Nova teorija iz Prištine: Egzodus Srba- zamka Srbije i Rusije za "Kosovo"

Politički analitičar Agon Malići je naveo da "Srbija zna da je Kosovo izgubljeno, pa se ne može isključiti scenario egzodusa Srba, na koji su upozorile dve javne ličnosti iz Srbije - Sonja Biserko i Nenad Čanak"

Politički analitičar i aktivista civilnog društva Agon Malići optužuje potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina i Moskvu da su "dugo pripremali pozornicu za narativ 'etničkog čišćenja' jer bi im odgovarao egzodus Srba pod nadzorom NATO-a".

Svakodnevni teror privremenih institucija u Prištini nad srpskim stanovništvom analitičar pokušava da predstavi kao "zamku Srbije i Rusije", pa je Malići na Iksu napisao i da "Vlada Kosova rizikuje da upadne u ovu zamku svojim nepromišljenim pristupom severu".

Tu se nije zaustavio, pa je u autorskom tekstu na portalu "Sbunker" u ponedeljak naveo da je "nova zamka" u koju "predsednik Srbije Aleksandar Vučić namerava da ubaci premijera Kosova Aljbina Kurtija kao izgovor za egzodus Srba sa severa".

Malići je naveo da "Srbija zna da je Kosovo izgubljeno, pa se ne može isključiti scenario egzodusa Srba, na šta su upozorile dve javne ličnosti iz Srbije - Sonja Biserko i Nenad Čanak".

"U ovom kontekstu, scenario egzodusa Srba je idealan scenario koji bi Vučića doveo u poziciju nacionalističke viktimizacije i ponudio mu izgovor koji bi koristio u odnosima sa Zapadom da odbaci bilo kakvu diskusiju o priznanju – čak i uz  de fakto priznanje –  koje je obezbeđeno francusko-nemačkim planom", napisao je Malići.

Podsetimo, pre nekoliko dana, dok na severu Kosova i Metohije pripadnici tzv. kosovske policije upadaju u zgrade opština i Srbi nemaju gde da odu na posao, "delegacija" iz Srbije sastala se sa premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem.

Kako je objavila "Koha", s Kurtijem su se sastali Nenad Čanak, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko i Marko Baskin iz Centra za humanitarni dijalog.

Kabinet premijera saopštio je da su Čanak i Biserko Aljbina Kurtija obavestili da Beograd, ni manje ni više, planira "preseljenje kosovskih Srba na prostor Sandžaka", odnosno Raške oblasti.

Kako se dodaje, za Srbe se grade kuće i stanovi, a Čanak i Biserko su, navodno, pozvali Kurtija da to pokuša da spreči.

I bivši glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri rekla je da će Beograd podsticati situacije koje joj "idu u korist", a to je, prema njenim rečima, "srpski svet", što planira da postigne "tako što se igra sa srpskom manjinom na severu", 

Tahirijeva je optužila Rusiju da "promoviše srpski svet", tako što "kontroliše Srbe na čitavom Balkanu", ali je zamolila tzv. Kosovo da bude oprezno i ne dozvoli taj scenario.

"Sa ili bez okidača, Srbija će promovisati situacije koje su joj potrebne za njenu agendu", optužujući Srbe za "hegemonističke težnje".

Simptomatično je i to što je MSP Velike Britanije pre nekoliko dana upozorio građane da ne putuju na KiM, posebno na sever "zbog nasilnih incidenata i pojačanih tenzija u ovim oblastima".

Sagovornik RT Balkan, nekadašnji oficir KOS Ljuban Karan, tada je ukazao  da oni znaju da će se na KiM dogoditi neki incident, a veoma je moguće i da njihove službe učestvuju u pripremi toga.

Nedavno je i predsednica Odbora za spoljne poslove u Parlamentu Velike Britanije Ališa Kerns uporedila posetu predsednika Francuske Emanula Makrona Srbiji sa ranijom posetom šefa britanske diplomatije Dejvida Kamerona tzv. Kosovu koji je ispred centrale Kfora poručio da će "pomoći Kosovu na sve načine", i rekla da Britanci pomažu Prištini dok Francuska Srbiji prodaje "rafale".

Kernsova je, inače, u više navrata, nakon incidenta u Banjskoj, pozivala da se Srbija oštro kazni i optuživala SPC za učešće u nasilju.