Vlada tzv. Kosova: Sa Lajčakom i Eskobarom postignut dogovor o uklanjanju barikada

U saopštenju se ne otkriva šta taj dogovor podrazumeva

Privremene prištinske institucije saopštile su, nakon sastanka premijera Aljbina Kurtija, specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan, ''da je postignut dogovor da barikade na severu`Kosova`budu uklonjene''.

Srbi na Kosovu i Metohiji, koji protestuju zbog protivpravnog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića, i dalje su na barikadama na severu pokrajine.

Sever Kosmeta blokiran je i od strane "kosovske policije", a preko administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje ne može se ni peške, prenosi RTS.

Škole na severu Kosova i Metohije od juče ne rade.

Dejanu Pantiću, bivšem policajcu koji je pre tri dana uhapšen na Jarinju, juče je određen pritvor do 30 dana, a odluka sudije iz Prištine stigla je bez obrazloženja.

Današnji sastanak ministara EU za evropska pitanja u Briselu biće posvećen i proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan, kao i situaciji na severu Kosova i Metohije.

"S obzirom na ovo što se dešava na 'Kosovu', jasno je da će situacija biti deo diskusije na sastanku ministara za evropske poslove. Ova situacija je zabrinjavajuća za sve nas", rekao je jedan zvaničnik EU, koji nije želeo da bude imenovan, na brifingu za novinare.

On je dodao da situacija na terenu "malo komplikuje organizaciju događaja o želji" Prištine da bude deo EU, ali nije hteo da odgovori na pitanje da li je prisustvo kosovskih snaga na severu KiM kršenje Briselskog sporazuma.

Misija NATO na Kosovu Kfor u današnjem saopštenju nije odgovorila hoće li učestvovati u sklanjanju barikada.

U saopštenju se najavljuje povećanje patrola snaga Kfor-a na severu Kosova koje će biti sprovedeno u  "bliskoj saradnji sa 'kosovskom' policijom i Euleksom".

Pripadnici Kfora u saopštenju takođe ističu da su u kontaktu sa srpskim i "kosovskim" snagama i da pažljivo prate situaciju.

Sve najnovije informacije sa Kosova i Metohije pratite uživo u blogu RT Balkan

13. dec 2022 • 22:23

Vlada tzv. Kosova: Sa Lajčakom i Eskobarom postignut dogovor o uklanjanju barikada

Vlada privremenih prištinskih institucija izdala je večeras, posle sastanka premijera Aljbina Kurtija, specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan, saopštenje u kojem se navodi ''da je postignut dogovor da se uklone barikade na severu KiM''.

U saopštenju se dodaje da se na sastanku razgovaralo o procesu dijaloga i narednim koracima, kao i o najnovijim dešavanjima i aktuelnim pitanjima, prenose prištinski mediji.

Lajčak je po završetku sastanka ranije večeras rekao da barikade treba ukloniti političkim dogovorom, a ne buldožerima.

Kfor najavio povećanje patrola na severu Kosova

Misija NATO na Kosovu Kfor saopštila je da pomno prati dešavanja na severu Kosova i dodala da je bliskom kontaktu sa predstavnicima "kosovskih" i srpskih snaga, prenosi Reporetri.

Kfor nije odgovorio da li će učestvovati u uklanjanju barikada na severu, dodaje se u izveštaju.

"Kfor nastavlja da bude izuzetno oprezan i potpuno sposoban da sprovede svoj mandat UN kako bi omogućio bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu.

"To uključuje provećanje patrola na severu Kosova, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i Euleksom", navodi se u saopštenju Kfor-a.

Kfor ističe da je u kontaktu i sa bezbednosnim snagama Srbije.

"Komandant Kfor-a nastavlja da bude u kontaktu sa svojim kolegama, uključujući predstavnike 'kosovskih' institucija i bezbednosnih organizacija Kosova, kao i sa šefom Oružanih snaga Srbije", dodaje se u saopštenju.

Osmani sutra ceremonijalno potpisuje zahtev "Kosova" za pristup EU

Privremene prištinske institucije su najavile da će se ceremonija potpisivanja zvaničnog zahteva tzv. Kosova za pristup EU sutra u 11.00 časova. Zahtev će potpisati Vjosa Osmani, dok će događaju prisustvovati premijer "Kosova" Aljbin Kurti i predsednik "parlamenta" Glauk Konjufca.

Posle događaja će biti održana konferencija za novinare.

Petković: Mnogi potrčali da se protive povratku srpske vosjke na KiM - a zahtev još nije upućen

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kazao je da je neverovatno da su mnogi potrčali da se izjasne protiv zahteva Srbije o povratku snaga bezbednosti na Kosovu, a da zahtev još nije ni upućen.

