Srbija i Balkan

London, Kijev i rat protiv Rusije: Žedni tuđe krvi, čijim se životima igraju Englezi?

Zašto Britanci neprekidno potpiruju sukob Rusa i Ukrajinaca?
London, Kijev i rat protiv Rusije: Žedni tuđe krvi, čijim se životima igraju Englezi?© RT Balkan / Adobe Stock (Виктория Котлярчук, Gary, hamara

Britanci jednostavno ne mogu da budu mirni, malo-malo pa isplivavaju novi podaci o tome kako Ostrvljani neprekidno potpiruju sukob Rusije i Ukrajine. Neverovatno kreativni u želji da dva bratska naroda ostanu zavađena, Britanci su do sad uspeli da miniraju mirovne pregovore i skoro postignute sporazume i da svojim oružjem i opremom potpomognu upad Ukrajinaca u Kursku oblast Ruske Federacije. Njihovu poslednju opasnu "šemu" Rusi su razotkrili danas - FSB je raskrinkao obaveštajce MI6, pritajene u ambasadi ove zemlje u Moskvi, kojima je glavni cilj bilo koordiniranje eskalacije sa kijevskim kolaborantima.

"Velikoj Britaniji, a to inercijom geopolitičkih vektora znači i SAD, nije u interesu rešavanje konflikta, već njegovo trajanje i to po cenu širenja sukoba na ostatak Evrope i svet. To ne čudi, iz prostog razloga zbog toga što Zapad, nasilnom smenom režima u Kijevu i pokušajem da Ukrajinu, suprotno međunarodnim ugovorima, uvuče u NATO, već deset godina pokušava da destabilizuju i oslabi Rusiju i sa Rusijom zajedno i ostatak Evrope, odnosno Evropsku uniju", ukazuje u razgovoru za RT Balkan novinar Branko Žujović.

U takvom geopolitičkom vojnom sukobu "sa ozbiljnim elementima proksi rata", i uz takve ratnohuškačke namere Londona, kako ocenjuje naš sagovornik, "obaveštajno podrivanje neprijatelja u njegovoj kući nije iznenađenje". Ohrabrujuće je, kaže, što su Rusi ovu grupu osujetili.

"Poslednja stvar koja Rusiji treba u trenutku kada se vojno suočava sa NATO savezom u Ukrajini, jeste mreža uticaja koja bi, za račun i o trošku SAD i Velike Britanije, pokušala da organizuje obojenu revoluciju u Moskvi. Takva revolucija ne bi dovela do 'demokratizacije' Rusije već do njenog razvaljivanja i podele radi eksploatacije. Rusi bi u tom slučaju od suverene nacije bili degradirani na nivo lokalnog domorodačkog stanovništva, kao što su Ukrajinci, pre deset godina, sa nivoa suverene nacije degradirani na nivo potrošne američke pešadije i otplaćivača ratnih kredita," podseća Žujović.

Tradicija bacanja tuđih života

Britanska žeđ za tuđom krvlju, nije, međutim, nikakav novitet. Da ta zemlja, jednostavno, voli da drugima postavlja klinove pod točkove, pokazalo se nebrojeno mnogo puta, a na svojoj koži su to odlično osetili i Srbi, pa tako ne čudi što je čuveni srpski političar Nikola Pašić, navodno, potomcima ostavio amanet: "Učite i decu svoje dece da preziru Engleze."

Zašto su, ipak, Britanci danas toliko "hiperaktivni" na ukrajinskom tlu i šta oni imaju od masovnog izginuća Ukrajinca u sukobu sa dojučerašnjom braćom?

Istoričar Miloš Ković sve to objašnjava činjenicom da se Velika Britanija među svim zemljama Zapadne Evrope "izdvaja po najrazvijenijoj rusofobiji".

"To danas zvuči paradoksalno, ali Rusija i Velika Britanija su vekovima, bar od vremena Elizabete Prve i Ivana Groznog, pa sve do perioda Aleksandra Prvog i Džordža Trećeg - bile saveznice. Uvek su imali zajedničke neprijatelje i to je pre svega bila Francuska. Sve dok 1815. godine nije pobeđen Napoleon, a Rusija je za London postala glavna pretnja. Oni se prosto tradicionalno sukobljavaju sa onom velikom silom koju procene kao najznačajniju i najozbiljniju na Starom kontinentu, jer se hronično plaše da kontinentalna Evropa 'pređe' Lamanš", ističe sagovornik RT Balkan.

Ković podseća da su Rusi i Britanci bili saveznici tokom dva svetska rata, a da je u tom periodu rusofobija ipak tinjala.

Kako su Britanci prodali i Srbe?

"London je već tokom Drugog svetskog rata počeo da se priprema za sukob s Rusijom. Pacovskim kanalima oni su spasavali naciste, ustaše i ukrajinske naciste, kako bi ih kad dođe vreme iskoristili protiv Rusije i 

njenih saveznika, uključujući i Srbe", objašnjava naš sagovornik, dodajući kako su se ti spašeni nacisti, devedesetih godina prošlog veka, ponovo slegli na tlu bivše Jugoslavije, a neki od njih zauzeli i visoke pozicije u Tuđmanovoj vladi.

Isto tako korišćeni su i islamisti u BiH i na Kosovu i Metohiji.

"Mastermajnd koji je stajao iza svega bila je Britanija, a izvršioci najčešće Amerika i druge kalfe diplomatske i geopolitičke tradicije Velike Britanije", ističe Ković.

Koliko su, kaže ističe Miloš Ković, Britanci "rado trgovali tuđom krvlju" pokazuje i njihovo "savezništvo" sa Srbima u dva svetska rata.

"U Prvom svetskom ratu su obećali da će dati podršku Srbima, a onda su 1915. godine Srbiju ostavili na cedilu kada su je napale tri države. I u Drugom svetskom ratu, oni su prvi napustili Dražu Mihailovića i okrenuli se Titu, koji jeste vodio komunističku revoluciju, ali je bio u savezu sa antisrpskim nacionalistima u Hrvatskoj, Albaniji, Mađarskoj i Austriji. Tada su oni bombardovali Beograd, a ne Zagreb koji je bio u savezništvu s Hitlerom i praktično doveli Tita na vlast", ističe Ković, podsećajući da je s druge strane, Sovjetski Savez izuzetno nerado počeo da podržava Tita

Britanci, kako to vidi naš sagovornik, i dan-danas razmišljaju na kolonijalni način. Njihove elite "od srca veruju da su dužne da upravljaju svetom".

"Kao što su u Prvom i Drugom svetskom ratu za njih životi stotina hiljada Srba bili jeftiniji od života jednog britanskog vojnika, tako su im i sada na istoku Evrope milioni ukrajinskih života jeftiniji od života jednog ili dva Britanca. Da ne govorimo o ruskim životima", kaže Ković.

Britanci se, prema njegovim rečima, i dalje drže mesijanske ideologije "izabranog naroda", koja je ukorenjena još u kalvinizmu.

"To je ono što Amerikanci zovu 'objavljenom sudbinom', verujući da za njih važe drugačija pravila. I to je ključ za razumevanje sadašnje međunarodne politike, jer Rusija i Kina traže da ista pravila važe za sve. Pošto Anglosaksonci to ne mogu da prihvate, svet ide ka sunovratu", zaključuje Ković.

image