Srbija i Balkan

Dodik sa Orbanom: Ne verujemo u lekcije i sankcije, već u dijalog i saradnju

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.
Dodik sa Orbanom: Ne verujemo u lekcije i sankcije, već u dijalog i saradnju© Икс/Милорад Додик

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, gde su razgovarali o dogovorenim, ali i budućim projektima.

Sastanku su prisustvovali i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Dodik je rekao da ga je mađarski premijer na današnjem sastanku upoznao o svojoj velikoj turneji po zemljama sveta, te globalnim, kao i kretanjima u EU.

"Mađarska je zainteresovana za razgovore sa svim zemljama zapadnog Balkana", rekao je Dodik.

On je dodao da je ovo bio informativni sastanak sa velikim državnikom i prijateljem o ranije dogovorenim poslovima, kao i projektima koji su planirani da se rade u budućnosti.

Razgovarali su o evropskim integracijama zapadnog Balkana i kako Mađarska može da unapredi taj proces, prenosi RTRS pozivajući se na mađarske medije.

Mađarski premijer je nakon sastanka poručio da je stabilnost Balkana ključna za EU.

"Stabilnost zapadnog Balkana ključna je za EU. Umesto lekcija i sankcija, mi verujemo u dijalog i saradnju. Moj današnji sastanak sa predsednikom Miloradom Dodikom bio je svrsishodan", napisao je Orban na platformi Iks.

Sijarto je poručio da je Dodik regionalni lider stabilnosti i da su konsultacije sa njim uvek korisne.

"Za uspešnu integraciju Zapadnog Balkana ne smijemo govoriti o Zapadnom Balkanu, već sa Zapadnim Balkanom", napisao je Sijarto na Fejsbuku.

Kako je najavljeno, Dodik će razgovarati i sa mitropolitom budimskim Lukijanom, a potom i sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom.

U Srpskom crkvenom muzeju večeras će biti otvorena manifestacija "Srpski dani - mjesec srpske kulture u Mađarskoj", te izložba "Uroš Predić u Sentandreji".

Manifestacija "Srpski dani" održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske, a posvećena je predstavljanju srpske kulture, nauke i duhovnosti.

Organizator ove manifestacija je Eparhija budimska.

image