Petković u objavi na Tviteru navodi da imaju saznanja da više komandanata Kfor-a odlučuju o Rezoluciji 1244, od zapadnih predstavnika do Viole fon Kramon i Rade Trajković.

"Neverovatno da su mnogi potrčali da se izjasne protiv zahteva Srbije o povratku snaga bezbednosti na KiM, a da zahtev još nije ni upućen.

"Ali smo saznali da imamo više komandanata Kfor-a koji odlučuju o Rezoluciji 1244 - od zapadnih predstavnika do Viole fon Kramon i Rade Trajković", poručio je Petković.

EULEKS potvrdio: Omogućen transport lekova neophodnih za lečenje Dejana Pantića

Kancelarija Euleksa na Kosovu i Metohiji potvrdila je za Tanjug da je omogućen transport lekova neophodnih za lečenje uhapšenog bivšeg pripadnika kosovoske policije Dejana Pantića.

Iz Euleksa dodaju da je misija predala lekove komandantu kosovske policije u Leposaviću.

"Misija je kontaktu sa kosovskom policijom, Specijalnim tužilaštvom u Prištini, Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini, kao i sa advokatom gospodina Pantića. U skladu sa svojim mandatom, Euleks prati ovaj slučaj kako bi procenio kako se njime bave kosovske vlasti", navodi se u odgovoru dostavljenom Tanjugu.

Predsednik privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić uručio je danas pripadnicima Euleksa lekove neophodne za lečenje Pantića, preneli su ranije danas mediji.

Brnabić: Kurti podjednako poguban za Srbe i Albance na Kosovu

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da Albance na Kosovu ne gleda kao neprijatelje i da je njena agneda da Albancima u južnoj pokrajini zemlje bude jednako dobro kao Srbima.

Brnabić smatra da je kosovski premijer Aljbin Kurti jednako poguban kako za Srbe, tako i za Albance koji žive na Kosovu.

"Ja nikog ne gledam kao neprijatelja. Ne gledam Albance kao neprijatelje. Mislim da je to što Aljbin Kurti radi jedanko pogubno za Albance na KiM. Ono što je moja agenda je da Albancima na Kosovu bude jednako dobro kao Srbima.

"Da tamo postoji jedna stabilnost koja će obezbediti ekonosmki prosperitet, radna mesta, investicije, jer kada ljudi vidi da imaju posao i neku prespektivu za sebe, niko neće želeti da ide u rat. Ali, milim da je politika Aljbina Kurtija pogubna za Albnce, posebno za mlađe generacije. Ne vidim tamo nikavu perpsektivu", navela je Brnabić, prenosi "Kosovo onlajn".

Branbić je dodala da Srbija želi mir i stabilnost.

"Zamislite sada drugačiju situaciju, da je Aljbin Kurti na primer pragmatično prihvatio pred ovu tešku zimu i izazovna vremena, da mi sarađujemo na polju energetike, koliko bi to relaksiralo čitavu situaciju, koliko bi to bilo drugačije. Ne, on je to odbio.

"Tako da ne vidim njih kao neprijatelje, mislim da bi to bilo pogubno da bilo koga vidim kao neprijatelje. Ono što nam treba je mir i stabilnost", poručila je Brnabić.

Premijer Severne Makedonije: Izražavamo zabrinutost zbog onoga što se dešava na severu KiM

Makedonski premijer Dimitar Kovačevski izrazio je zabrinutost zbog dešavanja na severu Kosova, jer smatra da takve tenzije mogu da izazovu određene regionalne negativne efekte i da je rešenje u dijalogu koji se već vodi između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, objavila je makedonska MIA na svom sajtu.

"I ministar spoljnih poslova i ja izražavamo zabrinutost zbog onoga što se dešava na severu 'Kosova'. Smatram da sve strane treba da deluju u pravcu uspostavljanja mira na severu 'Kosova', jer takve tenzije u tom delu mogu izazvati i određene regionalne negativne efekte. Smatram da rešenje treba pronaći kroz dijalog koji je započet i koji je uz međunarodno posredovanje Srbije i 'Kosova'", rekao je Kovačevski odgovarajući na pitanje novinara na današnjoj konferenciji za novinare u vladi.

Petković: Uručivanje presude Todosijeviću s ciljem da se zastraše Srbi

Današnje uručivanje presude Ivanu Todosijeviću pažljivo sračunato i tempirano u Prištini s jednim jedinim ciljem – da se izvrši dodatni pritisak na Srbe, da se oni zastraše i da im se stavi flaster preko usta, da nigde ni na jednom mestu ne smeju da upozore na teror Prištine, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

"Očigledno je da Kurti na sve načine pokušava da isprovocira Srbe i novu krizu na terenu, jer nije uspeo ni dugim cevima ni oklopnim vozilima da izazove neodmerenu reakciju našeg naroda! Srbi ne nasedaju na njegove provokacije i zato sada udara na Ivana Todosijevića, jer zna da je svaki Srbin na Kosovu i Metohiji solidaran sa njim", naveo je Petković na Fejsbuku.

