RT Balkan istražuje: Koliko dronova proizvodi Srbija?

Pored broja bespilotnih letelica u upotrebi Vojske Srbije, teško je precizirati koliko dronova Srbija zaista može proizvesti

Na sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine Republike Srbije održanoj 6. septembra, ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću postavljeno je pitanje vezano za navodnu isporuku municije i dronova Ukrajini i njihovo prisustvo na frontu.

O municiji srpske proizvodnje koju je koristila ukrajinska vojska je već bilo reči, međutim sada se kao grom iz vedra neba pojavilo pitanje dronova.

Ministar unutrašnjih poslova negirao je navode koji su se pojavili i izjavio da "koliko on zna, Srbija ne izvozi nikakvo naoružanje u konfliktna područja", te da "postoje propisi koji to regulišu" i da se "UN bave time".

U prilog tezi Ivice Dačića ide i to što, za sada, ne postoje konkretni dokazi koji bi potkrepili ovu tvrdnju, kao što je to bio slučaj sa ostacima raketa proizvedenih u "Krušiku". 

Sa druge strane, vredi podsetiti da je razvoj domaćih besposadnih vazduhoplova - od pravih izviđačko-borbenih letelica do malih FPV dronova -  u proteklih nekoliko godina znatno intenziviran, kao i da je naša zemlja vršila nabavku ovih plaftormi iz nekoliko zemalja, radi opremanja Vojske Srbije

Sa koliko i kojim dronovima raspolaže Vojska Srbije?

Tačan broj besposadnih vazduhoplova u operativnoj upotrebi naših oružanih snaga, se iz logičnih razloga, drži u tajnosti.

Ipak, prema određenim procenama i zvaničnim podacima koji otkrivaju samo deo arsenala Vojske Srbije, poznato je da srpska vojska na raspolaganju ima: po šest kineskih izviđačko-borbenih bespilotnih letelica CH-92 i CH-95, 12 domaćih "pegaza", 10 izraelskih "orbitera" i 50 izviđačkih letelica "vrabac", takođe domaće proizvodnje.

Što se tiče malogabaritnih FPV dronova, kao i dronova kamikaza, poznato je da Srbija raspolaže sa 38 komada DJI "matris 350", 30 DJI "matris 30", 90 DJI "mavik 3", 60 DJI "mini 3 pro", kao i 60 nemačkih AR-100C.

Ono što, međutim, nije poznato, jeste broj FPV dronova, lutajuće municije i kvadkoptera domaće proizvodnje kao što su "komarac", "osica", "obad" itd, kao ni količina SM-2 kupljenih od UAE.

Jedini nagoveštaj o tome, konkretno o "komarcima", dao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u martu izjavio da će Srbija u nekom trenutku imati do 5.000 dronova ove vrste.

Izvoz i proizvodnja

Osim broja letelica u upotrebi, ne postoji ni tačan podatak o tome koliko se njih proizvodi, rekao je za RT Balkan urednik TV Front Andrej Mlakar.

"Ne postoji tačna i precizna informacija o tome koliko dronova Srbija proizvodi. To se drži u tajnosti. To je ujedno i najveći problem jer su Bosna i Hercegovina, odnosno neki analitičari iz ove zemlje, već nekoliko puta dizali prašinu i tražili da se sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja izmeni, kako bi se u njega uvrstili tačni podaci o tome koliko dronova Srbija proizvodi", izjavio je Mlakar.

Prema njegovim rečima, zbog BiH, Hrvatske, ali i vlasti u Prištini, broj letelica u upotrebi Vojske Srbije i podaci o proizvodnji se drže u tajnosti. 

"To je jednostavno vojna tajna zbog regiona. Posebno zbog Hrvatske, BiH i Prištine koje su dizale prašinu upravo zbog toga", izjavio je on i dodao:

"Na osnovu poslednjih procena iz aprila, navodilo se da imamo oko 500 (domaćih) dronova, ali nepoznato kojih tipova - 'komarac', 'obad', 'osica' koji su prikazani. Poznato je i da su FPV dronovi zapravo komercijalni, da ih mahom uvozimo iz Kine, kao i da se gotovo ne razlikuju od civilnih", navodi Mlakar.

Što se tiče izvoza, urednik TV Front smatra da su u pitanju nagađanja, za koje trenutno ne postoje dokazi.

"To su neka nagađanja, ali konkretnih dokaza da je Srbija negde nekome izvozila dronove - nema", zaključio je Mlakar.