Srbija i Balkan

Runić: Poseta patrijarha Porfirija Drvaru svedoči da smo kao narod jedno

Nakon parastosa i polaganja venaca ispred Hrama Svetog Save u Drvaru biće organizovan doček za prvojerarha srpske crkve koji će obići i novoizgrađeni Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Nagrađu
Runić: Poseta patrijarha Porfirija Drvaru svedoči da smo kao narod jedno© FOTO TANJUG/ Ministarstvo kulture

Poseta patrijarha srpskog Porfirija Drvaru veliki je dan i pokazuje da crkva okuplja srpski narod gde god on da živi, rekla je načelnica te opštine Dušica Runić.

Runićeva je istakla da sutrašnji dolazak patrijarha Porfirija u Drvar, kada Srbi iz ove opštine obeležavaju najtužniji dan u novijoj istoriji jer su na taj dan 1995. godine napustili svoja ognjišta, ima višestruki značaj.

"Vrh Srpske pravoslavne crkve svojim prisustvom u Drvaru, najvećoj povratničkoj opštini na području Federacije BiH, pokazuje da smo kao narod jedno, da ne poznajemo administrativne i državne granice i da nas crkva okuplja kako bismo prevazišli nedaće koje nam stoje na putu očuvanja ognjišta", navela je Runić u izjavi za Srnu, a prenosi Tanjug.

Podsetila je da se će sutra u Drvaru biti obeležena 29. godišnjica od kada je srpski narod ovog kraja napustio ognjišta. Tim povodom biće služen parastos i položeni venci na spomeniku poginulima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Nakon parastosa i polaganja venaca dočekaćemo Njegovu svetost ispred Hrama Svetog Save u Drvaru i obići novoizgrađeni Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Nagrađu, pored kojeg se, prema saznanjima, nalaze temelji najstarije hrišćanske bogomolje na ovim prostorima", rekla je Runić.

Patrijarh srpski Porfirije boravi u trodnevnoj poseti Eparhiji bihaćko-petrovačkoj i rmanjskoj, a sutra će posetiti Drvar.

Kako je saopštila SPC, patrijarh će posetiti od 12. do 14. septembra Eparhiju bihaćko-petrovačku povodom obeležavanja 580 godina od izgradnje manastira Rmnja u Martin Brodu.

image