Srbija i Balkan

Putin razrešio dužnosti ambasadora u Crnoj Gori

Vladislav Maslenjikov preuzeo je mandat 2019. godine
Putin razrešio dužnosti ambasadora u Crnoj GoriGetty © SOPA Images / Contributor

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je potpisao ukaz kojim je razrešio dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislava Maslenjikova. 

Maslenjikov se, podsetimo, na toj poziciji nalazio od 9. septembra 2019. godine. 

Za sada nije poznato ko će biti postavljen za novog ambasadora Rusije u Crnoj Gori.

Maslenjikov je u junu, na proslavi Dana Rusije u Podgorici, ocenio da su rusko-crnogorski odnosi u dubokoj krizi i zahtevaju obnavljanje za šta je potrebna politička volja i pravi dijalog.

"Možete da se ne slažete u nečemu, ali morate da slušate jedni druge. Rusija pažljivo sluša šta se dešava u Crnoj Gori, prati mišljenje naroda od kojeg više od 70 odsto istupa protiv sankcija Rusiji, dok je 80 odsto protiv zabrane ruskih medija", rekao je tada Maslenjikov.

"Uveren sam da ključ za normalizaciju i razvoj naših bilateralnih odnosa leži, ne u Podgorici, već u Beranama, Nikšiću, Herceg Novom, Andrijevici, Tivtu, Pljevljima, Budvi, Plužinama, Zeti, Žabljaku, Mojkovcu, Danilovgradu i Perastu, gde su Rusi prije 325 godina počeli da uče navigaciju, kao i u Kotoru, gde je pre 220 godina otvoren prvi ruski konzulat na Balkanu", dodao je odlazeći ambasador RF u Crnoj Gori.

image