Severna Mitrovica: Sutra odluka o pritvoru, srpski mladići preživeli torturu u policiji

"Ja sam branilac Lazara Kovačevića, video sam ga, oni su pretučeni prilikom hapšenja i ne mogu o tome ništa više da kažem", rekao je danas popodne za RT Balkan advokat Nebojša Vlajić

Četvorica srpskih mladića koji su prošle noći uhapšeni u Severnoj Mitrovici provešće i narednu noć  u policijskom pritvoru i u sredu će se znati njihova dalja sudbina.

"Uhapšeni mladići su i dalje u policijskom zadržavanju i sutra će biti odlučeno da li će biti pušteni na slobodu ili će biti izvedeni pred sudiju ukoliko javni tužilac predloži pritvor. Ja sam branilac Lazara Kovačevića, video sam ga, oni su pretučeni prilikom hapšenja i ne mogu o tome ništa više da kažem", rekao je danas popodne za RT Balkan advokat iz Severne Mitrovice Nebojša Vlajić.  

I advokat Miloš Delević, koji je branilac Rastka Nedeljkovića iz Zvečana koji je sinoć takođe uhapšen  u Severnoj Mitrovici, izjavio je za Kosovo onlajn da je njegov klijent pretučen od strane službenika Kosovske policije tokom hapšenja i tokom zadržavanja u policijskoj stanici. Delević je dodao da su njegovom branjeniku povrede konstatovane i u bolnici.

Po rečima Delevića Nedeljković je osumnjičen za napad na službeno lice.

"On međutim tvrdi da se taj napad nije desio i da on nije imao fizičkog kontakta sa policijskim službenicima, kako u civilu, tako i u uniformi, međutim, on se žali da je pretučen od strane policije tokom hapšenja i tokom boravka u policijskoj stanici. On je celu noć bio u policijskoj stanici Sever, tražio je lekarsku pomoć, nisu mu to omogućili, maltretirali su ga i psihički i fizički, tukli ga, udarali mu šamare, udarali ga u genitalije nogama, tako da je pretrpeo stvarno torturu. Na kraju su mu uslišili molbe da ga vode u bolnicu, odveli su ga u bolnicu i tamo su mu konstatovali ove povrede", rekao je Delević za Kosovo onlajn.

Četvorici mladića srpske nacionalnosti  uhapšeni su u noći između ponedeljka i utorka u Severnoj Mitrovici i jutros im je određeno  policijsko zadržavanje od 48 sati.

"Uhapšeni se nalaze u stanici u Južnoj Mitrovici, njima je određeno 48 sati pritvora i čeka se dolazak tužioca koji će od njih uzeti izjave i od njega zavisi kako će kvalifikovati slučaj i dalji proces ovog predmeta", rečeno je jutros iz kosovske policije.  

Po verziji policije, "četiri odrasle osobe vređale, a zatim i napale dvojicu policajaca na šetalištu u Severnoj Mitrovici".

Kasnije tokom dana, roditelji mladića rekli su za Kosovo onlajn da su mladići "mučki privedeni", kao i da ne znaju u kakvom su stanju.