Eskobar bez komentara o situaciji na Kosmetu

Američki izaslanik za Zapadni Balkan, koji se sastao sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija, nije želeo da daje izjave za medije rekavši da je njegova poseta redovna

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sastao se danas u Prištini sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Nakon sastanaka on nije hteo da daje izjave za medije, preneo je "Juronjuz". Kako je rekao novinarima, njegova poseta je redovna i nema komentar na situaciju na severu Kosova i Metohije.

U saopštenju kabineta Osmanijeve nakon sastanka sa Eskobarom navodi se da je zahvalna za jasnu poruku SAD u vezi sa dešavanjima na severu KiM. Ona je istakla da treba hitno ukloniti barikade na severu za koje se u saopštenju navodi da su ih postavile "ilegalne strukture organizovane u kriminalne bande kojima rukovodi Vučić".

"Napadi na institucije 'Republike Kosovo' i međunarodne institucije su zločini a počinioci ovih napada moraju hitno da se suoče sa pravdom", dodaje se u saopštenju.

Kako je navedeno, Osmani je rekla da je Priština konstruktivna strana, a Srbija narušava "dijalog za međusobno priznanje".

Eskobar se nakon sastanaka s Osmani i Kurtijem, susreo sa ambasadorom SAD na "Kosovu" Džefom Hovenijerom, sa kojim je učestvovao u diskusiji sa predstavnicima civilnog društva u Prištini.