On je istakao da je u slučaju Ivana Todosijevića prekršeno više odredaba Briselskog sporazuma, posebno tačka 10.

"Ona kaže da sastav sudija sudskog veća za slučajeve koji dolaze iz srpskih sredina mora biti većinski srpski, dok su Todosijeviću prekršena i sva ostala osnovna demokratska i građanska prava na slobodu govora i mišljenja", naveo je Petković.

Vučić sutra sa Lajčakom, a nakom toga i sa Eskobarom

Predsednik Republike Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Nakon tog sastanka planiran je i trilateralni susret predsednika Vučića sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.

"Vojska" tzv. Kosova pojačana podoficirima sertifikovanim po najvišim standardima NATO u Albaniji

Ministar odbrane tzv. Kosova Armend Mehaj saopštio je da su redovi njihove "vojske" pojačani podoficirima koji su sertifikovani po najvišim standardima snaga NATO zemalja.

Mehaj je izrazio zahvalnost Centru za stručno obrazovanje podoficira Akademije Oružanih snaga Albanije uz komentar "zajedno smo uvek jači".

Todić uručio lekove za Pantića, sin uhapšenog Srbina moli Prištinu da se bar na minut čuje sa ocem

Predsednik privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić uručio je danas pripadnicima Euleksa lekove neophodne za lečenmje uhapšenog srpskog policajca Dejana Pantića, prenose mediji.

Ranije danas Pantićev sin Predrag apelovao je da se njegovom ocu omogući da primi terapiju i dobije neophodne lekove jer je težak srčani bolesnik,

Predrag Pantić je takođe zatražio da se bar na minut čuje sa ocem, što Dejanu pripada prema svim zakonima i pravilima, ali Priština to ne dozvoljava, već ga i dalje drže izolovanog i zatočenog u specijalnoj bazi.

Policija tzv. Kosova najavljuje nova hapšenja

Situacija na severu pokrajine i dalje ista, prelazi Jarinje i Brnjak i dalje zatvoreni, a prištinska policija nastaviće da privodi osumnjičene, saopšteno je iz policije takozvanog Kosova.

Prištinska policija odbacuje kao neistinite, kako su rekli "spekulacije" uglavnom srpskih medija da se njeni pripadnici grubo i neprijateljski ponašaju prema srpskoj zajednici.

U saopštenju se navodi da "uprkos prijavljenim kriminalnim grupama i napadima na bezbednosno osoblje i medije", policija tzv. kosova nastavlja da "bude posvećena najvišem nivou obavljanja dužnosti".

Naveli su, takođe, da će nastaviti da se zalažu za bezbednost svih građana bez razlike i izvođenje osumnjičenih lica pred pravosudne organe.

Ministri EU: Očekujemo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

Ministri EU zatražili su od Beograda i Prištine da se uzdrže od radnji ili izjava koje podstiču tenzije, uz poziv da se angažuju na postizanju pravno obavezujućeg sporazuma.

Proces proširenja Evropske unije i stanje u zemljama koje su uključene u ovaj proces, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana, bile su glavna tema sastanka Saveta za opšte poslove EU, održanog u danas u Briselu.

Očekuje se da će tzv. Kosovo ove sedmice podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

Dačić razgovarao sa šeficom Unmika o rešavanju problema na KiM

Dijalog jedini način za konstruktivno rešavanje aktuelnog problema na KiM, zaključak je razgovora šefa srpske diplomatije Ivica Dačića i specijalne predstavnice generalnog sekretara UN i šefice Unmika Karoline Zijade, saopšteno je iz ministarstva. 

Ministar je izjavio da je za Srbiju UN najznačajnija međunarodna organizacija u kontekstu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, i dodao da su on lično i Srbija posvećeni nastavku saradnje sa Unmik, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dačić je naglasio da je prioritet Srbije postizanje kompromisnih rešenja za mnoga životna pitanja na KiM i podsetio da je od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo devet godina.
Naglasio je da i dalje nema napretka u implementaciji obaveza koje je preuzela druga strana, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština.

Karolin Zijade je zahvalila je na podršci radu i otvorenosti za saradnju sa Misijom Unmik i Kfor i izrazila i svoju ličnu posvećenost unapređenju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi procesu pomirenja.

