Selaković: Kulturno nasleđe na KiM meta napada, skrnavljenja i falsifikovanja

Nikola Selaković je na Forumu kulture u Sankt Peterburgu predstavio istorijat srpske nacije kao primer preplitanja kultura kroz vekove imajući u vidu položaj Srbije na granicama različitih civilizacija

Ministar kulture Nikola Selaković koji učestvuje na Forumu kulture u Sankt Peterburgu ukazao je na ugroženost kulturnog nasleđa na KiM, koje je kao čuvar nacionalnog identiteta meta napada, skrnavljenja i falsifikovanja.

On je istakao i činjenicu da se pretečom muzeja u Srbiji mogu smatrati manastiri i crkve, kao zadužbine i riznice kulture i državnosti.

Kako se navodi u saopštenju, Selaković je učestvujući na panelu "Muzeji u istorijskim građevinama: mehanizam očuvanja kulturnog nasleđa i oblikovanja nacionalnog identiteta" istakao da je u pogledu oblikovanja nacionalnog identiteta, uloga muzeja ključna, budući da su oni istovremeno čuvari sećanja, izvori inspiracije i simbol ponosa nacije.

"Njihova uloga je u tom smislu univerzalna, ali ne i jednolična, ona odgovara svakoj naciji ponaosob", rekao je on.

Selaković je predstavio istorijat srpske nacije kao primer preplitanja kultura kroz vekove imajući u vidu položaj Srbije na granicama različitih civilizacija.

Selaković je predstavio najistaknutije primere muzeja koji se nalaze u istorijskim zgradama druge namene, kao što su Istorijski muzej, Etnografski i sam Narodni muzej kao i savremene projekte muzeja u istorijskim zgradama, ukazavši da na taj način te zgrade čuvaju kulturno nasleđe, a da kulturno nasleđe čuva njih.

Ministar je kao izvanredan primer izgradnje infrastrukture i izlaganje kulturnih sadržaja naveo predstojeći EKSPO 2027 u Beogradu i pozvao učesnike Foruma da ga posete.