Srbija i Balkan

Kurti otišao korak dalje: Uhapšeni srpski mladići u Kosovskoj Mitrovici, tukli ih u policiji (VIDEO)

Otac jednog od uhapšenih mladića navodi da u policijskoj stanici tvrde da su srpski mladići izvršili napad na službena lica i primećuje da su ta službena lica bila u civilu
Kurti otišao korak dalje: Uhapšeni srpski mladići u Kosovskoj Mitrovici, tukli ih u policiji (VIDEO)Getty © Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency

Načelnik Operativne jedinice tzv. kosovske policije za severni region Petrit Fejza priznao je za "Kohu" da je pri hapšenju četvorice srpskih mladića u Severnoj Mitrovici upotrebljena sila, koju je pokušao da opravda "opiranju pri hapšenju".

"Oni su se opirali hapšenju i korišćena je minimalna sila, kakva se koristi za hapšenje u slučaju odbijanja naloga", rekao je Fejza, pokušavajući da opravda korišćenje sile.

Advokat Nebojša Vlajić, koji zastupa jednog od četvorice noćas uhapšenih mladića u Severnoj Mitrovici, kazao je da se trenutno od uhapšenih momaka uzimaju izjave.

Vlajić je za "Kosovo onlajn" objasnio da nakon što privedeni mladići daju izjave, tužilac mora da donese odluku o njihovom oslobađanju ili daljem pritvoru.

"Ukoliko se donese odluka o pritvoru, to bi zaista bila prekomerna mera", kazao je Vlajić.

Došli u civilu da provociraju Srbe

Otac uhapšenog devetnaestogodišnjaka Ljubomir Milić kazao je za "Kosovo onlajn" da su mladići mučki privedeni.

"Došli smo do dna kada su decu počeli mučki da nam privode. Na osnovu snimaka koje smo videli, a koje su zabeležili naši građani. Čuli su vapaj za pomoć naše dece", kazao je Milić.

Kako dodaje, u policijskoj stanici tvrde da su srpski mladići izvršili napad na službena lica i primećuje da su ta službena lica bila u civilu.

"Verovatno su provocirali našu decu, da bi potom, što smo utvrdili na osnovu snimaka, videli da ima negde oko dvadesetak službenih lica koji su ih mučki maltretirali. Naša deca su bila na podu, na ulici, maltretirali su ih, bukvalno gazili po njima. Vapaje mog sina i druge dece ućutkivali su kolenima", ispričao je.

Kako ističe, po dvojica, trojica su maltretirali po jednog od mladića.

Milić navodi i da je celu noć proveo u Policijskoj stanici, ali da nikakvu informaciju nije mogao da dobije.

Dodaje da je zvao i Hitnu pomoć da bi pregledali mladiće i videli u kakvom su stanju uhapšeni mladići, misleći da ima na to pravo.

"Međutim, naravno da nisu ni njima dopustili da uđu, niti su bilo kakav odgovor dali. Na pitanje kako su, kažu nam da su dobro, ali mi ih nismo videli. Ne znamo niti u kakvom su stanju, niti gde su, do pre pola sata kada nam je jedan od kolega rekao da su svi u južnom delu i da se čeka tužilac", kazao je.

Majka jednog od uhapšenih mladića Sonja Radenković kazala je da je sina uspela da vidi jutros te da je bio u jako lošem stanju.

"Odveli su ga u Južnu Mitrovicu. Jedan od njih mi je rekao da je on kriminalac. Kolega mi je kada sam jutros u 7 sati došla rekao da su pretrpeli veliki stres i da su izbezumljeni", ispričala je za "Kosovo onlajn".

Advokat Miloš Delević rekao je da mladić Rastko Nedeljković, koga zastupa, nije imao nikakav fizički kontakt sa službenim licem, da ga je kosovska policija prilikom hapšenja brutalno pretukla i da će tražiti odgovornost policijskih službenika zbog takvog ponašanja.

"On je uhapšen, navodno, zbog napada na službeno lice. Međutim, on negira da se taj napad desio. Nije imao fizički kontakt ni sa kim, a pogotovo ne sa policijskim službenicima", rekao je Delević.