Bocan-Harčenko: Rusija stoji uz Srbiju, ne napuštamo svoje

Tvrdnje Zapada da Rusija trenutno nema vremena za Kosovo i Metohiju nisu tačne,rekao je ambasador Ruske Federacije u beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

"Želeo bih da istaknem da postoje potpuno netačne tvrdnje da Rusija sada nema vremena za Kosovo. Upravo na osnovu ove lažne premise Zapad je zaoštrio situaciju", rekao je Bocan-Harčenko za TV kanal Solovjev lajv.

Više detalja pročitajte opširnije...

Helikopter Kfora nadleće Rudare (VIDEO)

Kako javlja reporter RT Balkan sa lica mesta, ovo je helikopter koji nadleće Rudare poslednjih sat vremena.

Kao što se vidi na snimku - helikopter nosi veći tovar privezan kanapom. 

Srbi na barikadama: Borba ili predaja, nema nam druge

Logorske vatre gorele su čitave noći, neke od njih su upaljene ispred šatora u kojima su ljudi pred zoru tražili spas od velike hladnoće. 

"Imam danas skoro 30 godina i sećam se, bila sam mala, imala sam tek sedam ili osam godina, kad je moj otac odlazio na barikade, kad smo majka i sestra i ja ostajale kući: majka uplakana, ja uplašena, hoće li nam se vratiti. Prošle su 23 godine, na barikadama sam sad ja, na očevom mestu. Borba za goli opstanak koja traje i kojoj se ne vidi kraj. Sedim kraj ove vatre i razmišljam, čeka li ista sudbina i moju decu sutra?".

Ovako danas, na barikadi u Rudaru blizu Zvečana, teče priča jedne od žena koje se greju oko logorskih vatri koje pored magistrale, gore četvrti dan.

Stotine ljudi je i danas na barikadama u Rudaru. Slično je u Srbovcu, Ibarskoj Slatini, Lešku, na magistrali blizu Varaga kod Zubinog potoka.

Četiri helikoptera upravo su proletela iznad Raške u pravcu administrativne linije sa KiM

Prema rečima očevidaca u vazduhu se nalazi odeljenje desantno-jurišnih helikoptera Mi-35M i borbena verzija višenamenskog helikoptera H-145M, a nije isključeno ni prisustvo lovačko bombarderske avijacije.

Sa druge strane linije primetno angažovanje transportnih helikoptera iz sastava KFOR-a.

Todosijeviću uručena presuda, godinu dana zatvora za navodno pdosticanje na mržnju zbog istine o Račku

Ivanu Todosijeviću danas je stigla pisana i prevedena presuda kojom je u oktobru ove godine osuđen na godinu dana zatvora zbog navodnog podsticanja na nacionalnu, rasnu i versku mržnju, sve zato što je čitavom svetu rekao istinu o Račku javljaju "Novosti".

Presuda iz oktobra je doneta u ponovljenom procesu protiv Todosijevića i njegov advokat će već u četvrtak podneti žalbu Apelacionom sudu. Očigledno je da je uručivanje presude Todosijeviću sračunato i tempirano baš u ovom trenutku s namerom Prištine da dodatno zaplaši Srbe na KiM i izazove nove tenzije i potencijalnu krizu. 

Ovom drakonskom presudom iz oktobra ove godine, Kurti je brutalno pregazio odredbe Briselskog sporazuma koje se tiču prava na pravično suđenje Srbima koji dolaze iz srpskih sredina, ovim Priština želi da  ukine  sloboda govora za svakog Srbina na Kosovu i Metohiji. Srbima se brani da slobodno govore i misle.

Brnabić pozvala EU da pomogne sa oslobađanjem Dejana Pantića

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je danas EU da pomogne da Dejan Pantić bude pušten iz pritvora navodeći da je zgrožena zbog onoga što mu se dešava.

Ona je podsetila da je u poslednje vreme bilo više takvih hapšenja nevinih ljudi i ocenila da je kriza u pokrajini izazvana da bi Aljbin Kurti vršio pritisak na Beograd.

"Kako ja da kažem Srbima na barikadama iz udobnosti Beograda da budu strpljivi i tolerantni? Kako kad oni odvedu decu u vrtić i tamo im upadnu naoružani specijalci ROSU? Da vam nisu bezbedna deca u vrtiću, da li biste bili na barikadama", upitala je premijerka odgovarajući na pitanje da li će pozvati Srbe da uklone barikade.

Ona je pozvala na primenu Briselskog sporazuma i rekla da ne razume zašto on ne može da bude primenjen i šta je tu problem.

"Molim Kfor i Euleks da rade svoj posao, jer ga sada ne rade. Mi ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir", rekla je premijerka

Brnabić je navela i da postoje velika neslaganja sa SAD u vezi sa pitanjem KiM, ali je dodala kako je saradnja sa američkom stranom bolja nego ikada u poslednjih 30 godina i da je zahvaljujući tome nađeno rešenje za registarske tablice i lične karte.

