Srbija i Balkan

Optužnica za Banjsku: Za šta sve Priština tereti 45 optuženih Srba?

Tela trojice Srba ubijenih u Banjskoj vraćena su porodicama šest dana posle ubistva, porodice, međutim, do dan danas nisu dobile izveštaje o tome kako su Stefan Nedeljković, Igor Milenković i Bojan Mijailović ubijeni
Optužnica za Banjsku: Za šta sve Priština tereti 45 optuženih Srba?© Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency via Getty Images

Optužnicom u slučaju Banjska koju je Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova juče podiglo, 45 Srba, uključujući i Milana Radoičića, optuženi su za krivična dela u vezi sa "terorizmom, odnosno krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti 'Republike Kosovo', finansiranje terorizma i pranje novca".

U optužnici čije delove prenose prištinski mediji, poimenice su nabrojana imena 45 lica koja su pod sumnjom da su "bila deo oružane grupe koja je 24. septembra prošle godine napala kosovsku policiju u mestu Banjska kod Zvečana".

Na konferenciji za medije u Prištini, tužilac Naim Abazi označio je, kako je prenela "Gezeta ekspres", Milana Radoičića, nekadašnjeg potpredsednika Srpske liste, kao glavnog optuženog u ovom slučaju. Ni Abazi ni glavni tužilac Bljerim Isufaj, preneli su prištinski mediji, nisu tokom obraćanja novinara "pristali da komentarišu da li je Srbija umešana u napad".

Portal "Nacionale", koji je imao uvid u optužnicu, preneo je delove dokumenta prema kojima je "Radoičić od 2017. godine započeo prikupljanje teškog naoružanja, uniformi i logističke podrške za napad koji je izveden u Banjskoj".

"U periodu od 2017. do 24. septembra 2023. godine, okrivljeni Milan Radoičić je u svojstvu rukovodioca struktuirane terorističke grupe ostvarivao prihode posredno, pri čemu je najveći deo korišćen za teško naoružanje – nabavku teškog naoružanja za terorističku grupu, vojne uniforme - obezbeđivanje uniformi za učesnike grupe, logistička podrška - obezbeđenje opreme i logističkih usluga za grupne operacije, plaćanje učesnika grupe - finansiranje učesnika terorističke grupe radi obezbeđenja njihovog kontinuiranog učešća i angažovanja u kriminalnim aktivnostima, ove radnje sa ciljem omogućavanja i finansiranja terorističkih akata, čime se stvaraju potrebni kapaciteti za vršenje terorističkih akata", navedeno je u optužnici u koju je "Nacionale" imao uvid.

Na ovaj način, Radoičić je, navedeno je u optužnici počinio krivično delo "omogućavanje i finansiranje izvršenja terorizma". Radoičić je optužen i za pranje novca.

"Od 01.01.2017. do 24.09.2023. godine, okrivljeni Milan Radoičić, znajući da deo prihoda potiče od kriminalne radnje definisane u tački 3. odredbe i druge kriminalne radnje, uz saradnju i pomoć okrivljenog Radule Stevića - vlasnika i odgovornog lica privrednih društava "RAD DOO" i "Radule Stević BI" i njihove privredne delatnosti, ovaj novac je pretvorio u nepokretnu i pokretnu imovinu, pri čemu je deo nepokretnosti preneo na treća lica, u cilju prikrivanja izvora bogatstva", navedeno je u optužnici Specijalnog tužilaštva.

U delovima optužnice koju su preneli prištinski mediji preciziran je i deo dešavanja 24. septembra prošle godine u Banjskoj.

