Srbija i Balkan

Srpskim mladićima određen kućni pritvor: U Severnoj Mitrovici jake policijske snage

Advokat Miloš Delević, branilac Rastka Nedeljkovića iz Zvečana koji je sinoć uhapšen sa još trojicom mladića u Severnoj Mitrovici, izjavio je za "Kosovo onlajn" da su njegovog klijenta pretukli policajci tokom hapšenja i tokom boravka u policijskoj stanici, navodeći da su mu povrede konstatovane i u bolnici

Osnovni sud u severnom delu Kosovske Mitrovice odredio je meru kućnog pritvora do 30 dana četvorici srpskih mladića koji su u utorak ujutru uhapšeni zbog navodnog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti, rekao je advokat Nebojša Vlajić.

On je za Tanjug naglasio da današnjom odlukom suda okrivljeni mogu biti samo delimično zadovoljni.

"Zadovoljni smo zbog toga što smo dokazali da bi određivanje mere pritvora bila preterana reakcija na jedan, u suštini nevažan događaj gde nažalost može da se zameri i jednoj i drugoj strani, ali da samo jedna strana izvuče posledice to ne bi bilo u redu", rekao je Vlajić.

Vlajić je naglasio da je sud odbio predlog tužioca da se okrivljenima odredi sudski pritvor i da će oni uskoro biti kod svojih kuća

"Nakon toga videćemo šta će se dalje dešavati. Ovo je mala pobeda pravde jer ti ljudi imaju pravo da žive normalan život i da se vrate svojim porodicama i svojim obavezama, a mala je zato što im je određen kućni pritvor, smatrali smo da ni to nije bilo potrebno", rekao je Vlajić.

Otac jednog od uhapšenih mladića, Srđan Jović naglasio je da je kao roditelj srećan zbog današnjeg epiloga dodajući da je ovo samo prvi korak u borbi da se nedužni mladići u potpunosti oslobode.

Terete se za napad na službeno lice, a oni su, prema snimku ušli u verbalni sukob sa policajcem u civilu, nakon čega su pretučeni.

Ranije je reporter RT Balkan javio da je okončan miran protest ispred suda i policije.

Građani koji su više od sedam sati mirno protestovali ispred zgrada policijske stanice i suda u severnom delu Kosovske Mitrovice iščekujući da li će uhapšenim mladićima biti određen pritvor razišli su se na zahtev policije tzv. Kosova, javio je naš reporter.

Ispred suda su ostali samo roditelji i predstavnici medija koji su čekali odluku o pritvoru. Prema rečima našeg reportera u gradu su prisutne jake policijske snage.

Članovi porodica i građani okupili su se jutros na protestu ispred policijske stanice u severnom delu Kosovske Mitrovice zahtevajući puštanje na slobodu četvorice srpskih mladića koji su uhapšeni u utorak.

Okupljeni su svoje nezadovoljstvo iskazali duvanjem u pištaljke, uz povike "Pustite nam decu!" a istakli su i transparente "Policija Kurtilenda" i "Da li je EU zabrinuta?".

Na protestu su bili i predsednik Srpske liste Zlatan Elek, predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac i ostali čelnici Srpske liste, javlja Tanjug.

U severnom delu Kosovske Mitrovice u utorak oko ponoći je tzv. kosovska policija uhapsila četiri mladića srpske nacionalnosti, kojima je određeno zadržavanje do 48 sati zbog sumnje u navodni napad na službeno lice u vršenju dužnosti.

Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama može se videti kako puškom naoružani pripadnik tzv. kosovske policije brutalno hapsi jednog od srpskih mladića.

Nedeljkoviću konstatovane povrede u bolnici

Advokat Miloš Delević, branilac Rastka Nedeljkovića iz Zvečana koji je uhapšen sa još trojicom mladića u severnom delu Kosovske Mitrovice, izjavio je za "Kosovo onlajn" da su njegovog klijenta pretukli policajci tzv. kosovske policije tokom hapšenja i tokom boravka u policijskoj stanici, navodeći da su mu povrede konstatovane i u bolnici.

Delević navodi da je Nedeljković osumnjičen za napad na službeno lice, što njegov branjenik odbacuje.

"On međutim tvrdi da se taj napad nije desio i da on nije imao fizičkog kontakta sa policijskim službenicima, kako u civilu, tako i u uniformi, međutim, on se žali da je pretučen od strane policije tokom hapšenja i tokom boravka u policijskoj stanici. On je celu noć bio u policijskoj stanici Sever, tražio je lekarsku pomoć, nisu mu to omogućili, maltretirali su ga i psihički i fizički, tukli ga, udarali mu šamare, udarali ga u genitalije nogama, tako da je pretrpeo stvarno torturu. Na kraju su mu uslišili molbe da ga vode u bolnicu, odveli su ga u bolnicu i tamo su mu konstatovali ove povrede", rekao je Delević.

On je naveo da će tražiti odgovornost policijskih službenika za maltretiranje Nedeljkovića.

"Mi smo danas u iščekivanju šta će se dalje desiti, da li će tužilaštvo podneti zahtev za određivanje pritvora ili će biti pušteni da se brane sa slobode. Mi očekujemo, pošto su to lica od 20 godina, takoreći deca, da će biti pušteni da se brane sa slobode i da će dokazati svoju nevinost", rekao je Delević.

image