Srđan Petrović iz Velike Hoče: Nisam bio konkurent Albancima, hteo sam da platim i kaznu-nisu dali

Vlasnik vinarije iz Velike Hoče Srđan Petrović, kome je prištinska carina s policijom oduzela 42.000 litara vina, kaže da je bio spreman da plati kaznu ukoliko je bio u pitanju prekršaj, napominjući da vino nije prodavao na teritoriji KiM, niti bio konkurent albanskim kolegama, rekao je Petrović za Pink.

Petrović kaže da povodom ovog incidenta niko iz međunarodne zajednice nije reagovao.

"Niko nije hteo da nas pozove, čuje naš apel, mada je sin pisao mejlove, slao. Želeli smo da napravimo kompromis kao da smo slutili da će doći do ovakvog problema. Ne vidim da smo mi ovakav remetilački faktor da je moralo doći do ovoga. Ako je prekršaj dajte da platimo. Dve godine je bila korona, tri meseca sam bio na kiseoniku, zalihe su se gomilale. Ja nisam moje vino prodavao po Kosovu i Metohiji, niti sam bio konkurent kolegama Albancima", naveo je Petrović.

Petrović kaže da mu je otac prva generacija školovanih vinara u opštini Orahovac, zajedno sa drugim Srbima i Albancima koji su završili tu školu i podigli vinarstvo u Velikoj Hoči.

Kurti potvrdio: Podnosimo zahtev za članstvo u EU ove sedmice

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti potvrdio je danas da će tzv. Kosovo ove sedmice podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

Više detalja pročitajte opširnije...

Helikopteri Kfora nose hranu "kosovskim policajcima"?

U ovom trenutku iznad Rudara nadletela su dva helikoptera Kfora koji su se uputili u pravcu Jarinja. Letelice su na užadima nosile velike pakete u kojima su, kako se pretpostavlja, namirnice namenjene pripadnicima "kosovske policije", koje se nalaze na Jarinju javlja reporter RT Balkan.

Baza specijalnih jedinica "kosovske policije" se nalaze na oko kilometar od administrativnog prelaza i do njih se ne može doći zbog postavljenih barikada.

Takođe, primećeno je da od subote, kada su Srbi postavili barikade, nije došlo do smene zaposlenih policajaca na tom administrativnom prelazu.

Druga mogućnost je da su helikopteri koji su nosili pakete zapravo odleteli do baze Kfora u Popovom polju kod Leposavića.

Upućena nova urgencija Prištini: Tražimo da se uhapšenom Srbinu hitno dostave lekovi

Oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević uputio je danas novu urgenciju i dopis Prištini kojom zahteva da mu se omogući da poseti Dejana Pantića i traži da se uhapšenom Srbinu hitno omogući dostava lekova s obzirom na to da se radi o ozbiljnom srčanom bolesniku kog terapija održava u životu, rečeno je Tanjugu u Kancelariji za KiM.

Pavićević je u svom dopisu u koji je uključio i evropske predstavnike na KiM, priložio i otpusnu listu i taksativno naveo listu od šest medikamenata koji su neophodni Pantiću i koji su mu prepisani od strane lekarskog konzilijuma s obzirom na to da je nedavno operisao srce i da mu je ugrađen stent.

Pavićević je i juče tražio od Prištine da mu se omogući da poseti Dejana Pantića, koga su prištinske vlasti uhapsile i pritvorile 10. decembra.

Šefica Unmika ozbiljno zabrinuta zbog krhke bezbednosne situacije na severu KiM

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Unmika Karolina Zijade, izrazila je danas "ozbiljnu zabrinutost" zbog krhke bezbednosne situacije na severu KiM i osudila kao neprihvatljive "provokativne akcije" koje dovode do eskalacije, prenosi RTV.

"U ovom trenutku, od ključne je važnosti da se politički proces nastavi ozbiljno i u dobroj nameri kako bi se donela dugotrajna rešenja. U tom cilju, ponavljam svoj poziv na deeskalaciju i uzdržanost", navodi se u saopštenju Karoline Zijade.

Čović: Na KiM se vrši represija nad Srbima, Zapad to ignoriše i prebacuje na barikade

Na Kosovu i Metohiji vrši se represija kroz koju se sprovodi etničko čišćenje srpske nacionalne zajednice, izjavio je bivši predsednik Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čovićza RTS.

"Situacija na KiM je proizvod namere pojedinih međunarodnih struktura, prvenstveno mislim na Amerikance pa onda Nemce i Francuze koji su dozvolili Kurtiju da se ponaša onako kako se ponaša. Mi dole imamo direktnu represiju kroz koju se sprovodi etničko čišćenje prvenstveno srpske nacionalne zajednice. Znači represija može da eskalira i ona postepeno eskalira", ocenjuje Čović.

