranja, ili do asministrativnih prelaza. Ceo dan za to potrošimo, zastoji na Jarinju ili Brnjaku, Merdaru, gužva u bankama... Ti odlasci i koštaju, muka je sve to ogromna. Sa druge strane, ti odlasci nam dobro dođu, da makar na tren, u Raški, Vranju, osetimo šta je to sloboda i šta je slobodan život. Kad se vratimo, sve po starom, strepnja, strah, neizvesnost", kaže jedan od naših sagovornika sa severa KiM, radnik koji već mesecima ne može na radno mesto.