Bajdena sve više pritiskaju da ublaži ograničenja Ukrajini na upotrebu oružja

Aktuelni američki predsednik je rekao da se radi na okončanju zabrane ukrajinske upotrebe oružja dugog dometa

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena suočava se sa sve većim pritiskom i republikanaca i njegovih kolega demokrata da ublaži ograničenja u pogledu načina na koji Ukrajina može da koristi oružje koje su im SAD obezbedile.

Senator Ben Kardin, demokrata, predsedavajući Komiteta Senata za spoljne poslove, rekao je da je vreme da se dozvoli Ukrajini da bude u stanju da se brani od vazdušnih napada na efikasniji način, a da SAD treba da budu lider u tom pogledu, preneo je Rojters.

Uprkos vapajima Vladimira Zelenskog, Bela kuća nije bila voljna da dozvoli da se oružje koje su isporučile SAD koristi za gađanje ciljeva duboko u Rusiji iz straha da bi to moglo eskalirati sukob, navela je agencija.

Republikanci su pozvali da se ograničenja ublaže otkako je Rusija pokrenula Specijalnu vojnu operaciju, ali uticajne demokrate u Kongresu u poslednje vreme, takođe, pozivaju na promenu politike.

Poslanici su ponovo uputili pozive u trenutku kada su se američki državni sekretar Entoni Blinken i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami sastali sa najvišim zvaničnicima u Kijevu.

Blinken je na konferenciji za novinare rekao da je razgovarao o oružju dugog dometa i da će obavestiti Bajdena o onome što je čuo, ali nije kazao da su ograničenja ukinuta.

U pismu Bajdenovom savetniku za nacionalnu bezbednost Džejku Salivenu, kongresmen Bil Kiting, najviši demokrata u podkomitetu Predstavničkog doma za Evropu, juče je pozvao administraciju da dozvoli upotrebu oružja američke proizvodnje protiv vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji.

Grupa republikanaca u Kongresu, uključujući predsednike komiteta za oružane snage, spoljne poslove i obaveštajne službe, takođe je juče objavila pismo u kome je iznet poziv na ukidanje ograničenja.

Bajden je juče rekao da se radi na okončanju zabrane ukrajinske upotrebe oružja dugog dometa.

Velika Britanija je odlučila da dozvoli Kijevu da koristi rakete "storm šedou" za gađanje ciljeva u Rusiji, piše "Gardijan", pozivajući se na izvore u Vladi.

"Izvori u britanskoj vladi saopštili su da je već doneta odluka da se Ukrajini dozvoli korišćenje projektila 'storm šedou' protiv ciljeva u Rusiji", navodi list.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da predstavnici zemalja NATO-a treba da budu svesni "čime se igraju" kada govore o planovima da se Kijevu dozvoli da gađa ciljeve duboko na teritoriji Rusije raketnim sistemima koje je Zapad isporučio Oružanim snagama Ukrajine.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je diskusiju o mogućoj upotrebi Kijeva raketa "storm šedou" za udare duboko na rusku teritoriju "igranjem vatrom".