Kaže da Zapad to sve ignoriše i pokušava da fokus prebaci na barikade.

"I naravno sad smo u drugom činu u kom se pojavljuju barikade, kako sada Srbe proglasiti da su oni zapravo krivi da su najveći problem barikade, a ne uzrok koji je doveo do barikada, a ne talas prevara koji traje od 1999. godine sa raznoraznim sporazumima kroz koje oni kupuju vreme grickaju naš suverenitet i guraju to ka nekakvom nekakvom cilju", ističe Čović.

Ukazuje da je rešenje u direktnom sprovođenju Rezolucije Saveta bezbednosti 1244, ali da je Zapad diskredituje i ne priznaje.

Upitan o francusko-nemačkom predlogu navodi da on krši naš Ustav i Rezoluciju Saveta bezbednosti 1244.

"Što se tiče francusko-nemačkog predloga on je besmislica, ni u jednoj tački on ne može da se provede zato što on od početka do kraja u svih 10 tačaka ili već koliko ih ima se krši naš Ustav i Rezolucija Saveta bezbednosti 1244. Znate njima kad treba rezolucija oni se pozovu na nju, a ovamo je diskvalifikuku i diskredituju", kazao je on.

Navodi da treba Srbija treba da traži momentalno puštanje svih nedužno uhapšenih ljudi na prostoru Kosova, momentalno povlačenje Rosu sa severa Kosova, momentalno ukidanje KBS, koje, kako dodaje, ni po jednom dokumentu nisu mogle da budu napravljene i momentalno formiranje Zajednice srpskih opština, ali po izvornom dokumentu.

"U Briselskom sporazumu ima jedna od 15 tačaka u kojoj se kaže da će dinamika biti određena do 26. aprila 2013. godine i taj rok za formiranje ali takve izvorne Zajednice srpskih opština hajde da ne preterujem, ajde neka ne bude kraj ove godine neka bude 31. januar 2023., ali ja sam potpuno siguran da ni Kurti, ni oni nikada neće formirati Zajednicu srpskih opština", ocenjuje Čović.

Kfor: Beograd i Priština da reše svoja pitanja kroz dijalog

Misija Kfor saopštila je danas da je jedini put ka miru da Beograd i Priština reše svoja pitanja kroz dijalog i da dođu do rešenja koje poštuje prava svih zajednica.

"Jedini put ka miru je da Beograd i Priština reše svoja pitanja kroz dijalog i da dođu do rešenja koje poštuje prava svih zajednica. Važno je izbeći bilo kakvu ponovnu eskalaciju. KFOR ostaje izuzetno oprezan i potpuno sposoban da ispuni svoj mandat UN"

Petković: Dejan Pantić već četiri dana bez lekova

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da Dejan Pantić, koga je policija tzv. Kosova protivpravno uhapsila, već četvrti dan nema lekove, zbog čega mu je život ugrožen.

"Već četvrti dan Aljbin Kurti ne dozvoljava da težak srčani bolesnik koji je nedavno operisan dobije neophodnu terapiju! Njegova porodica sa njim ne može da stupi u kontakt", napisao je Petković na Tviteru.

On je postavio pitanje ima li Dejan pravo na život i na lečenje ili su mu sva ta prava uskraćena samo zato što je Srbin.

"Dozvolite dostavu lekova Dejanu pre nego što bude kasno!", poručio je Petković.

Pitao je da li neko u Evropi vidi to Kurtijevo iživljavanje ili vide samo barikade i u objavi označio specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i Euleks.

Haradinaj posle sastanka sa Hovenijerom i Eskobarom: Zalaganje SAD će "spasiti situaciju"

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj saopštio je posle sastanka sa izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država Gabrijelom Eskobarom i ambasadorom SAD Džefrijem Hovenijerom da su oni fokuirani na dešavanja na severu Kosova sa zahtevom da se spuste tenzije i uklone barikade.

Haradinaj je na Fejsbuku istakao da veruje da će zalaganje SAD "spasiti situaciju".

"Upravo sam završio sastanak sa gospodinom Eskobarom i ambasadorom Hovenijerom. Mogu vam reći da su prilično fokusirani na dešavanja u zemlji, posebno na severu, sa eksplicitnim zahtevom da se spuste tenzije, uklone barikade i da se vrati normalnost u tom delu zemlje. Verujem da će ovo ozbiljno zalaganje SAD spasiti situaciju i vratiti nas konačnom sporazumu o priznanju 'Kosova' i Srbije. U ime AKB, zahvalio sam na vitalnoj pomoći koju Amerika pruža 'Kosovu'", naveo je Haradinaj.

