Srbija i Balkan

Zvaničnica Evropskog saveta: Ako Ukrajina ne pobedi, ništa od proširenja EU na Zapadni Balkan

Veselu Černevu razočarava slaba podrška Srba EU, pa podseća kako su Ukrajinci bili spremni da ratuju da uđu u taj blok
Zvaničnica Evropskog saveta: Ako Ukrajina ne pobedi, ništa od proširenja EU na Zapadni Balkan© Michele Tantussi/Getty Images

Ishod pregovora o pridruživanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU) je direktno povezan sa ishodom rata u Ukrajini, pripretila je za za Radio Slobodna Evropa(RSE) zamenica direktora Evropskog saveta za spoljne odnose Vesela Černeva, poručujući da "ako Ukrajina izgubi, ne vidim nikakvu perspektivu za proširenje".

Pregovori EU sa Srbijom ipak se nastavljaju, a Evropska komisija koja zahteva sprovođenje  reformi, nastaviće da traži ispunjenje kriterijuma iz Kopenhagena, uverava ona.

"EU je na teži način kroz rat otkrila da ne može transformisati svoje susedstvo u vrednosnom smislu osim ako ih ljudi u tim zemljama ne žele. Drugim rečima, proces pristupanja funkcioniše samo kada društva u tim zemljama zaista žele da uđu u EU. Ukrajinci su bili spremni da ratuju za to. Ali, ako društva u tim zemljama nisu spremna da se bore za svoje demokratske reforme, EU to ne može učiniti umesto njih", ističe Černeva komentarišući slabu podršku srpskog javnog mnjenja EU integracijama.

Na pitanje šta je "Vučićev krajnji cilj" i da li će EU nastaviti dosadašnju politiku prema Srbiji ili će je zaoštriti, predstavnica Evropskog saveta za spoljne poslove objašnjava šta se tačno dešava sa suverenitetom država članica- ukratko, prepuštaju ga bloku.

"Možete biti cinični, pa čak i skeptični u pogledu vrednosti EU ako ste daleko od članstva. Onog trenutka kada se približite, onda morate da se uskladite ne samo oko spoljne politike, već i svih drugih vrednosnih premisa koje drže EU na okupu", ističe ona.

Dodaje da Vučić koristi model poput Viktora Orbana.

"On tvrdi da EU treba da daje, da se reformiše, a države članice imaju više suvereniteta što u suštini znači da mu bude dozvoljeno da zloupotrebljava vlast kako hoće. I Orban je koristio ovu ideju koketiranja sa Kinom i Rusijom, da dokaže tu tezu. Dakle, kad pogledamo Orbana, vidimo mnogo čvršći pritisak na medije, pravosuđe, ekonomiju. Nažalost ovakav model vladavine se širi u regionu", žalosna je Černeva.

Ona, ipak, kaže da Srbi ne treba da prestanu da se oslanjaju na Evropu.

"Mislim da će naići na otvorena vrata onog trenutka kada požele da im Evropa bude partner u promeni Srbije. Ali mislim da za sada evropske vlade pokušavaju da urade ono što je moguće i sasvim je jasno da Vučić ima druge opcije. Zato pokušavaju da pronađu načine da je približe Evropi", ocenjuje Černeva.

image