"Dana 24.09.2023.godine od 01.00 časova, u selu Banjska u opštini Zvečan, okrivljeni Milan Radoičić u svojstvu rukovodioca terorističke grupe organizovane zajedno sa učesnicima grupe koju su činili: Blagoje Spasojević, Vladimir Tolić, Dušan Maksimović, Vladimir Radivojević, Uglješa Jaredić, Milorad Jevtić, Vlastimir Andrić, Aleksandar Milosavljević, Lazar Smigić, Veljko Đorđević, Vladimir Vučetić, Stefan Jovanović, Milovan Krstović, Uroš Milić, Trajko Vasić, Danilo Vasić, Vukašin Jaredić, Saša Perić, Nemanja Stanković, Momčilo Vučković, Stefan Radojković, Marjan Radojević, Marko Arsić, Žarko Cvetković, Krsto Damjanović, Stefan Milosavljević, Marko Savić, Aleksandar Jevremović, Radoš Gvozdić, Ivan Milić , Gojko Zubać, Nemanja Radivojević, Radak Adžić, Miloš Milenković, Đorđe Balović, Danijel Dukić, Danilo Virijević, Aleksandar Tanasković, Miloš Kragović, Miljan Nedeljković, Nikola Ilić, Vladan Ilić, u raznim ulogama, počev od uloge blokade, gde je većina grupe, ilegalno ušla na teritoriju Republike Kosovo iz Republike Srbije planinskim putevima organizovano, sa desetinama vozila, od kojih su neka i oklopna, napunjenih teškim naoružanjem, municijom, lanserima raketa, eksploziva, kamufliranih vojnih uniformi i vojne logističke opreme, prvo su sa dva kamiona blokirali put do seoskog mosta, zatim su se sakrili i zauzeli položaje i po dolasku policajaca Republike Kosovo, u cilju uklanjanja kamiona i raščišćavanja puta, u tom trenutku su ih napali eksplozivom i teškim oružjem, u kom slučaju je policajac Afrim Bunjaku ubijen na mostu u selu", navodi se u optužnici čije je delove na osnovu pisanja kosovskih medija preneo "Kosovo onlajn" i dodaje se da su tom prilikom ranjeni i povređeni i drugi policajci.

Po optužnici, "napad" je trajao do 15 časova, "kada je velika većina ove grupe pobegla planinskim putevima ka Republici Srbiji, a sve to u cilju ozbiljne destabilizacije i uništenja osnovne političke, ustavne, ekonomske i društvene strukture Republike Kosovo".

Tužilac Abazi govoreći o optužnici u slučaju Banjska, naveo je i da je tužilaštvo podnelo desetine zahteva za međunarodnu pravnu saradnju i da je zahvaljujući "saradnji sa Evropskom unijom, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim državama, bilo moguće doći do važnih dokaza".

"Obavili smo 65 intervjua, analizirali 150 elektronskih uređaja, više od 1.000 komada oružja i obezbedili stotine dokumenata koji sadrže kritične dokaze za ovaj slučaj. Među glavnim optuženima je i Milan Radoičić, koji je imao važnu ulogu u koordinaciji i kriminalnim aktivnostima. Podneli smo desetine zahteva u različitim državama gde smo uspeli osigurati različita svedočenja", rekao je Abazi.

Drugi prištinski mediji, koji su, kako tvrde, takođe imali uvid u optužnicu naveli su i da su optuženi Srbi pod sumnjom da su "postupajući prema pripremama i unapred dobro organizovanom planu, upotrebom nasilja teškim naoružanjem, pokušali da otcepe severni deo Republike Kosovo, odnosno opštine naseljene srpskom većinom i da taj deo teritorije pripoje Srbiji".

Tokom sukoba u Banjskoj ubijena su trojica Srba sa severa KiM – Stefan Nedeljković, Igor Milenković i Bojan Mijailović. Njihova tela, ali bez nalaza obdukcije, vraćena su porodicama šest dana posle ubistva, tada je javljeno i da je završena obdukcija, međutim, do dan danas porodice nisu dobile izveštaje o tome kako su ova trojica ubijeni.

"Pitanje je gde su sudsko medicinske obdukcije ljudi koji su ubijeni u Banjskoj, da li je moguće da se godinu dana čeka da se dobije neki dokument", rekao je pre nekoliko dana na konferenciji za medije Zdravko Elek, direktor KBC u Severnoj Mitrovici i predsednik SL.

Inače, nekoliko dana posle Banjske, Milan Radoičić je u izjavi medijima rekao da je "sa sunarodnicima 24. septembra došao na sever Kosova sa namerom da ohrabri srpski narod u pružanju otpora režimu Aljbina Kurtija i ostvari san o slobodi srpskog naroda".

Krajem juna ove godine, kosovska policija saopštila je da je u slučaju Banjska identifikovala 48 osoba koje su učestvovale u oružanom incidentu, da su krivične prijave podnete protiv 45 osoba, kao i da su izdati nalozi za hapšenje 41 osumnjičenog i da je izdato 39 međunarodnih poternica.

Posle sukoba u Banjskoj uhapšeni su trojica Srba, Vladimir Tolić, Blagoje Spasojević i Dušan Maksimović i oni se od tada, skoro godinu dana, nalaze u pritvoru.

image