Stoltenberg: NATO je budan, pažljivo pratimo situaciju na KiM

NATO veoma pažljivo prati situaciju na Kosovu i Metohiji, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za "Frans 24".

"Naše snage su sposobne, spremne i budne. NATO snage i EU tesno sarađuju i moja poruka svim stranama je da se uzdrže od retorike koja doprinosi eskalaciji sukoba i da pomognu da se spuste tenzije", rekao je Stoltenberg za televizijsku stanicu "Frans 24".

Stoltenberg je istakao da je NATO veoma usredsređen na pitanje tzv. Kosova i Zapadnog Balkana.

Ponos i prkos: Srpska deca iz vrtića pevaju "Domovina se brani lepotom" (Video)

Grupa mališana u vrtiću "Danica Jaramaz" u Kosovskoj Mitrovici uzrasta od  od četiri godine pevaju pesmu "Domovina se brani lepotom" pesnika Ljubivoja Ršumovića, prenose "Novosti".

O'Brajen: Potrebna ozbiljna intervencija SAD na KiM

Potrebna je ozbiljna intervencija SAD kako bi se mirovni proces između tzv. Kosova i Srbije vratio na pravi put ocenjuje savetnik za nacionalnu bezbednost nekadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa Robert O'Brajen.

O'Brajen je, komentarišući tvit nekadašnjeg specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog tzv. Kosova i Srbije Ričard Grenel, napisao da se treba zamisliti i ozbiljno shvatiti kada neko poput Grenela to kaže.

Ričard Grenel je, podsetimo, pozvao Evropljane da "promene strategiju u vezi 'Kosova' i Srbije", jer prema njemu samo pogoršavaju stvari. 

Francuska zabrinuta zbog situacije na severu Kosova i Metohije

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je Francuska "veoma zabrinut" zbog porasta tenzija na severu Kosova i Metohije i da oštro osuđuje svako nasilje na terenu.

"Francuska je veoma zabrinuta zbog situacije na severu 'Kosova' i oštro osuđuje neprihvatljiv napad na misiju EULEX-a na Kosovu i sve akte nasilja na terenu", navodi se u saopštenju ministarstva.

Pariz je pozvao strane da pokažu "najveću uzdržanost i osećaj odgovornosti kako bi bile smanjene tenzije".

"Francuska u potpunosti podržava evropsko posredovanje, koje mora da postigne napredak u sveobuhvatnom, pravno obavezujućem sporazumu između Srbije i 'Kosova'", navodi francusko ministarstvo spoljnih poslova.

Prof. Đukanović: EU nema dovoljno jak kredibilitet da utiče da se tenzije smire

Međunarodna zajednica u ovom trenutku nema relevantan odgovor na krizu na Kosovu i Metohiji, rekao je Dragan Đukanović, predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu izjavio je za RTS.

EU, napominje profesor Đukanović, uvek apeluje na obe strane.

"Ovo nije izuzetak. Mislim da EU nema dovoljno jak kredibilitet da utiče da se tenzije smire", smatra Đukanović.

Prema njegovim rečima, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar se sastao i sa predstavnicima Srpske liste, što je signal da one žele da utiču na deeskaaciju.

"Čini mi se da je pokušaj da se ubrzaju diplomatske aktivnosti, a i najavljena je i poseta Miroslava Lajčaka i Beogradu i Prištini do kraja sedmice", dodaje Đukanović.

Đukanović ističe da je u septembru bilo dve godine od postizanja Vašingtonskog sporazuma, a da Priština nije primenila ništa od potpisanog.

"On jednostrano nije primenjen od strane Prištine. I prvi sporazum o normalizaciji iz 2013. takođe. Mislim da će fokus i EU i SAD biti ne samo u potencijalnom koraku unapred u dijalogu, već da se primeni ono što je do sada dogovoreno", ukazuje Đukanović.

Vlasti u Prištini, kaže, pokušavaju da utiču na svoje biračko telo i da sačuvaju sadašnji odnos snaga među političkim partijama kosmetskih Albanaca.

Eskobar sa liderima prištinske opozicije

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar danas se sastaje sa liderima opozicije na Kosovu, prenosi Reporteri.

On će se sastati sa liderom Demokratske partije Kosova Memljijem Krasnićijem, predsednikom Demokratskog saveza Kosova Ljumirom Abdidžikuom kao i šefom Alijnse za budućnost Kosova Ramušom Haradinajem u američkoj ambasadi u Prištini.

Sastanak je sazvao savetnik u američkom Stejt departmentu Derek Šole, koji je otkazao dolazak na Kosovo, jer je bio testiran pozitivan na koronavirus.

Sa Eskobarom i liderima opozicionih partija, na sastanku koji je počeo u osam sati, prisustvuje i američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer.

