Srbija i Balkan

Portparol Evropske unije: Prvo presuda suda, pa posledice za Banjsku

Očekujemo da Srbija u potpunosti sarađuje u istrazi ovog napada i, ako je potrebno, da sarađuje u otkrivanju odgovornih, rekao je Peter Stano
Portparol Evropske unije: Prvo presuda suda, pa posledice za Banjsku© Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da EU pozdravlja činjenicu da je Specijalno tužilaštvo završilo istragu u slučaju Banjska i podiglo optužnice protiv 45 osoba, piše "Gazeta".

On je rekao da je EU više puta istakla da svi odgovorni za ovaj napad moraju biti izvedeni pred lice pravde.

"Evropska unija pozdravlja činjenicu da je tzv. specijalno tužilaštvo Kosova završilo istragu o napadu u Banjskoj i podiglo relevantne optužnice. Evropska unija je dosledno i u više navrata izražavala očekivanje da će svi odgovorni i uključeni u ovaj brutalni napad biti pozvani na odgovornost u sudskom procesu. Podnošenje optužnica znači da će sada početi sudski postupak i naravno, čekamo njegov završetak", rekao je Stano.

Portparol EU je ponovio da će biti posledica, što je do sada i naglašavao u nekoliko navrata, te dodao da će, kada budu završene sudske procedure, govoriti o potrebnim merama i posledicama.

"Očekujemo da Srbija u potpunosti sarađuje u istrazi ovog napada i, ako je potrebno, da sarađuje u otkrivanju odgovornih. Rekli smo da je ovaj napad predstavljao jasnu i neviđenu eskalaciju nasilja i da će biti posledica. Dakle, kada sud na Kosovu odluči ko je kriv, ko je odgovoran ili nevin, onda će doći vreme da se razmotre posledice", dodao je Stano.

On je naglasio da EU ima širok spektar instrumenata koje može da koristi u konsultaciji sa zemljama članicama, ali da to još uvek nije urađeno.

"Veoma je važno da je istragu završilo kosovsko tužilaštvo. I sada sud mora da potvrdi da li su zaključci ove istrage zadovoljavajući i da izrekne presudu. Tako da ćemo pratiti ove postupke koji su u toku i očekujemo da svi sarađuju koliko je potrebno", rekao je Stano.

Portparol EU je naglasio da niko ne treba da se meša u postupak, jer, kako ističe, sudstvo treba da bude nezavisno.

image