Srbija i Balkan

Vučić sa Hercogom o situaciji na Kosovu i Metohiji i sukobu na Bliskom istoku

Srbija i Izrael imaju dobre odnnose rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom
Vučić sa Hercogom o situaciji na Kosovu i Metohiji i sukobu na Bliskom istoku© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Srbija i Izrael imaju dobre odnose, a takvi se odnosi obično vide u teškim a ne lakim trenucima, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom.

"Srpski narod je uvek bio uz jevrejski narod, tokom najtežih godina, kako Drugog svetskog rata, tako i pre njega, ali i danas, kada to nije ni malo jednostavno", rekao je Vučić, dodajući da je ponosan na činjenicu da u Beogradu nema antisemitizma i što se naša jevrejska zajednica, ali i naši gosti osećaju dobro i sigurno.

Vučić je izraelskom predsedniku rekao o svemu što se dešava na Kosovu i Metohiji i potrebi poštovanja međunarodnog prava, dok je Hercog njega upoznao sa situacijom na Bliskom istoku. Izraleskom gostu zahvalio je i na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji za Ekspo.

Rekao je i da su razgovarali o ratu u Ukrajini, i da je izraelskom kolegi zahvalio za podršku u GS UN povodom rezolucije o Srebrenici, odnosno za to što Izrael nije podržao tu rezoluciju.

Važna zajednička tema je pokušaj spasavanja dečaka Alona Ohela, koji je državljanin Srbije, dodao je predsednik.

"Ja sam sa više ljudi, mojih prijatelja iz Arapskog sveta, razgovarao i molio da razgovaraju sa onima koji ga drže kao taoce i da zamole. I da ti ljudi znaju da je to molba Republike Srbije, molba svih nas, da Alon Ohel bude pušten kući". rekao je Vučić.

Hercog: Srbiju i Izrael vežu jake veze

Izrael je ratu, a "ceo slobodan svet treba da ustane zajedno protiv terora", poručio je Hercog.

Čast mu je, kaže, i zadovoljstvo što je došao u Srbiju, zemlju koju sa Izraelom vežu jake veze. 

"Od napada Hamasa na Izrael Srbija je podržavala Izrael. Tokom napada 7. oktobra lično ste pozvali na oslobađanje talaca. Ugostili ste i izraelske sportiste. Topli odnosi između naših zemalja nisu novina, njih prati zajednička istorija srpskog i jevrejskog naroda", rekao je Hercog, zaključujući da kontinuirani rast Srbije pruža beskrajne mogućnosti za saradnju.

Izrael četvrti partner Srbije van Evrope

Vučić je najavio važan sastanak o inovacijama i IT tehnologiji i dodao da je od ogromnog značaja u što kraćem roku izraditi sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom.

"Imamo ogroman prostor za saradnju u umrežavanju informacionih sistema, poljoprivrednoj saradnji i povećanju plasmana naših proizvoda na njihovo tržište i obrnuto, sajber bezbednosti", rekao je Vučić, dodajući da je samo u prvih sedam meseci zabeležen skok broja izraleskih turista za više od 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Direktor Predstavništva PKS u Izraelu Aleksandar Nikolić je na Okruglom stolu "Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela" istakao da je 2023. bila rekordna u spoljnotrgovinskoj razmeni dve zemlje, koja je iznosila 121,3 miliona evra.

Prema rečima Nikolića, ovo je pravo vreme za samit i forum kada se ima na umu iskorak o upitima za investicije iz Izraela u našu našu zemlju, a posebno kada je reč o obnovljivim izvorima energije.

"Tu posebno mislim na obnovljive izvore energije i to u svim oblicima a koji sadrže inovativne komponente kao što je na primer podzemno skladištenje proizvedene energije", rekao je Nikolić.

On je dodao da su dve zemlje u poslednje tri godine uspele da dupliraju trgovinsku razmenu, a da je prošla godina bila rekordna sa 121, 3 miliona dolara dok se ove godine očekuje čak 170 miliona.

"Želeo bih da istaknem ono što Izrael čini posebno zanimljivim za sve, pa i našu zemlju, a to su inovacije, jer je Izrael najjača startap nacija na svetu", rekao je Nikolić.

Naveo je da je budući da Srbija 2027. organizuje EKSPO današnji događaj prilika da se izraelske kompanije blagovremeno animiraju za izložbu, a posebno one koje su percipirane kao odlične u inovacijama u sportu.

Istakao je da je zbog posebnih okolnosti u Izraelu u poslednjih 11 meseci koje uzrokuju probleme u trgovini sa nekim zemljama da je to prilika za našu zemlju.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović je istakao da je u prethodnih pet godina Izrael postao naš četvrti najvažniji spoljnotrgovinski partner van Evrope i najvažniji na Bliskom Istoku.

Prema njegovim rečima, samo lane su dve zemlje imale rast razmene preko 50 odsto, ali ono što je još važnije jeste da ovu razmenu prati i suštinska promena odnosa u smislu prenošenja iskustava.

U okviru događaja predviđeno je potpisivanje tri memoranduma o razumevanju između Privredne komore Srbije i Izraelskog instituta za izvoz i međunarodnu saradnju, Federacije izraelskih privrednih komora i Saveza industrijskih proizvođača Izraela.

Takođe, biće potpisana zajednička izjava u oblasti tehnoloških inovacija između Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije i Uprave za inovacije Izraela.

image