Patrole Euleksa i noćas

Treću noć zaredom Srbi na severu Kosova i Metohije proveli su na barikadama, po velikoj hladnoći, pod šatorima, pored logorskih vatri. Kako javlja reporter RT Balkan, i ova noć protekla je uz velike tenzije, iščekivanja da li će vlasti uz Prištine pokušati eventualno akciju uklanjanja neke od pet barikada koje su na severu postavljene u subotu popodne posle hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića.

Škole na severu KiM, i srednje i osnovne ni jutros ne rade.

Glavni putni pravi na severu Kosova i jutros su, četvrti dan zaredom blokorani na pet mesta, u Rudaru, Srbovcu, Ibarskoj Slatini, Lešku i kod sela Varage blizu Zubinog Potoka. "Kosovska policija" od subote uveče ne dozvoljava prelaz preko Jarinja i Brnjaka.

Predstavnici Srpske liste sinoć su u Prištini razgovarali sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom ali detalji razgovora nisu poznati.

Pripadnici EULEKS policije i noćas su patrolirali Severnom Mitrovicom, Zvečanom, putevima koji nisu blokirani, patrole italijanskih karabinjera i jutros su na glavnom mostu na Ibru između severnog i južnog dela grada.

Amabasador Đurić sa kongresmenom Vilsonom o situaciji na KiM

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić sastao se sa kongresmenom Džoom Vilsonom, članom Odbora za spoljne poslove, sa kojim je razgovarao o aktuelnim dešavanjima na svetskoj političkoj sceni i zajedničkoj želji za prestankom rata u istočnoj Evropi, kao i situaciji na Kosovu.
Đurić je Vilsonu ukazao na "dešavanja na prostoru Kosova i Metohije poslednjih dana i destabilizujuće poteze prištinskih vlasti, ističući činjenice koje govore u prilog konstruktivnom pristupu Beograda kao kredibilnog sagovornika za pregovaračkim stolom", saopštila je Ambasada Srbije u Vašingtonu.

Ocenivši ga kao iskrenog prijatelja naše zemlje, koji pokazuje da Srbija i SAD dele zajedničke vrednosti mira, razumevanja i saradnje, ambasador Đurić istakao je da Srbija veoma ceni svesrdnu podršku kongresmena Vilsona otpočinjanju strateškog dijaloga Srbije i SAD, kao i inicijativi Otvoreni Balkan.

S tim u vezi, iskazao je posebnu zahvalnost na kongresnom pismu koje je kongresmen Vilson, zajedno sa kongresmenom Erikom Svolvelom, nedavno uputio predsedniku Džozefu Bajdenu, sa predlogom da SAD bude domaćin Samita država Otvorenog Balkana.

Među temama razgovora bile su i perspektive daljeg unapređenja vojne saradnje Srbije i SAD, kao i zajednički planovi u domenu proširenja aktivnosti i članstva Srpskog kongresnog kokusa, navedeno je u saopštenju.

Kobre hoće da idu na KiM

Čak 99 odsto pripadnika Kobri koji čuvaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića tražili su da idu na Kosovo i Metohiju, prenose "Novosti".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zaplakao je kad ih je video na sednici Saveta za bezbednost koja je održana u nedelju.

Nakon sednice predsednik se obratio građanima te rekao da na KiM imamo tešku borbu jednog naroda za opstanak na svojim ognjištima. On je ponovio da "kosovska policija" nema nikakvo pravo da bude na severu Kosova i Metohije, već to mora biti Direktorat Sever.

Priština podnosi zahtev za članstvo

Priština je najavila da će podneti zahtev za članstvo u Uniji 15. decembra, Evropska komisija je u oktobru objavila redovni godišnji izveštaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana na njihovom evropskom putu i ministri će danas doneti zaključke na osnovu ovih izveštaja.

Češko predsedništvo Unijom će primiti zahtev Prištine za članstvo u EU. Izvor dodaje da se radi o dugoj proceduri i da će naredno švedsko predsedništvo Unijom da radi na tome. Zahtev za članstvo će od Prištine primiti češki ministar za evropske poslove Mikulaš Bek, objasnio je izvor Tanjuga.

U nacrt dokumenta o Zapadnom Balkanu koji će ministri usvojiti na današnjem sastanku, a u koji je Tanjug imao uvid, tačka posvećena dijalogu između Beograda i Prištine je prazna i biće popunjena pre samog početka ministarskog susreta, a možda tek pred samit EU lidera 15 i 16 decembra, u zavisnosti od razvoja događaja na severu KiM.

Visoki evropski funkcioner je juče izjavio da su zaključci o proširenju "ključan strateški instrument EU", da je važno da se održi stabilnost u Evropi u novoj geopolitičkoj realnosti i izrazio je nadu da će ministri EU pružiti punu podršku politici proširenja.