Srbija i Balkan

Granica postoji: Sarajevski aerodrom uzurpirao više od 22.000 metara kvadratnih imovine Srpske

Vlasnik zemljišta nije aerodrom, vlasnik je Republika Srpska, tvrdi Milimir Govedarica, pravobranilac Republike Srpske
Granica postoji: Sarajevski aerodrom uzurpirao više od 22.000 metara kvadratnih imovine SrpskeGetty © Etienne DE MALGLAIVE/Gamma-Rapho

Građevinski inspektori, geometri i rukovodioci svih relevantnih republičkih institucija danas na terenu u Istočnoj Ilidži, gde je sarajevski aerodrom započeo radove na proširenju aerodromskog kompleksa, a inspektori su konstatovali da je federalni investitor "zagazio" duboko u teritoriju Republike Srpske.

Na 25 katastarskih parcela uzurpirali su više od 22.000 metara kvadratnih imovine Srpske, tvrde stručnjaci koji su izašli na teren.

Granica je precizirana i obeležena. O svemu će rešenjem biti obavešten investitor, koji iako pozvan danas se nije pojavio na lokalitetu gde su radovi počeli početkom sedmice.

"Ova teritorija na kojoj se nalazimo je vlasništvo Republike Srpske. Bez obzira što nije ustanovljena entitetska linija, a i znamo zbog čega nije ustanovljena, jer kolege iz Federacije nikada nisu htele da adekvatno učestvuju u tome, iako su naši predstavnici iz Srpske dali puni doprinos u toj komisiji. Što znači nećemo dozvoliti da se gradi i neće se sagraditi taj objekat od 22.000 kvadratna metra na teritoriji Srpske", kaže Dragan Stanković, direktor RUGIPP Srpske.

Milimir Govedarica, pravobranilac Republike Srpske istakao je da pređašnje stanje, koje je eventualno bilo pre rata, to ne daje za pravo aerodromu da kaže da je vlasnik.

"Vlasnik nije aerodrom, vlasnik je Republika Srpska. Ovde su svi predstavnici institucija i na nivou BiH i na nivou Srpske, na nivou opštine. Nedvosmisleno, ovde je struka, ušlo se možda i više od 20 metara u Republiku Srpsku i mi jednostavno moramo da radimo svoj posao i štitimo naše institucije i vlasništvo", kazao je Govedarica.

Dragan Miovčić, glavni urbanističko-građevinski inspektor navodi da u ovom trenutku sprovode procedure u skladu sa  ovlašćenjima i zakonima.

"Činimo zapisnik trenutno u Istočnom Sarajevu. Po popisu svih učesnika koji su ovde i uručenja investitoru, mi ćemo izdati rešenje. Posle toga ćemo obeležiti ovo što je naša teritorija, dokle se može raditi. Dalje u našoj teritoriji se ne može raditi i to je to", istakao je Miovčić.

image