Srbija i Balkan

Hercog: Jevrejska zajednica u Srbiji stoji kao svetionik

Izraelski predsednik je položio venac na Spomenik jevrejskim žrtvama fašizma i odao poštu stradalima, a ceremoniji polaganja venca prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić
Hercog: Jevrejska zajednica u Srbiji stoji kao svetionik© TANJUG/ MSP

Predsednik Izraela Isak Hercog izjavio je danas da jevrejska zajednica u Srbiji "stoji kao svetionik" i zajedno s partnerima i prijateljima iz srpskog društva seća se mračnih dana i poručuje "nikad više", nakon što je učestvovao u ceremoniji polaganja venca na Jevrejskom groblju u Beogradu, u okviru zvanične posete Srbiji.

"Ponosna jevrejska zajednica duge istorije u Srbiji, stoji kao svetionik, i zajedno sa prijateljima i partnerima iz srpskog društva sećamo se mračnih dana, jačajući svoju odlučnost i posvećenost, uz poruku: Nikada više", napisao je Hercog na svom nalogu na mreži Iks.

On je položio venac na Spomenik jevrejskim žrtvama fašizma i odao poštu stradalima.

"Stajao sam danas u Beogradu, sećajući se i tugujući, zajedno sa jevrejskom zajednicom kod Spomenika jevrejskim žrtvama najveće tragedije koja je zadesila naš narod. Senka antisemitizma daleko je od davnog sećanja. I danas se suočavamo sa tim drevnim zlom dok se naši hrabri vojnici bore protiv terora i dok širom sveta ustajemo protiv mržnje prema Jevrejima koja je prisutna na ulicama, univerzitetskim kampusima i društvenim mrežama", napisao je Hercog.

Ceremoniji polaganja venca prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, koji je jutros na beogradskom aerodromu dočekao predsednika Izraela.

Prvi dan Hercogove posete obeležili su sastanci sa najvišim zvaničnicima naše zemlje i susreti posvećeni razvoju odnosa Srbije i Izraela.

image