Srbija i Balkan

Ko je Albanka koja je pucala u Bogorodicu i Isusa?

Posledice skandaloznog postupka Sanije Ahmeti, već su vidljive - a Švajcarci su uveliko počeli da je "kenseluju"
Ko je Albanka koja je pucala u Bogorodicu i Isusa?© Tanjug/Christian Beutler/Keystone via AP

Muslimanka ili agnostik? Iseljenica sa Kosmeta ili izbeglica iz Bosne i Hercegovine? Čak ni sama Sanija Ahmeti, švajcarska političarka koja je pre nekoliko dana pokušala da "ubije" Bogorodicu i Isusa ne zna ko je i šta je.

Ne samo da samu sebe opisuje kao i muslimanku i agostika, već je misteriozno i njeno poreklo oko koga se jedino pouzdano zna - da je sa brdovitog Balkana. 

Prištinski mediji, naime, tvrde da je ona sa Kosmeta, odakle je prošle godine započela i (neuspešnu) kampanju za izbore za kantonalno veće Ciriha – njeni bilbordi u to vreme su sačekivali putnike na aerodromu u Prištini. 

Podaci sa "Vikipedije", ali i dela švajcarskih medija, međutim, Saniju Ahmeti opisuju kao izbeglicu iz Bosne i Hercegovine čiji je otac, navodno bio nastavnik biologije, koji je zbog svog političkog aktivizma morao da pobegne iz države.

"Ne voli da priča o svom poreklu, smatrajući ga nebitnim za debatu. Ona takođe ne kaže ni Kosovo ni Bosna, već više voli da priča o zemlji koja se nekada zvala Jugoslavija, a koju je zajedno sa braćom, sestrama i roditeljima" napustila sa tri godine dok su bežali od rata", pisao je "Mond" o Ahmetijevoj.

U intervjuu za jedan od švajcarskih listova, advokatica je opisala svoju tužnu priču o prvim danima života u novoj zemlji.

"Vrlo smo se trudili da ostanemo ispod radara. Ako smo mi, deca, bili preglasni u stanu, govorili su nam: 'Nemojte trčati, nemojte biti glasni, inače će nas komšije čuti i onda ćemo biti izbačeni iz Švajcarske'", pričala je Ahmeti.

Od tolikog ćutanja zamalo da pukne - pa je zato "pripucala" u Bogorodicu i bogomladenca a onda slike svoje bruke objavila na Instagramu, da bi se zatim, nakon burnih reakcija javnosti na njen skandalozni ispad, izvinila zbog svog postupka tvrdeći da nije bila svesna "verskog sadržaja" plakata u koji je pucala.

Teško je, međutim, zamisliti da je jedna pravnica školovana u Švajcarskoj, ujedno i gradska odbornica Ciriha, prethodnih 30 i kusur godina živela ispod kamena i nije znala da su prikazi Bogorodice i Hrista, "verski sadržaj". Tim pre što su Isus i Bogorodica inače veoma poštovani i u islamu. 

Do sada se Ahmatijeva isticala oštrim stavovima po pitanju Rusije, ali i raznih zakona Švajcarske. Bila je oštra prema odluci građana na referendumu 2021. da muslimanke ne smeju da prekrivaju lice u javnosti. Odluka o zabrani je izglasana sa 51, 2 odsto za i 48, 8 odsto protiv.

Predstavljena kao članica švajcarske Muslimanske zajednice, a mnogi njen postupak sada tumače kao podsticanje na mržnju prema hrišćanima.

Familija Ahmetijeve, uprkos svim svojim davnašnjim strahovima iz Švajcarske nije izbačena zbog pravljenja buke ali je ona, nakon svoje revolveraške epizode ostala bez posla u pi-ar agenciji "Farner", a Zeleno - liberalna partija Švajcarske (GLP) namerava da je izbaci iz svojih redova. Možda je Sanija ipak trebalo bolje da sluša svoje roditelje?

A, sada, nakon što je pucajući na prikaz najvećih hrišćanskih svetinja očigledno streljala i svoju političku karijeru u Švajcarskoj, ostaje da se vidi da li će utehu pronaći u Prištini, ili možda pak u Sarajevu. To bi, možda konačno moglo rasvetliti i misteriju njenog porekla.

image