Dokumentacija iz zatvorenih srpskih institucija u arhivu tzv. Kosova: Imaju građu od 1943. do 2000.

Ova prilično obimna građa iako nema vrednost zvanične dokumentacije s obzirom na to da je nastala kršenjem ustavnog poretka može poslužiti kao materijal za potrebe istraživanja, saopštila je arhivska agencija tzv. Kosova

Agencija za arhive tzv. Kosova saopštila je da je završen prenos i spajanje arhivske građe – dela arhivskog fonda Međuopštinskog arhiva Mitrovica, koji su, kako navode, "nelegalno čuvale nelegalne paralelne strukture u opštinama Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica".

Kako se navodi, arhivski materijal je primljen i isporučen od strane kosovske policije u skladu sa procedurama i deponovan je u skladišne objekte agencije.

"Proces prijema i podnošenja nadgledali su inspektori i rukovodioci agencije. Ova prilično obimna građa biće podvrgnuta procedurama obrade, prilagođavanja i digitalizacije i na kraju će biti pripojena arhivskim fondovima prema profesionalnim principima, kriterijumima i normama arhiviranja", navodi se u saopštenju i dodaje da u velikoj meri arhivska građa obuhvata period od 1943. do 2000. godine.

Dodaje se i da će agencija doneti odluku o skladištenju ovog materijala.

"Agencija je od strane kosovske policije kao nosioca fonda (nelegalne opštine nemaju ni status kreatora fonda ni vlasnika fonda zbog nezakonitih aktivnosti), prihvatila materijale nastale delovanjem paralelnih nelegalnih struktura u severnim opštinama. Oni, iako nemaju vrednost zvanične dokumentacije s obzirom da su nastali kršenjem ustavnog poretka mogu poslužiti kao materijal za potrebe istraživanja. Agencija će, u skladu sa zakonom, nakon obrade i rukovanja ovim materijalom, u saradnji sa nadležnim institucijama Kosova, konačno odlučiti o obliku dugoročnog upravljanja ovom dokumentacijom", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je prihvatanje arhivske građe iz severnih opština "izvanredno dostignuće zvanične arhivske mreže na Kosovu".