Srbija i Balkan

Grafiti podrške optuženima za Banjsku na severu Kosmeta: Priština pokrenula istragu

"Svi smo mi Milan i braća iz Banjske, čekamo vas na severu", "Komandante, samo reci, letimo k'o meci" i "Kad se vojska na Kosovo vrati" neke su od poruka koje su osvanule u srpskim opštinama
Grafiti podrške optuženima za Banjsku na severu Kosmeta: Priština pokrenula istragu© Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency via Getty Images

Dan nakon što je Priština podigla optužnice protiv 45 Srba, uključujući i Milana Radoičića, u slučaju Banjska, širom severa Kosova i Metohije osvanuli su natpisi: "Svi smo mi Milan i braća iz Banjske, čekamo vas na severu", "Komandante, samo reci, letimo ko meci" i "Kad se vojska na Kosovo vrati".

Parole podrške optuženim Srbima pojavile su se na različitim mestima u Zubinom Potoku, Severnoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću.

Takozvana Kosovska policija je pokrenula istragu o fotografijama, a njen zamenik direktora Veton Eljšani saopštio je da u ovom trenutku nema osumnjičenih, a da je Specijalno tužilaštvo otvorilo slučaj "Izazivanje mržnje i podele".

Tokom sukoba u Banjskoj ubijena su trojica Srba sa severa KiM – Stefan Nedeljković, Igor Milenković i Bojan Mijailović. Njihova tela, ali bez nalaza obdukcije, vraćena su porodicama šest dana posle ubistva. Tada je javljeno i da je završena obdukcija, međutim, do dan danas porodice nisu dobile izveštaje o tome kako su ova trojica ubijeni.

Inače, nekoliko dana posle Banjske, Milan Radoičić je u izjavi medijima rekao da je "sa sunarodnicima 24. septembra došao na sever Kosova sa namerom da ohrabri srpski narod u pružanju otpora režimu Aljbina Kurtija i ostvari san o slobodi srpskog naroda".

Krajem juna ove godine, policija "Kosova" saopštila je da je u slučaju Banjska identifikovala 48 osoba koje su učestvovale u oružanom incidentu, da su krivične prijave podnete protiv 45 osoba, kao i da su izdati nalozi za hapšenje 41 osumnjičenog i da je izdato 39 međunarodnih poternica.

Posle sukoba u Banjskoj uhapšeni su trojica Srba, Vladimir Tolić, Blagoje Spasojević i Dušan Maksimović i oni se od tada, skoro godinu dana, nalaze u pritvoru.

image