Srbija i Balkan

Vulin za RIA Novosti: Situacija na KiM može da eskalira svakog trenutka

Srbija će se boriti za uskrsnuće međunarodnog prava i prava Srba na Kosovu i Metohiji, poručio je Vulin, koji trenutno boravi u Rusiji
Vulin za RIA Novosti: Situacija na KiM može da eskalira svakog trenutka© Tanjug/Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Eskalacija situacije na Kosovu i Metohiji može da se odigra svakog trenutka, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin za RIA Novosti.

"Situacija u južnoj srpskoj pokrajini može eskalirati u svakom trenutku. Kada se primenjuje nasilje nad Srbima, nemoguće je očekivati da će svi, a posebno Srbija, samo stajati po strani i gledati. Naravno da nećemo", istakao je Vulin.

Potpredsednik srpske vlade je istakao da je borba za prava Srba na Kosovu i Metohiji deo nacionalne strategije Srbije.

"Kolege Srbije iz BRIKS-a, sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Sergej Šojgu, ministri spoljnih poslova Kine, Brazila, Južne Afrike, Azerbejdžana, pokazuju snažne simpatije i podršku Srbiji i duboko razumeju za šta se naša zemlja bori", ukazao je Vulin.

On je istakao da će se Srbija boriti za uskrsnuće međunarodnog prava.

"Tokom 1999. godine, kada je NATO izvršio agresiju na Jugoslaviju, pokušali su da ubiju Srbiju, ali su umesto toga ubili međunarodno pravo. Srbija je preživela, međunarodno pravo nije", naveo je Vulin i naglasio još jednom da je jedan od najvažnijih delova srpske nacionalne strategije borba za prava Srba na Kosovu i Metohiji.

image