Srbija i Balkan

Vlada tzv. Kosova: Sa Lajčakom i Eskobarom postignut dogovor o uklanjanju barikada

U saopštenju se ne otkriva šta taj dogovor podrazumeva
Vlada tzv. Kosova: Sa Lajčakom i Eskobarom postignut dogovor o uklanjanju barikada© Зоран Шапоњић

Privremene prištinske institucije saopštile su, nakon sastanka premijera Aljbina Kurtija, specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan, ''da je postignut dogovor da barikade na severu`Kosova`budu uklonjene''.

Srbi na Kosovu i Metohiji, koji protestuju zbog protivpravnog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića, i dalje su na barikadama na severu pokrajine.

Sever Kosmeta blokiran je i od strane "kosovske policije", a preko administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje ne može se ni peške, prenosi RTS.

Škole na severu Kosova i Metohije od juče ne rade.

Dejanu Pantiću, bivšem policajcu koji je pre tri dana uhapšen na Jarinju, juče je određen pritvor do 30 dana, a odluka sudije iz Prištine stigla je bez obrazloženja.

Današnji sastanak ministara EU za evropska pitanja u Briselu biće posvećen i proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan, kao i situaciji na severu Kosova i Metohije.

"S obzirom na ovo što se dešava na 'Kosovu', jasno je da će situacija biti deo diskusije na sastanku ministara za evropske poslove. Ova situacija je zabrinjavajuća za sve nas", rekao je jedan zvaničnik EU, koji nije želeo da bude imenovan, na brifingu za novinare.

On je dodao da situacija na terenu "malo komplikuje organizaciju događaja o želji" Prištine da bude deo EU, ali nije hteo da odgovori na pitanje da li je prisustvo kosovskih snaga na severu KiM kršenje Briselskog sporazuma.

Misija NATO na Kosovu Kfor u današnjem saopštenju nije odgovorila hoće li učestvovati u sklanjanju barikada.

U saopštenju se najavljuje povećanje patrola snaga Kfor-a na severu Kosova koje će biti sprovedeno u  "bliskoj saradnji sa 'kosovskom' policijom i Euleksom".

Pripadnici Kfora u saopštenju takođe ističu da su u kontaktu sa srpskim i "kosovskim" snagama i da pažljivo prate situaciju.

Sve najnovije informacije sa Kosova i Metohije pratite uživo u blogu RT Balkan

  • 13. dec 2022 • 22:23

    22:23

    Vlada tzv. Kosova: Sa Lajčakom i Eskobarom postignut dogovor o uklanjanju barikada

    Vlada privremenih prištinskih institucija izdala je večeras, posle sastanka premijera Aljbina Kurtija, specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan, saopštenje u kojem se navodi ''da je postignut dogovor da se uklone barikade na severu KiM''.

    U saopštenju se dodaje da se na sastanku razgovaralo o procesu dijaloga i narednim koracima, kao i o najnovijim dešavanjima i aktuelnim pitanjima, prenose prištinski mediji.

    Lajčak je po završetku sastanka ranije večeras rekao da barikade treba ukloniti političkim dogovorom, a ne buldožerima.

  • 21:54

    Kfor najavio povećanje patrola na severu Kosova

    Misija NATO na Kosovu Kfor saopštila je da pomno prati dešavanja na severu Kosova i dodala da je bliskom kontaktu sa predstavnicima "kosovskih" i srpskih snaga, prenosi Reporetri.

    Kfor nije odgovorio da li će učestvovati u uklanjanju barikada na severu, dodaje se u izveštaju.

    "Kfor nastavlja da bude izuzetno oprezan i potpuno sposoban da sprovede svoj mandat UN kako bi omogućio bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu.

    "To uključuje provećanje patrola na severu Kosova, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i Euleksom", navodi se u saopštenju Kfor-a.

    Kfor ističe da je u kontaktu i sa bezbednosnim snagama Srbije.

    "Komandant Kfor-a nastavlja da bude u kontaktu sa svojim kolegama, uključujući predstavnike 'kosovskih' institucija i bezbednosnih organizacija Kosova, kao i sa šefom Oružanih snaga Srbije", dodaje se u saopštenju.

  • 21:05

    Osmani sutra ceremonijalno potpisuje zahtev "Kosova" za pristup EU

    Privremene prištinske institucije su najavile da će se ceremonija potpisivanja zvaničnog zahteva tzv. Kosova za pristup EU sutra u 11.00 časova. Zahtev će potpisati Vjosa Osmani, dok će događaju prisustvovati premijer "Kosova" Aljbin Kurti i predsednik "parlamenta" Glauk Konjufca.

    Posle događaja će biti održana konferencija za novinare.

  • 19:39

    Petković: Mnogi potrčali da se protive povratku srpske vosjke na KiM - a zahtev još nije upućen

    Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kazao je da je neverovatno da su mnogi potrčali da se izjasne protiv zahteva Srbije o povratku snaga bezbednosti na Kosovu, a da zahtev još nije ni upućen.

    Petković u objavi na Tviteru navodi da imaju saznanja da više komandanata Kfor-a odlučuju o Rezoluciji 1244, od zapadnih predstavnika do Viole fon Kramon i Rade Trajković.

    "Neverovatno da su mnogi potrčali da se izjasne protiv zahteva Srbije o povratku snaga bezbednosti na KiM, a da zahtev još nije ni upućen.

    "Ali smo saznali da imamo više komandanata Kfor-a koji odlučuju o Rezoluciji 1244 - od zapadnih predstavnika do Viole fon Kramon i Rade Trajković", poručio je Petković.

