Srbija i Balkan

"Rio Tinto" za "Glas Amerike": Bićemo u Srbiji bar još 40 godina

Iako planiraju dugoročnu budućnost u Srbiji, iz ove kompanije navode da će iskopavanje litijuma otpočeti tek kad Srbiju uvere da oni to mogu da rade bezbedno
"Rio Tinto" za "Glas Amerike": Bićemo u Srbiji bar još 40 godina© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da nema para za koje će se kopati litijum, ukoliko se ne razjasne sve sumnje koje postoje oko tog projekta, kompanija Rio Tinto uveliko planira budućnost na Balkanu, tvrdeći da će, "ukoliko se projekat 'Jadar' realizuje, biti u Srbiji još najmanje 40 godina".

U odgovorima na pitanja "Glasa Amerike", iz ove kompanije, naime, kažu da je su oni posvećeni "Jadru" i da je za svih 20 godina koliko posluju u Srbiji komunikacija sa svim vladama i nadležnim državnim institucijama uvek bila korektna.

"Takođe, ukoliko se projekat realizuje, bićemo tu još najmanje 40 godina. Za kompleksne projekte kakav je projekat 'Jadar' neophodno je da postoji kontinuirana komunikacija sa najvišim predstavnicima vlasti i pre svega nadležnim državnim institucijama", ističu iz ove kompanije u odgovorima na pitanja "Glasa Amerike".

Oni, međutim, ističu da pre nego što otvore rudnik, moraju dokazati vladi i građanima Srbije da to mogu da učine bezbedno.

Govoreći o nastavku projekta, iz "Rio Tinta" navode da, je sa ponovnim uspostavljanjem Prostornog plana posebne namene projekat "Jadar" prešao u novu fazu, ali, da bi realizacija projekta potencijalno mogla da počne - potrebno sprovesti "još niz koraka".

"To uključuje nastavak razvoja projekta sa pravnog aspekta, ažuriranje procena uticaja na životnu sredinu, javne konsultacije i dobijanje potrebnih dozvola i odobrenja", kažu u "Rio Tintu".

Ističu da "naučna istraživanja koja su sproveli međunarodni i domaći stručnjaci u radnim nacrtima tri studije o proceni uticaja na životnu sredinu, pokazuju da projekat "Jadar" može da bude razvijen bezbedno uz poštovanje najviših domaćih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine."

Pre nego što se finalne verzije studija predaju nadležnom ministarstvu, napominju, državni organi trebalo bi da utvrde obim i sadržaj za svaku od tri studije, po čemu bi kompanija imala rok od najviše 12 meseci da svaku studiju ažurira, završi i uputi u redovnu proceduru koja podrazumeva javni uvid.

"Završetak i odobravanje konačnih studija nisu mogući bez neophodnih uslova, precizno utvrđenog obima i sadržaja i javnog uvida u finalna dokumenta", navode iz ove kompanije.

Ipak, za građane koji ne veruju u benefite iskopavanja litijuma po njihovu vodu, vazduh i zemljište, iz ove kompanije kažu, da su "pod uticajem velike količine dezinformacija o projektu".

Zato im je, ukazuju, dragocena prilika kada sve nedoumice mogu da razjasne, pa su tako u poslednjih nekoliko meseci organizovali "više od 150 ovakvih događaja i razgovarali sa više od 4.000 građana u Loznici i okolnim mestima".

"Imajući u vidu količinu i intenzitet lažnih vesti o projektu koji se plasiraju putem medija o projektu 'Jadar', smatramo da je neophodno da direktna komunikacija sa građanima u narednom periodu bude dodatno intenzivirana", dodaju.

Iz kompanije "Rio Tinto" dodaju i da je dolazak direktora Jakoba Stausholma na javnu raspravu u Ljuboviji, "pokazatelj posvećenosti koju kao kompanija imaju prema Srbiji i projektu 'Jadar' i da se njegova lična odgovornost u tom projektu - "podrazumeva". Isto tako se podrazumeva i njegov lični angažman u nadzoru projekta.

Uveravaju da je kompanija kontinuirano pozivala na dijalog sve zainteresovane strane, "uključujući i najoštrije kritičare projekta 'Jadar', ali da su u najvećem broju slučajeva dobijali negativne odgovore i potpunu nespremnost za dijalog sa njihove strane.

image