Slučaj "zastava": Šta se desilo u Vladi Srbije tokom posete zvaničnika iz Crne Gore (FOTO)

Sastanak koji je zbio 10. septembra u Beogradu bio je povod da reaguje ministar spoljnih poslova Crne Gore

To što je potpredsednik Vlade Crne Gore za obrazovanje, nauku i odnose sa verskim zajednicama Budimir Aleksić u prvu službenu posetu došao u Srbiju, nije se svidelo delu crnogorske javnosti.

Na sastanku sa ministrom za kulturu Srbije Nikolom Selakovićem, Aleksić je rekao da dve zemlje pripadaju istoj kulturološkoj tradiciji koju je oblikovala hrišćanska pravoslavna vera.

Ipak, najveći trn u oku čitalačke publike u Crnoj Gori bila je fotografija sa susreta. Na njoj iza dvojice zvaničnika stoje zastava Srbije i trobojka.

Odmah se domaća javnost uznemirila i osudila potpredsednika vlade jer nije istakao zastavu Crne Gore. Iako je takva informacija odmah demantovana, i fotografijama dokazano da su simboli Crne Gore istaknuti tokom sastanka, bura se nije stišala.

Potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar spoljnih poslova Ervin Ibrahimović uputio je članovima izvršne vlasti dopis u kom skreće pažnju na neophodnost isticanja državnih simbola tokom zvaničnih i radnih poseta, kao i poštovanje protokola u tim prilikama.

Povod za dopis bilo je, kako navodi "nedavno dešavanje vezano za neisticanje državnih simbola tokom zvaničnih i radnih poseta članova vlade".

Ibrahimović je to ocenio kao tehnički propust, a ne namerni čin, ali ipak upozorava da "i sitni propusti mogu da nanesu štetu kako bilateralnim odnosima, tako i samom ugledu države".

Kolege iz vlade podseća da uključe u svoje posete predstavnike ambasada kako ne bi došlo do sličnih propusta.

Ibrahimović je u dopisu kolegama naveo da misli da vlada "ima priliku da našoj državi vrati imidž lidera evropskih integracija i sledeće članice EU".

"To možemo učiniti jedino poštujući Ustav, zakone i ustaljena opšta pravila diplomatske prakse, posebno tokom organizovanja sastanaka s predstavnicima drugih država i uvažavanja suseda i jačanja regionalnih odnosa", poručio je.

Zanimljivo da su potom na društvenim mrežama osvanule fotografije Ibrahimovića sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom na kojem su istaknute samo zastava Turske, ali ne i Crne Gore.