Dodao je da je Nedeljkovića kosovska policija brutalno pretukla prilikom hapšenja, ali i tokom boravka u policijskoj stanici.

"To je bilo fizičko i psihičko maltretiranje od strane policije. Udarani su mu šamari. On je rekao da je dva-tri puta udaran u predelu genitalija. Rekao je da je plakao i da je molio za pomoć i da su ga nakon višesatnih molbi odveli u bolnicu na pregled kako bi konstatovali te povrede. Mi ćemo tražiti odgovornost policijskih službenika za ovakvo ponašanje", rekao je Delević za Tanjug.

Četiri osobe srpske nacionalnosti uhapšene su oko ponoći u severnom delu Kosovske Mitrovice, potvrđeno je za Tanjug iz takozvane kosovske policije.

Kako je navedeno, njima je određen pritvor do 48 sati, a na teret im se stavlja navodni napad na službeno lice u vršenju dužnosti.

Ranije je predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević objavio da su najmanje tri mlađe osobe srpske nacionalnosti uhapšene su oko ponoći u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Aleksandar Arsenijević naveo je da je policija primenila silu prilikom hapšenja trojice srpskih mladića.

"Policija je 10 minuta tukla mladiće", preneo je Arsenijević.

Iz policije su potvrdili hapšenje četiri osobe, ali nisu saopštili detalje.

Na objavljenom snimku, vidi se da jednog od mladića hapsi policajac, naoružan puškom.

Premijer Miloš Vučević izjavio je da su, prema novim informacijama, u severnom delu Kosovske Mitrovice uhapšena trojica mladića srpske nacionalnosti, kao i četvrti koji je to sve snimio telefonom.

"Po informacijama koje imam, jutros sam se čuo sa Petrom Petkovićem, trojica Srba, mladića srpske nacionalnosti su na severu pretučena, izvučeni iz jednog objekta pa pretučeni, a uhapšen je i četvrti koji je to sve zabeležio svojim telefonom, koji je snimao tu represiju i napad na srpske mladiće", rekao je Vučević za TV Prva.

Vučević je rekao da ima informaciju da su priveli jednog od mladića zato što su ga navodno identifikovali u vezi sa protestom Srba prošle godine u Zvečanu.

"Pitanje je gde će i kuda će voditi ta njihova inkvizitorska istraga, ali ono što nažalost se nastavlja je taj pritisak na Srbe svakodnevno", istakao je Vučević.

Kancelarija za KiM: Ogledalo represije Srba naočigled međunarodne zajednice

Kancelarija za KiM saopštila je danas da je brutalno privođenje i prebijanje trojice srpskih mladića, sinoć u Kosovskoj Mitrovici, od strane pripadnika Kosovske policije, ogledalo antisrpske politike Aljbina Kurtija i represije i torture koju svakoga dana trpe i doživljavaju Srbi sa severa Kosova i Metohije, naočigled međunarodne zajednice.

"O tome postoje i nedvosmisleni dokazi - snimljene mučne scene na kojima se vidi kako Kurtijevi policajci na zemlju bacaju i 10 minuta tuku i vuku srpske mladiće, dok oni zapomažu, a zatim ih uz duge cevi privode", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

O kakvoj strahovladi, bezvlašću, maltretiranju i kršenju prava je reč, govori i činjenica da je čak priveden i Srbin koji je torturu snimao, kako bi se uklonili tragovi i dokazi policijske brutalnosti, koji su na sreću sačuvani, dodaje se.

Posebno zabrinjava što roditeljima nije omogućeno da svoju decu vide, niti srpskom medicinskom timu da ih obiđe i pregleda s obzirom na to da su mladići bili žrtve dokazane policijske brutalnosti, navodi Kancelarija za KiM.

"Pri tome, prema rečima očevidaca, Kurtijevi posilni bili su u civilu i nisu pokazali legitimacije, što je još jedan dokaz da Kurti sever Kosova i Metohije želi da pretvori u policijski okupiranu teritoriju, na šta Beograd i Srbi sa severa KiM svakoga dana upozoravaju, a međunarodna zajednica ćuti, dok srpsku omladinu tuku i privode i time zastrašuju i onespokojavaju sve Srbe na ovim prostorima", zaključuje se u saopštenju.

image