Srbija i Balkan

Vučić nakon sastanka sa Lajčakom: Tražimo saveznike u svetu, Kurti želi uništenje srpskog naroda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti u narednih 72 sata
Vučić nakon sastanka sa Lajčakom: Tražimo saveznike u svetu, Kurti želi uništenje srpskog naroda© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se u narednih 72 sata obratiti javnosti povodom suštinskog i brutalnog napada na srpski narod na KiM i reći će šta je to što međunarodna zajednica nije ispunila, kao i šta Srbija traži i šta će učiniti.

"Moramo da se borimo za poziciju Srbije u svetu, tražimo saveznike. Jasno nam je da Kurti želi uništenje i progon srpskog naroda", rekao je Vučić nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Predsednik je dodao da je za očekivati da sa dalekosežnim predlozima izađe i pred Skupštinu Srbije, a naveo je i da su već svima jasne Kurtijeve namere.

"Zbog ilegalnih i protivzakonitih odluka Aljbina Kurtija iz Kvinte stižu samo reči osude, a na delu se ništa ne vidi. Ma koliko su nam vezane ruke i teška pozicija od 2008. godine, moramo preduzeti radnje koje će, ili voditi vraćanju određenih prava, ili tome da kažemo da nismo u stanju da zaštitimo narod. A nemamo pravo na to drugo, jer smo vezani Ustavom Srbije i međunarodnim sporazumima", rekao je Vučić.

Predsednik koji se pre Lajčaka sastao i sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom je dodao da je spreman da pregovara sa Kurtijem, ali da neće dozvoliti progon Srba.

image