Srbija i Balkan

Vučić sutra sa Lajčakom u Beogradu

Srbija mora da pojačava svoje diplomatske napore i obaveštavamo sve međunarodne faktore o nepoštovanju svega što je dogovoreno i kršenju svih sporazuma od strane albanske vlasti u Prištini, odnosno Aljbina Kurtija, rekao je srpski premijer
Vučić sutra sa Lajčakom u BeograduGetty © Milos Miskov/Anadolu Agency

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Kako je najavljeno iz predsednikovog kabineta, sastanak će početi u 10 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Lajčak je danas najavio je da će, nakon što je posetio Prištinu, posetiti i Beograd, kako bi pripremio naredni sastanak "u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa" dve strane.

Premijer Miloš Vučević danas je najavio da se očekuje dolazak izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka u Beograd i vrlo brzo sastanak u Briselu i da će se tada čuti konkretnije stvari o postupcima Prištine.

"Lajčak je bio na Bledu na strateškom forumu, posle otišao u Prištinu, pa dolazi u Beograd. Vrlo brzo nas čeka i sastanak u Briselu, a u pitanju su dani kada ćemo čuti mnogo konkretnije stvari oko toga, a nadam se da Kurti neće nastaviti svoj neodgovorni niz poteza", rekao je Vučević novinarima.

On je rekao da je ostalo Prištini još samo da napadne i okupira škole i obdaništa.

"Još da nam izbaci decu iz škola i obdaništa, i onda je valjda pokazao koliko je silan i moćan. Srbija mora da pojačava svoje diplomatske napore i obaveštavamo sve međunarodne faktore, sa svima smo u dnevnoj komunikaciji. Ukazujemo na sve ono što se dešava, na nepoštovanje svega što je dogovoreno, kršenje svih sporazuma, dogovora, međunarodnih standarda i normi od strane albanske vlasti u Prištini, odnosno Aljbina Kurtija", poručio je Vučević.

On je istakao da je Kosovo i Metohija naša najteža tema, a da se pritisak na Srbe na KiM nastavlja.

"Ja sam ponosan na naš narod na Kosovu i Metohiji, na koji način sa dostojanstvom i mirom pružaju otpor teroru koji se nad njima sprovodi", rekao je Vučević odgovarajući na pitanja novinara prilikom početka radova na izgradnji prvog mosta na deonici auto-puta Beograd-Novi Sad. 

image