Srbija i Balkan

Načinjen korak ka bližoj saradnji Srbije i Kine u oblasti zdravstva: "Visok stepen poverenja i podrška"

Potpredsednik Vlade AP Vojvodina i pokrajinski sekretar za zdravstvo Milan Popov je na sastanku sa direktorom zdravstvene komisije pokrajine Šandong, Ma Lišin, podsetio da je Srbija za vreme pandemije korona virusa dobila od Kine medicinske aparate i zaštitnu opremu, kao i da su u našu zemlju doputovali njihovi medicinski eksperti
Načinjen korak ka bližoj saradnji Srbije i Kine u oblasti zdravstva: "Visok stepen poverenja i podrška"© TANJUG/ VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP

Potpredsednik Vlade AP Vojvodina i pokrajinski sekretar za zdravstvo Milan Popov razgovarao je danas sa direktorom Pokrajinske zdravstvene komisije Šandonga Ma Lišin o mogućnostima za uspostavljanje saradnje u oblasti zdravstva na institucionalnom nivou, kao i povezivanje eminentnih srpskih i kineskih stručnjaka i zdravstvenih radnika u različitim oblastima.

Na sastanku je ocenjeno da, između ostalog, mogućnost za saradnju postoji u oblasti prevencije i lečenja kardiovaskularnih i onkoloških bolesti.

Potpredsednik Popov je naglasio da je današnji susret prvi korak ka uspostavljanju saradnje, koja će biti u obostranom interesu, budući da su izazovi u zdravstvu slični, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Razgovarano je i o mogućnostima za uspostavljanje saradnje, pre svega, u oblasti prevencije i lečenja kardiovaskularnih i onkoloških bolesti.

Popov je istakao da saradnju Srbije i Kine karakterišu visok stepen poverenja i međusobna podrška u najvažnijim pitanjima.

"Kina je duži niz godina najvažniji spoljno-trgovinski partner naše zemlje sa sve više direktnih investicija, pokazala je svoje prijateljstvo i podršku i u najtežim momentima za našu zemlju za vreme pandemije korona virusa", kazao je Popov.

Podsetio je da je Srbija tada dobila od Kine medicinske aparate i zaštitnu opremu, kao i da su u našu zemlju doputovali njihovi medicinski eksperti.

Lišin kaže da je u provinciji Šandong razvijena i oblast medicinske zaštite i da postoji gotovo 86.000 medicinskih ustanova različitih nivoa ukupnog kapaciteta 670.000 bolničkih kreveta.

Poseta kineske delegacije je prvi korak saradnje u oblasti medicine, zaključeno je na današnjem sastanku kojem su, između ostalih prisustvovali su i direktor Univerzitetskog Kliničkog centara Vojvodine prof. dr Vesna Turkulov, Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine prof. dr Aleksandar Redžek, Instituta za plućne bolesti Vojvodine prof. dr Ilija Andrijević i pomoćnik direktora Instituta za onkologiju Vojvodine prof. dr Tihomir Dugandžija, kao i rukovodioce četiri najveće bolnice u kineskoj provinciji Šandong.

image