Srbija i Balkan

Kiša, sneg, poplave: U Srbiji najavljene obilne padavine, pet osoba stradalo u nevremenu u Rumuniji

Dani vikenda u Srbiji proći će uz obilnu kišu i vetar koji će u nekim područjima biti olujne jačine, dok se u Nemačkoj, Češkoj, Poljskoj pripremaju za moguće poplave
Kiša, sneg, poplave: U Srbiji najavljene obilne padavine, pet osoba stradalo u nevremenu u Rumuniji© FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je na obilne padavine danas i sutra na širem području Srbije, kao i na jak i olujni vetar na području Vojvodine i Zapadne Srbije.

Večeras i u toku noći, kao i sutra, na području Vojvodine, Mačve, Šumadije, kao i na teritoriji Beograda očekuje se veća količina padavina, od 20 do 40 mm za period od 24 -36 sati, a na području Braničevskog okruga, lokalno i preko 40 mm, navodi RHMZ.

Krajem dana i u toku noći ka nedelji, na području Vojvodine i zapadne Srbije duvaće jak severozapadni vetar, koji će u nedelju imati udare olujne jačine.

Obilne kiše i oluje očekuju se i u drugim delovima Evrope, a ponegde je već pao i prvi sneg.

Pet osoba stradalo je u olujnom nevremenu koje je pogodilo istočnu Rumuniju.

Spasilačke službe borile su se da spasu 95 ljudi u teško pogođenim istočnim okruzima Galati i Vaslui, saopštilo je Odeljenje za vanredne situacije ne navodeći detalje o načinu smrti preminulih, prenosi AP.

Helikopter "Blek hok" raspoređen je u Galati kako bi pomogao u misijama potrage i spasavanja.

Nevreme je pogodilo 19 mesta u osam okruga u Rumuniji, a jak vetar je oborio desetine stabala koja su oštetila automobile i blokirala puteve i saobraćaj.
Rumunski premijer Marsel Čolaku otkazao je planirane aktivnosti kako bi otputovao u okrug Galati i procenio posledice.

Zabelelo se u regionu, pa je tako prvi sneg sinoć pao na Jahorini, Ravnoj planini i na Bjelašnici.

Na Bjelašnici je bilo nula stepeni, a na Jahorini jedan stepen, prenela je Srna.

Na kamerama koje su aktivne 24 časa i prikazuju ova područja vidljivo je da je nešto jači intenzitet padavina na Bjelašnici na Babinom dolu, dok se i na Jahorini mogu uočiti mestimično "bele" ski staze Rajske doline i na Ravnoj planini.

I tokom vikenda najavljene su padavine na ovim područjima, pre svega kiša i pljuskovi.

Meteorolozi su pre nekoliko dana najavili da je evropske zemlje zahvatio hladan front koji će doneti kišu, sneg i mnogo nižu temperaturu.

Olujne kiše pogodiće narednih dana delove Nemačke, Poljske, Austrije, Slovenije i Češke, gde su u toku pripreme za moguće poplave, a na većim nadmorskim visinama već je pao i prvi sneg.

Pogođeno područje prostire se na nekoliko zemalja - od istočnih Alpa i Jadrana do jugozapadne Poljske, a do nedelje uveče na tom području očekuje se između 50 i 100 litara padavina po kvadratnom metru, prenosi danas "Dojče vele".

Od jugoistoka Bavarske preko severne Austrije, Češke i zapada Slovačke do južne Poljske, u pojedinim oblastima je moguće čak i 100 do 350 litara kiše po kvadratnom metru.

Nemačka meteorološka služba (DVD) upozorava da će jug i istok Bavarske u narednih pogoditi jake kiše i oluje.

Upozorenje o nepogodama izdato je za nekoliko okruga u alpskom regionu.
Neprekidna kiša se očekuje od petka u pojasu od Lužice preko Češke Šume do istočnog ruba Alpa.

U Alpima će padati sneg na visinama "između 1.300 i 1.500 metara, tako da je značajan početak zime neizbežan u planinama", rekao je meteorolog DVD-a Niko Bauer. U narednim danima moglo bi da bude i do pedeset centimetara novog snega, upozorava DVD.

U ugroženim zemljama u toku su pripreme za moguće poplave.

"Situacija koju očekujemo u naredna četiri, a možda i pet dana je, nažalost, veoma slična situaciji tokom velikih poplava 1997. i 2002", upozorio je češki ministar za životnu sredinu Petr Hladik.

Vlasti u Poljskoj takođe se pripremaju za ekstremne poplave, a poljski Meteorološki zavod upozorava na brz i opasan porast vodostaja reka. U Vroclavu, gde je trećina grada bila poplavljena tokom poplave Odre pre dve decenije, gradonačelnik je sazvao krizni štab.

Najviši nivo upozorenja važi za Donju Šleziju, Šleziju i Opole.

U austrijskoj Koruškoj, obilne padavine su već izazvale porast nivoa reke Drave i već su preduzete mere predostrožnosti, a putevi pored reke su zatvoreni jer postoji opasnost po život.

I u susednoj Sloveniji strahuju od padavina istorijskih razmera, dok alpska sela u Francuskoj strahuju od oluja.

image