  • 18:51

    EULEKS potvrdio: Omogućen transport lekova neophodnih za lečenje Dejana Pantića

    Kancelarija Euleksa na Kosovu i Metohiji potvrdila je za Tanjug da je omogućen transport lekova neophodnih za lečenje uhapšenog bivšeg pripadnika kosovoske policije Dejana Pantića.

    Iz Euleksa dodaju da je misija predala lekove komandantu kosovske policije u Leposaviću.

    "Misija je kontaktu sa kosovskom policijom, Specijalnim tužilaštvom u Prištini, Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini, kao i sa advokatom gospodina Pantića. U skladu sa svojim mandatom, Euleks prati ovaj slučaj kako bi procenio kako se njime bave kosovske vlasti", navodi se u odgovoru dostavljenom Tanjugu.

    Predsednik privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić uručio je danas pripadnicima Euleksa lekove neophodne za lečenje Pantića, preneli su ranije danas mediji.

  • 17:55

    Brnabić: Kurti podjednako poguban za Srbe i Albance na Kosovu

    Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da Albance na Kosovu ne gleda kao neprijatelje i da je njena agneda da Albancima u južnoj pokrajini zemlje bude jednako dobro kao Srbima.

    Brnabić smatra da je kosovski premijer Aljbin Kurti jednako poguban kako za Srbe, tako i za Albance koji žive na Kosovu.

    "Ja nikog ne gledam kao neprijatelja. Ne gledam Albance kao neprijatelje. Mislim da je to što Aljbin Kurti radi jedanko pogubno za Albance na KiM. Ono što je moja agenda je da Albancima na Kosovu bude jednako dobro kao Srbima.

    "Da tamo postoji jedna stabilnost koja će obezbediti ekonosmki prosperitet, radna mesta, investicije, jer kada ljudi vidi da imaju posao i neku prespektivu za sebe, niko neće želeti da ide u rat. Ali, milim da je politika Aljbina Kurtija pogubna za Albnce, posebno za mlađe generacije. Ne vidim tamo nikavu perpsektivu", navela je Brnabić, prenosi "Kosovo onlajn".

    Branbić je dodala da Srbija želi mir i stabilnost.

    "Zamislite sada drugačiju situaciju, da je Aljbin Kurti na primer pragmatično prihvatio pred ovu tešku zimu i izazovna vremena, da mi sarađujemo na polju energetike, koliko bi to relaksiralo čitavu situaciju, koliko bi to bilo drugačije. Ne, on je to odbio.

    "Tako da ne vidim njih kao neprijatelje, mislim da bi to bilo pogubno da bilo koga vidim kao neprijatelje. Ono što nam treba je mir i stabilnost", poručila je Brnabić.

  • 16:34

    Premijer Severne Makedonije: Izražavamo zabrinutost zbog onoga što se dešava na severu KiM

    Makedonski premijer Dimitar Kovačevski izrazio je zabrinutost zbog dešavanja na severu Kosova, jer smatra da takve tenzije mogu da izazovu određene regionalne negativne efekte i da je rešenje u dijalogu koji se već vodi između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, objavila je makedonska MIA na svom sajtu.

    "I ministar spoljnih poslova i ja izražavamo zabrinutost zbog onoga što se dešava na severu 'Kosova'. Smatram da sve strane treba da deluju u pravcu uspostavljanja mira na severu 'Kosova', jer takve tenzije u tom delu mogu izazvati i određene regionalne negativne efekte. Smatram da rešenje treba pronaći kroz dijalog koji je započet i koji je uz međunarodno posredovanje Srbije i 'Kosova'", rekao je Kovačevski odgovarajući na pitanje novinara na današnjoj konferenciji za novinare u vladi.

  • 15:37

    Petković: Uručivanje presude Todosijeviću s ciljem da se zastraše Srbi

    Današnje uručivanje presude Ivanu Todosijeviću pažljivo sračunato i tempirano u Prištini s jednim jedinim ciljem – da se izvrši dodatni pritisak na Srbe, da se oni zastraše i da im se stavi flaster preko usta, da nigde ni na jednom mestu ne smeju da upozore na teror Prištine, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

    "Očigledno je da Kurti na sve načine pokušava da isprovocira Srbe i novu krizu na terenu, jer nije uspeo ni dugim cevima ni oklopnim vozilima da izazove neodmerenu reakciju našeg naroda! Srbi ne nasedaju na njegove provokacije i zato sada udara na Ivana Todosijevića, jer zna da je svaki Srbin na Kosovu i Metohiji solidaran sa njim", naveo je Petković na Fejsbuku.

    On je istakao da je u slučaju Ivana Todosijevića prekršeno više odredaba Briselskog sporazuma, posebno tačka 10.

    "Ona kaže da sastav sudija sudskog veća za slučajeve koji dolaze iz srpskih sredina mora biti većinski srpski, dok su Todosijeviću prekršena i sva ostala osnovna demokratska i građanska prava na slobodu govora i mišljenja", naveo je Petković.

  • 15:23

    Vučić sutra sa Lajčakom, a nakom toga i sa Eskobarom

    Predsednik Republike Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

    Nakon tog sastanka planiran je i trilateralni susret predsednika Vučića sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.

  • 15:11

    "Vojska" tzv. Kosova pojačana podoficirima sertifikovanim po najvišim standardima NATO u Albaniji

    Ministar odbrane tzv. Kosova Armend Mehaj saopštio je da su redovi njihove "vojske" pojačani podoficirima koji su sertifikovani po najvišim standardima snaga NATO zemalja.

    Mehaj je izrazio zahvalnost Centru za stručno obrazovanje podoficira Akademije Oružanih snaga Albanije uz komentar "zajedno smo uvek jači".

image